Románia aláírta a BRUA-gázvezeték kivitelezésére vonatkozó szerződést

MTI 2017. november 28., 15:33

Románia aláírta a Bulgáriát, Romániát, Magyarországot és Ausztriát összekötő BRUA-gázvezeték első romániai szakaszának megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. 

Fotó: Gov.ro

Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes a keddi rendezvényen elmondta: a BRUA-vezeték megépítése prioritást élvez a kormány számára, hiszen nagyon fontos Románia energiabiztonsága és -függetlensége szempontjából.

A tervek szerint Románia területén 478 kilométer hosszú vezeték épül, amely a dél-romániai Podișortól a bánsági Temesrékásig terjed.

A vezeték mellett három kompresszorállomást is terveznek Podișornál, Bibești-nél és Zsuppánál.
A mostani kivitelezési szerződés a terv első szakaszának megépítésére vonatkozik. A dokumentumot a terv romániai irányításával megbízott Transgaz állami vállalat, illetve az osztrák Habau PPS Pipeline Systems és az Inspet SA Ploiești cégek vezetői írták alá.

Gheorghe Simon gazdasági miniszter reményét fejezte ki, hogy valamennyi partner megteszi a szükséges erőfeszítéseket a beruházás határidőre való véglegesítése érdekében. Toma Petcu energiaügyi miniszter elmondta: elvárja, hogy a többi állam is kövesse Románia példáját. Aláhúzta, a beruházás az egész térség energiabiztonsága szempontjából fontos.

A Transgaz október végén kapott 50 millió euró hitelt a Juncker-terv keretében az Európai Beruházási Banktól a gázvezeték romániai szakaszának finanszírozására. A BRUA megépítésének teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat