Transilvaniára vált a Bancpost: a nagy forgalom a cél a tranzakcióval

Bálint Eszter 2017. november 27., 17:16

Nem a piacelsőségre törekszik a Transilvania Bank azt követően, hogy aláírták a szerződést a Bancpost többségi részvénycsomagjának a megvásárlásáról – vallják a kolozsvári alapítású pénzintézet vezetői.

Fotó: Barabás Ákos

Horia Ciorcilă, a bank elnöke és Omer Tetik elnök-vezérigazgató a Ziarul Financiar pénzügyi napilap és portál által szervezett beszélgetésen leszögezte, céljuk inkább az, hogy egy jövedelmező bank legyen a Transilvania, nagy forgalommal, mivel meglátásuk szerint a jövőben nem maradnak meg a piacon azok a hitelintézetek, amelyek nem rendelkeznek nagy volumennel.

Drága bank voltunk, de már nem vagyunk. Versenyképesek akarunk lenni”

– fogalmazta meg Ciorcilă. Tetik eközben azt emelte ki, hogy nem akarnak „korporatista bankká” válni, „vállalkozói bank” akarnak maradni.

A Bukaresti Értéktőzsde (BVB) pénteken közleményben tudatta, hogy aznap aláírták a szerződést, amellyel a Transilvania Bank megveszi a Bancpost többségi részvénycsomagját az Eurobank Grouptól. A tranzakció során a BT részesedést szerez az Eurobank Group romániai vállalkozásaiban is, vagyis az ERB Retail Services IFN Rt.-ben és az ERB Leasing IFN Rt.-ben – áll az idézett dokumentumban.

Az adásvétel révén 15 százalékkal bővülnek az erdélyi pénzintézet aktívái és bevételei, és 250 millió eurós profitjához további 50 millió euró adódik hozzá.

A tranzakció lezárásáig különben a Transilvania Bank és Bancpost önálló entitásként működnek, és csak ezt követően olvad be a Bancpost a BT-be. Ehhez még végig kell járnia  törvényes utat, és meg kell szerezni az engedélyeket az illetékes intézményektől – mutat rá a közlemény.

Az 1994-ben Kolozsváron alapított Transilvania Bank a második helyen áll a romániai bankpiacon az aktívák tekintetében.

A pénzintézetet 1997-ben vezették be a Bukaresti Értéktőzsdére. A BT 2014-ben megvásárolta a Volksbank Romániát. A BT részvényesei között találjuk az Európai Újjáépítési és fejlesztési Bankot (EBRD), illetve az IFC-t, ami a Világbank beruházási osztálya.

A Bancpostot 1991-ben alapították. 2003 novemberében az Eurobank (Eurobank Ergasias Rt.) lett a többségi részvényese. Az Eurobank az év elején döntött a Bancpost értékesítéséről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat