HIRDETÉS

Dodon megfosztotta Băsescut moldovai állampolgárságától

Krónika 2017. január 03., 17:33 utolsó módosítás: 2017. január 03., 18:07

Visszavonta Traian Băsescu volt román államfő moldovai állampolgárságát Igor Dodon, a volt szovjet tagköztársaság tavaly megválasztott elnöke.

Chișinăui sajtójelentések szerint az elnöki rendeletet kedden írta alá a Moszkva-barát szocialista politikus, aki november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást, és december 23-án iktatták be hivatalába. Dodon már korábban előrebocsátotta: beiktatása után azonnal kezdeményezi Traian Băsescu és felesége moldovai állampolgárságának visszavonását.

A volt román államfő és felesége a moldovai parlamenti választást megelőző kampányban, november 3-án tette le Chișinăuban a moldovai állampolgársági esküt. A gesztussal Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maia Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

Igor Dodon úgy vélekedett, a moldovai hatóságok Traian Băsescu esetében nem tartották be az állampolgárság megadásának a procedúráját. „Ha Băsescu a Moldovai Köztársaság állampolgára akar lenni, törvényesen kell az állampolgárságot megszereznie, úgy, ahogy az jár\" – szögezte le a Románia és a Pruton túli ország egyesülését határozottan ellenző Dodon. Egyébként az állampolgárság megvonásáról szóló elnöki rendelet csak Traian Băsescuról tesz említést, a volt államfő feleségének a neve nem szerepel a dokumentumon.

A jobbközép politikus kedden közölte, a sajtóból tudta meg, hogy megvonták tőle moldovai állampolgárságát. Traian Băsescu az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, szerinte a döntés azt bizonyítja, hogy Igor Dodon fél tőle. „Én soha nem fogok tudni egy bolsevik módjára gondolkodni\" – fogalmazott Băsescu. Románia volt államelnöke azt fontolgatja, hogy megpróbálja az igazságszolgáltatás útján megtámadni ezt a határozatot, de tisztában van vele, hogy a szomszédos ország alkotmánya nagyon kiterjedt hatáskörrel ruházza fel az államfőt, tehát nem valószínű, hogy az igazságszolgáltatás tenni tud valamit az ügyben.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöki tisztségét betöltő Traian Băsescu számít Romániában a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. A PMP a szavazatok öt százalékát szerezte meg a decemberi parlamenti választásokon. Băsescu még elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS