Nyugalomra int Igor Dodon, Moldova új elnöke

Balogh Levente 2016. november 14., 15:55 utolsó módosítás: 2016. november 14., 16:26

ÖSSZEFOGLALÓ – A Moszkva-barát szocialisták jelöltje, Igor Dodon nyerte meg a moldovai elnökválasztást. Ellenfele, Maia Sandu a voksolás során tapasztalt rendellenességekre panaszkodik.

Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság Szocialista Pártjának oroszbarát elnöke a Pruton túli ország új államfője, miután az elnökválasztás vasárnapi, második forduolójában legyőzte a Nyugat-barát erők jelöltjét, Maia Sandut. A helyi Központi Választási Bizottság (CEC) közölte: Dodon 52,18, Sandu pedig 47,82 százalékos eredményt ért el. A választójoggal rendelkező mintegy hárommilliónyi polgár közül 1 605 000 jelent meg az urnáknál, ami 53 százalékos részvételi arányt jelent. Dodon 2000 óta a harmadik, a polgárok által megválasztott elnök, az elmúlt években ugyanis a parlamentt választotta az államfőt.

A moldovaiul beszélő új elnök

A közgazdász végzettségű Igor Dodon a szintén oroszbarát Kommunista Pártban kezdte a pályafutását, 2006 és 2009 között a Zinaida Greceanîi vezette kormány gazdasági miniszterekétn tevékenykedett. 1997 és 2005 között egyetemi tanár volt. 2009-ben a Kommunista Párt színeiben parlamenti képviselővé választották, majd 2011-ben Zinaida Greceanîi-jal együtt kilépett, és létrehozta a szocialista pártot, amelynek az elnökévé választották.

A kampány során oroszbarát kijelentéseket tett, és az Oroszország vezette vámunióhoz való csatlakozást szorgalmazta, ugyanakkor az első fordulót követően arról beszélt: nem Európa-ellenes, és nem engedi, hogy a moldovai polgárok elveszjtsék a vízummentességet. A transznisztriai helyzet megoldását az ország föderalizációjában látja. A román történelem oktatásának betiltása mellett ahhoz is ragaszkodik, hogy az országban nem románul, hanem moldovai nyelven beszélnek.

Dodon győzelme bejelentésekor megköszönte a támogatást, és gratulált ellenfelének is az elért eredményhez. Ugyanakkor nyugalomra szólított, mondván: nincs szükség gyűlölködésre a társadalomban. Leszögezte: minden moldovai polgár elnöke kíván lenni.

„Azoké is, akik Kelet felé tekintenek, de azoké is, akik nyugati irányultságúak” – jelentette ki. Megjegyezte: Sandu támogatóinak minden kívánságát megfontolja. Dodon a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva közölte: előre hozott választásokat kezdeményez, hogy a jelenlegi, Nyugat-barát kormány helyett hozzá közel álló kabinet alakulhasson.

A legyőzött ellenfél, Maia Sandu ugyanakkor a külügyminiszter és a CEC elnökének lemondását követelte a voksolás során tapasztalt rendellenességek miatt. Egyben feljelentéssel fenyegette meg őket, mivel szerinte az ország hatóságai megsértették a polgárok szavazati jogát. A külföldi szavazókörökben ugyanis óriási sorok alakultak ki, sokaknak órákig kellett sorban állniuk, amíg leadhatták a voksukat. Ők jártak azonban jobban, mivel volt olyan külföldi szavazókör – például Bukarestben és Londonban –, ahol már jóval azelőtt elfogytak a szavazólapok, hogy mindenki sorra kerülhetett volna.

Az ok: a hatályos törvény szerint egy külföldi szavazókörbe legtöbb háromezer szavazólapot szállíthattak. A beszámolók szerint a külföldön élő moldovaiak jóval nagyobb számban vettek részt a vasárnapi második fordulóban, mint két hete. Míg akkor mintegy 67 ezren voksoltak, most több mint százezren.

A történtek miatt fiatalok egy csoportja tüntetésbe kezdett a választási bizottság chişinăui székháza előtt, a testület tagjainak lemondását követelve. A megmozdulás hétfőn is folytatódott, tüntetők egy csoportja csalásra hivatkozva új választotások kiírását követelte. Egyéb rendellenességekről is érkeztek bejelentések, a szakadár, orosz többségű Transznisztriában a vádak szerint szervezetten, buszokkal szállították voksolni az embereket, és állítólag 150 lejt fizettek egy szavazatért. Mivel a transznisztriai vezetés nem hozott létre szavazóköröket, az emberek a Varnița településen a moldovai hatóságok által létrehozott különleges szavazókörökban voksolhattak – elsöprő többségükben Igor Dodonra.

Maia Sandu egyébként a mocskos kampányt és a szavazás során elkövetett erőszakos cselekményeket is felrótta. Hétfőn csalódottságának adott hangot, de közölte, „a harc folytatódik”.
A szavazatok megoszlása hasonló az első fordulóhoz: a fővárosban, Chişinăuban ezúttal is Sandu győzött a szavazatok 53,4 százalékával. A külföldön élő moldovaiak is elsöprő többségben Sandura voksoltak, a romániai szavazókörökben 96–97 százalékos az Európa-barát jelöltre leadott voksok aránya. Az autonóm Gagauziában ugyanakkor Igor Dodon tarolt, a voksok 99 százalékát megszerezve, ami annak tudható be, hogy az ortodox, de török eredetű gagauzok tartanak attól, hogy az EU-csatlakozás esetén Románia bekebelezheti Moldovát, és felszámolná az önrendelkezésüket.

Az eredmény kiábrándulást okozott a Románia és Moldova egyesülését szorgalmazó bukaresti politikusok körében. Traian Băsescu volt államfő, Moldova Románia általi bekebelezéssének fő szorgalmazója, aki fölvette a moldovai állampolgárságot is, Facebook-oldalán sajnálatát fejezte ki, hogy a moldovai polgárok tovább halogatták az ország Európához való közeledését. 

Az oroszbarát jelölt győzött Bulgáriában

A szocialisták által támogatott oroszbarát jelölt, Rumen Radev földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a bolgár elnökválasztás második fordulójában a hétfői nem végleges, hivatalos eredmények szerint. A választási bizottság közölte, hogy a szavazatok 99,33 százalékos feldolgozottsága mellett Radev vezet a voksok 59,35 százalékával. Ellenfele, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép kormánypárt jelöltje, Cecka Cacseva mindössze 36,17 százalékot kapott. Végleges eredmény csak szerdán, a szavazóköri jegyzőkönyvek átvizsgálása után várható. Az új elnök január 22-én lép hivatalba.

A politikában újoncnak számító Radev széles körű, pártokon átívelő támogatást élvez. A légierő egykori parancsnoka vasárnap este jelezte, szeretne jó viszonyt ápolni az orosz és az amerikai elnökkel. A választáson függetlenként indult Radev korábban többször elmondta, hogy az Oroszországgal szembeni európai szankciók eltörlésén fog fáradozni. Bojko Boriszov bolgár kormányfő vasárnap este bejelentette, hogy pártja veresége miatt ígéretéhez híven lemond.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat