Több milliárd eurót veszített Románia a hanyag áfabegyűjtés miatt

Bálint Eszter 2018. szeptember 25., 14:19

Az Európai Bizottság legfrissebb, az általános forgalmi adó (áfa/TVA) begyűjtését górcső alá vevő elemzése szerint Románia költségvetése 6,133 milliárd eurót veszített 2016-ban azért, mert nem volt hatékony a begyűjtés – számolták ki a PwC Románia szakértői.

Fotó: Gecse Noémi

Mint közleményükben rámutatnak, 2016-ban Románia az utolsó helyen állt az Európai Unió tagállamainak sorában a begyűjtés hatékonysága tekintetében, miután

az áfa 35,88 százaléka nem került a költségvetésbe.

Uniós viszonylatban különben összesen 147,1 milliárd euróra rúgott a be nem gyűjtött áfa összege, ami 12,3 százalékos deficitet jelent.

„A közép-kelet-európai térség mind a hat országa, vagyis a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia, Észtország és Szlovákia továbbra is magas deficitet jegyzett az áfabegyűjtés terén. A legkisebb, 7 százalékos kiesést Észtországban mérték, a legnagyobbat, 35,88 százalékot pedig Romániában. Az adat a térség többi országában a következőképpen alakult: Magyarországon az áfa 13,33 százalékát, Csehországban 14,19 százalékát,  Lengyelországban 20,8 százalékát, míg Szlovákiában 25,68 százalékát nem sikerült begyűjteni” – mutat rá a közlemény.

Ugyanakkor uniós viszonylatban csak hat országban nőtt az áfabegyűjtés hiánya 2016-ban 2015-höz mérten, Románia mellett Finnországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Észtországban és Franciaországban fordult elő hasonló helyzet.

A PwC Románia szakértői felhívják a figyelmet arra is, hogy az elmúlt években több európai uniós tagállam is megreformálta és korszerűsítette az adórendszerét, például bevezette az online számlázást, a tranzakciók valós időben történő ellenőrzését, amelyek mind hozzájárultak az áfabegyűjtés hatékonyságának a növeléséhez, ez lehetne a megoldás Romániában is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat