HIRDETÉS

A kemény telet nyögi Románia és Európa

Balogh Levente 2017. január 08., 15:37

ÖSSZEFOGLALÓ – Románia délkeleti megyéiben a legmagasabb szintű, vörös riasztást rendeltek el a hétvégén a tomboló hóvihar miatt. Főutak váltak járhatatlanná, kétszáznál is több település áram nélkül maradt.

A tél rabságába került a hétvégén Románia délkeleti része: a Román Vasúttársaság vasárnap is 48 járatot törölt, és számos főútvonal volt járhatatlan. A járattörlések zömmel a Bukarestet az ország keleti részével összekötő járatokat érintették, de a nyugati irányba közlekedő vonatok sem haladtak problémamentesen: jókora késést halmoztak fel, a legnagyobbat a egy Szatmárnémetibe közlekedő szerelvény jegyezte, amely 140 percet késett.

Az érintett megyékben tizenhat főút volt vasárnap is zárva, emellett le kellett zárni az A2-es és az A4-es autópálya egyes szakaszait is. A meteorológiai szolgálat vasárnapra összesen 22, az ország középső és keleti részében található megyében hirdetett sárga szintű figyelmeztetést hófúvás miatt, az érintett megyék között Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben is ott volt. Haláleset is történt: a Vaslui megyei Pribeşti településen egy 43 éves nőt holtan találtak a hóban a háza előtt. A szomszédok szerint gyakran fogyasztott alkoholt, így valószínűleg most is alkoholos befolyás alatt ért haza, ahol elesett, és mivel már nem tudott felkelni, halára fagyott.

A hóviharokkal érkező ítéletidő péntek óta nehezíti meg az ország délkeleti részében élők életét: hét megyében is vörös hóviharjelzés volt érvényben pénteken, négy megyét pedig teljesen elvágott a külvilágtól a rendkívül kemény téli időjárás. A meteorológiai szolgálat pénteken reggel Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași és Vrancea megyére adott ki vörös riasztást a hóviharok miatt, míg öt további megyében és Bukarestben narancssárga riasztás volt érvényben. A rendőrség összesen ötven főutat zárt e az ítéletidő miatt, és le kellett állítani a forgalmat az A2-es autópályán is.

Konstanca megyében negyvennél is több gépkocsi akadt el a hóban a közutakon, a megyében négy főutat le is kellett zárni a forgalom elől. Az elakadt kamionok kimentésére a hadsereget is bevetették.
Brăila megyében az összes utat le kellett zárni. Ezért a terhes nőket megelőző intézkedésként még a szülés megindulása előtt beutaltak a kórházba. Az érintett megyékben 221elepülés maradt áram nélkül a hóvihar miatt.

Bukaretben is télies viszonyok uralkodtak, a folyamatos havazás miatt még a főbb útvonalakat is hó borította. Ezért a fővárosban és az azt körülölelő Ilfov megyében hétfőre és keddre tanítási szünetet rendeltek el. Hasonló intézkedés történt Konstanca, Tulcea, Suceava és Dolj megyében is, és a szintén kemény havazás sújtotta Máramarosban is.

Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton felszólította Răzvan Cuc közlekedési minisztert, hogy menessze tisztségéből Cătălin Homort, az országos közútkezelő igazgatóját, amiért egyes megyékben a narancssárga riasztás feloldása után 14 órával is számos főút volt járhatatlan. A belügyminisztertől Zorinel Niculcea Giurgiu megyei prefektus menesztését kérte, mivel elmondása szerint órákig hiába próbált kapcsolatba lépni vele. Szombaton délután arra szólította fel a hatóságokat, úgy intézkedjenek a járhatatlanná vált útszakaszok ügyében, mintha ott a saját családtagjaik kerültek volna a hó fogságába. A Román Vasúttársaság Konstanca, Ialomița és Tulcea megyében pénteken teljesen felfüggesztette a vasúti közlekedést.

A bukaresti repülőtereken több járatot is törölni kellett, a tengerparton tomboló, ötméteresnél is nagyobb hullámokat felverő szélvihar miatt pedig a kikötőket is lezárták. Vasárnap járattörlések már nem voltak, de számos gép késéssel szállt fel. A meteorológusok szerint az ítéletidő kemény faggyal folytatódik: kedden akár mínusz 28 fok is lehet.

Nem csupán Romániára korlátozódott a rossz idő: Olaszországban nyolc, Lengyelországban hét, Csehországban pedig legalább két halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg idő. Bulgáriában is jelentős gondokat okozott a hóvihar. A bolgár hatóságok ezért felkérték a román katasztrófavédelmet, hogy jelezzék a román állampolgároknak: ne utazzanak Bulgáriába.
Olaszországban, az Alpok térségében mínusz 20 fokot is mértek, és 150 kilométeres széllökések is voltak. A hatóságok az ország középső és déli részére piros szintű figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. Ausztriában több utat le kellett zárni, Csehországban pedig az úttestre, illetve a villamos vezetékekre dőlt fák okoztak gondokat. Lengyelország északi részében 6000 háztartás maradt áram nélkül, és Németország lakói is küszködnek a téli ítéletidővel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS