Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Lelőtték Milánóban a berlini gázolásos merénylőt

Hírösszefoglaló | 2016.12.23. [16:45] | Utolsó módosítás: 2016.12.23. [18:01]

Kétséget kizáróan megállapították, hogy a hétfői berlini kamionos merénylet feltételezett elkövetőjét, Anis Amrit lőtték le pénteken az olaszországi Milánóban – jelentette be a német szövetségi legfőbb ügyész.

amrilelot55_b

Peter Frank a hatóság karlsruhei központjában tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a Milánóban rendőrökkel folytatott tűzpárbajban meghalt férfi azonosításához a Németországban rögzített ujjnyomatokat is felhasználták. A nyomozást teljes erővel folytatják tovább, a legfőbb kérdés annak megállapítása, hogy vannak-e társtettesek és bűnsegédek, és hogy tudhatott-e valaki a merénylet tervéről. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: valóban meg kell majd vizsgálni, hogy a német hatóságok korábban miként téveszthették szem elől a közveszélyes iszlamistaként számon tartott tunéziai férfit, de elsőként a 12 halálos áldozatot és 56 sebesültet követelő támadás ügyét kell feltárni. 

Iszlám Állam: a berlini merénylőt lőtték le

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet közölte pénteken, hogy az olasz rendőrség által Milánó külvárosában lelőtt férfi volt az, aki végrehajtotta Berlinben a 12 halálos és többtucatnyi sebesült áldozattal járó gázolásos merényletet. ”A berlini merénylő újabb támadást követett el olasz rendőrök ellen Milánóban, és életét vesztette a tűzharcban” – derült ki az Iszlám Állam szócsövének számító Aamák hírügynökség által kiadott közleményből, amely név szerint nem említi a támadót.

A tájékoztatás néhány órával az után jelent meg, hogy az olasz hatóságok bejelentették: Milánó egyik északi külvárosában péntek hajnalban végeztek a 24 éves tunéziai Anis Amrival, a berlini merénylet fő gyanúsítottjával. Az Aamák pénteken közzétett egy videofelvételt is, amely szerint a berlini merénylő hűséget fogadott a terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak.

Változatlan terrorveszély

A német terrorveszély Amri halála után sem csökken, a fokozott biztonsági intézkedések továbbra is érvényben maradnak – jelentette be Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter pénteken Berlinben.  A miniszter köszöntet mondott az olasz hatóságoknak, és külön a két olasz rendőrnek Anis Amri kézre kerítéséért. ”Nagy megkönnyebbülés, hogy ez a merénylő már nem jelent többé veszélyt” – mondta Thomas de Maiziere.

A kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa közölte, hogy haladéktalanul megbeszéléseket kezd az eset szabályozási tanulságairól a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) illetékes szakminiszterével, Heiko Maas-szal, az igazságügyi tárca vezetőjével.Aláhúzta, hogy már régen elkészült a belügyi tárca tervezete a kitoloncolási szabályok szigorításáról és az elutasított menedékkérők egy csoportjára, az úgynevezett befogadott státusban lévőkre vonatkozó előírások átalakításáról.

Németországban széles körben bírálják a biztonsági szerveket, amiért nem tudták megelőzni a merényletet, utána pedig egy ártatlan embert gyanúsítottak meg, és amikor megállapították, hogy Anis Amri lehet az elkövető, nem tudták elfogni, a tunáziai férfi így Franciaországba, majd Olaszországba menekülhetett. Bírálják a politikai döntéshozókat is, legfőképpen a menekültügyi szabályozás miatt, amely lehetővé tette, hogy Anis Amri szabadon mozoghasson az országban annak ellenére, hogy menedékjogi kérelmét elutasították.

Angela Merkel kancellár pártjában, a Kereszténydemokrata Unióban (CDU) is elégedetlenség tapasztalható, többen a kitoloncolási szabályok szigorítását sürgetik, és azt is, hogy ne engedjenek be az országba egyetlen menedékkérőt sem a személyazonosság megállapítása nélkül. A hatóságok elégtelennek ítélt tevékenységével kapcsolatban éles kritika is hallható a pártban, például Christian von Stetten parlamenti képviselő pénteken a Südwestrundfunk regionális közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy a berlini támadás az állam intézményeinek „csődjét" mutatja. „Nem mászkálhat szabadon, aki többször is ajánlkozott öngyilkos merénylőnek” – hangoztatta a CDU-s politikus, aki szerint ugyan nem szabad elhamarkodni a tanulságok levonását, de az emberek joggal követelnek válaszokat a politikától, mert látják, hogy minél több részlet kerül napvilágra, annál nyilvánvalóbb az „államkudarc".

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
Cspicsupi
2016.12.26., hétfő [16:46]
Hiszi a piszi!
5.
felemas
2016.12.25., vasárnap [12:22]
Ez a kepzeletbeli folyamat mert nem lehetne igaz?
1. Az agy (titkos szolgalat) kivalaszt egy nyomorultat a sok tizezerbol ami rendszerben van; mondjuk egyet amelynek extrem politikai nezetjei vannak
2. Valamivel zsaroljak vagy talan kozvetlenul megrendezik az akciot
3. A utlevelet persze hatra hagyjak; a media eszkozoket bevetik
4. A "kivalasztott" remulten szokni probal; engedik egy kicsit, nem mutat jol ha 5 percre ra elkapjak
5. Mikor mar nagy a cirkusz elkapjak; marmint mindig lelovik hogy ne legyen aki beszeljen a birosagon - ott nem 100% a kontroll, meg
6. Es a legfontosabb az egeszet valamikeppen felhasznaljak, ha lehet mindig ellenunk (feltorik a facebook fiokot, emaileket, stb) a biztonsag neveben persze
4.
4.
2016.12.24., szombat [02:02]
Mielőtt akcióba lépnének a terroristák azelőtt feltünés mentesnek kell lenniük. Vagyis, ha a rendőr az utcán a tömegben szúrópróbaszerűen igazoltatja akkor kell legyen nála egy személyazonosságát igazoló dokumentum, másképp nem jutna el a kitervelt célponthoz, helyre - ez a magyarázata annak, hogy utólag mindegyiküknél volt egy eredeti vagy hamis útlevél vagy személyi.

Ráadásul ennek még volt 48 órája, ami alatt feltünésmentesen elhagyhatta Berlint, átutazhatott Franciaországon - mindenki egy afgánt vagy pakisztánit keresett míg ő tunéziai. Még ha meg is állították őt igazoltatás céljából a német vagy a francia rendőrök elengedték, mert nem volt afgán/pakisztáni
3.
hargitai fecskemadár
2016.12.23., péntek [20:48]
Túlságosan agyonszervezettnek tűnik az egész.
Ide hívták ezt a sok semmirekellő ingyenélő semmiházi kecskepásztort. Nem sült el úgy, ahogy épp tervezték, ezért valahogyan haza kellene küldeni az összeset.
Hát szervezzünk terrortámadást, mert mennyire jó, ha ártatlan emberek halnak meg egy vén ribanc marhasága miatt...
2.
Hern
2016.12.23., péntek [20:40]
Ne a saját fejed szerint gondolkodj. Azért hagyják ott, mert nekik dicsőség amit tettek!
1.
hargitai fecskemadár
2016.12.23., péntek [20:37]
Aki tiszta véletlenül ott felejtette az útlevelét...

Ennyire hülyének akarják nézni az embert???
A b-franciáknál is ott maradt az útlevél...
Leomlott az WTC és merő véletlen, hogy megtalálták ott az útlevelét a merénylőnek :D :D :D :D

Ennyire nem lehet nyilvánvaló, hogy direkt szerveznek merényleteket...
Hozzászólások6