Moldovai elnökválasztás: nemet mondtak a román egyesülésre

Hírösszefoglaló 2016. november 14., 08:39 utolsó módosítás: 2016. november 14., 12:42

Igor Dodon, az oroszbarát Moldovai Szocialista Párt jelöltje kapta meg a legtöbb szavazatot a volt szovjet tagköztársaságban az elnökválasztás vasárnap megtartott második fordulójában a szavazatok 99 százalékának összesítése alapján.

Az oroszbarát Dodonra a szavazók 52,4 százaléka, EU-párti ellenfelére, Maia Sandura, a jobboldali pártok közös jelöltjére 47,6 százalék voksolt. Ezzel a szocialisták nyerték a húsz év után először megtartott közvetlen elnökválasztást. Október végén az első fordulóban már Dodon kapta a voksok közel felét, Maia Sandu mintegy 40 százalékkal lett második.

Külföldön botrány övezte az államfőválasztást, Moldova számos diplomáciai kirendeltségén már a délutáni órákban elfogytak a szavazólapok. A londoni nagykövetségnél több ezren álltak sorba, amikor a kirendeltség munkatársai közölték, hogy nem tudnak több szavazópolgárt fogadni. A Moldovai Köztársaság bukaresti nagykövetségén kialakított szavazókörzetben vasárnap 19 óra körül elfogyott a 3000 szavazólap.

A Moldovai Köztársaság jelenlegi kormánya 2014-ben írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval, de a kelet-európai ország továbbra is ingadozik: a lakosság nagy része az EU-hoz húz, míg az emberek másik fele inkább Moszkvával erősítené a kapcsolatokat.

Az elmúlt években összeomlott a moldovai gazdaság, miután a 2014-es parlamenti választások előtt egymilliárd dollár – hazai össztermék mintegy egynyolcada – tűnt el a helyi bankokból. A korrupció elleni tömegtüntetések közepette az ország alkotmánybírósága visszaállította a közvetlen elnökválasztás rendszerét. A szocialista Dodon támogatottságát a 2009-ben hatalomra került Európa-barát kormány idején felbukkant korrupciós ügyek is növelték. Kampányában az életszínvonal emelését és a Moszkvához fűződő baráti kapcsolatok helyreállítását ígérte. Dodon ugyanakkor előrebocsátotta, hogy megválasztása esetén felbontja az EU-val kötött társulási szerződést, mindemellett be kívánja tiltani a Romániával való egyesülést szorgalmazó mozgalmat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
21 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat