Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Hullanak a fejek a meghamisított Orbán-interjú miatt

Krónika | 2016.12.28. [12:21] | Utolsó módosítás: 2016.12.28. [14:22]

Lezárult a Pannon Lapok Társasága (PLT) cikkhamisítási ügyben indított belső vizsgálata – tájékoztatta Kázmér Judit ügyvezető igazgató szerdán az MTI-t. Az Orbán Viktorral készül interjúba olyan passzusok kerültek, amiket a kormányfő nem mondott.

OV-interju_b 

A közleményben az olvasható: a Fejér Megyei Hírlapban 2016. december 24-én megjelent, Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú meghamisítása miatt a társaság ügyvezetése az elmúlt két napban részletes belső vizsgálatot folytatott le.

„A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak” – írták, hozzátéve: az ügy teljes kivizsgálása érdekében a cég menedzsmentje ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

Közölték: az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették. Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható. A Pannon Lapok Társasága ismételten elnézést kért az érintettektől.

„Az ügyvezetés a cikkhamisítást megengedhetetlen sajtóetikai vétségnek tartja, amelynek kiindulópontja egyértelműen egyéni akciónak tekinthető. A felelősség gyors megállapítása a cég kiváló belső informatikai rendszerének volt köszönhető. A PLT mindent megtesz azért, hogy a jövőben hasonló eset többé ne történhessen meg a lapcsoportnál” – áll a közleményben.

A Fejér Megyei Hírlapban megjelent interjúba olyan mondatok kerültek, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök valójában nem is mondott. A meghamisított beszélgetésben például az volt olvasható az ápolónők fizetése kapcsán, hogy „a kórházi hullák száma is emelkedik”, de idegen szöveg volt az is, hogy a miniszterelnök azt kívánta volna, „minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez”. Szerepelt az interjúban olyan beékelés is, miszerint „kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekel minket”.

Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MUOSZ) ügyvezetője az ügyet úgy kommentálta, hogy „tréfának is rossz”. Tóth reményét fejezte ki, hogy ez az eset nem rontja majd a többi magyarországi lap megítélését.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
2.
22222
2016.12.28., szerda [14:44]
@1.:
Ismerek magyar honlapot, ahol a körkérdések eredményeit hamisítják. Egyebek között a székely reptér ügyében. Ez tán nem súlyos? Szerintem bűnvádi.
1.
1.
2016.12.28., szerda [14:07]
Nincs összhangban az elkövetett vétség a kiosztott büntetéssel
Hozzászólások2