HIRDETÉS

Nem dönt az alkotmánybíróság Băsescu állampolgárságáról

Balogh Levente 2017. január 11., 17:52 utolsó módosítás: 2017. január 11., 20:23

Hatáskör hiányára hivatkozva visszadobta a moldovai alkotmánybíróság a Traian Băsescu volt román államfő moldovai állampolgárságának megvonásáról szóló elnöki rendelet alkotmányossága kapcsán a testülethez intézett beadványt.

A taláros testülethez Grogore Cobzac, a Liberális Demokrata Párt (Vlad Filat volt miniszterelnök pártja) nyújtott be alkotmányossági óvást, amelyben kifejtette meggyőződését, hogy Băsescu jó és őszinte barátja a Moldovai Köztársaságnak, ezért arra kérte az alkotmánybíróságot, hogy nyilvánítsák alkotmányellenesnek az állampolgársága megvonásáról szóló, Igor Dodon moldovai államfő által kiadott rendeletet. Az alkotmánybíróság válaszában rámutat: a beadvány sérti az állampolgársági törvényt, amely kimondja, hogy az ilyen ügyekben kiadott államfői rendeletek megtámadására a legfelsőbb bíróságon van lehetőség, ennek nyomán nem tartozik az alkotmánybíróság hatáskörébe.

Az elnökválasztást tavaly megnyerő, hivatalába decemberben beiktatott Moszkva-barát Igor Dodon január 3-án írta alá az állampolgárság visszavonásáról szóló rendeletet, többek között arra hivatkozva, hogy Băsescu korábbi nyilatkozataiban a moldovai államiság felszámolására buzdított. A téma kapcsán Mihai Ghimpu, a liberális párt elnöke úgy vélekedett: Băsescunak nincs szüksége az állampolgárságra, és arra sincs szükség, hogy Moldovában saját pártot hozzon létre. Ehelyett arra kellene törekednie, hogy Romániát tegye vonzóbbá a moldovaiak számára, hogy megvalósulhasson az egyesülés.

Băsescu és felesége tavaly június 9-én kapta meg a moldovai állampolgárságot, és november 3-án tették le az állampolgársági esküt. Mint ismeretes, Băsescu az egyik legfőbb szószólója Moldova Románia általi bekebelezésének, többek között emiatt is folyamodott államfői mandátuma lejártával moldovai állampolgárságért. Dodon jelezte: megválasztása esetén első dolga lesz visszavonni az állampolgárságot, mivel azt Băsescu szerinte a törvényes útvonal megkerülésével szerezte meg. Băsescu közölte, perre megy az állampolgársága megtartásáért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS