Piaci erőfölény: tetemes bírsággal sújtották az Orange telekommunikációs vállalatot

MTI 2019. január 08., 17:07 utolsó módosítás: 2019. január 08., 17:08

Domináns piaci helyzetével való visszaélés miatt 14 millió eurónak megfelelő lejre büntette a bukaresti versenytanács az Orange telekommunikációs vállalatot, amely Románia legnagyobb mobilszolgáltatójának számít az ügyfelek száma szerint.

Fotó: Pixabay.com

A francia vállalatot a versenytanács azért bírságolta meg, mert 2011 és 2015 között megakadályozta az emeltdíjas sms-szolgáltatásokat biztosító Simplus Invest Kft.-t, hogy hozzáférjen az Orange mobilhálózatához. A Simplus 2002 óta van jelen a román piacon és biztosít sms-en keresztüli fizetési szolgáltatásokat, valamint reklámszolgáltatást közvetít cégek és ügyfelek között.

A versenytanács szerint a Simplusnak elengedhetetlenül szüksége van arra, hogy hozzáférjen az Orange hálózatához és ügyfeleihez, különben nem tudja biztosítani szolgáltatásait.

Megállapították: a piacon domináns vállalatoknak nem szabad hátrányos megkülönböztetésben részesíteniük partnereiket, akiknek méltányos és átlátható üzleti feltételeket kell biztosítaniuk. A versenytanács szerint a francia vállalat magatartása miatt a Simplusnak jelentősen romlott piaci helyzete, 2012 és 2015 között mintegy ötször csökkent az árbevétele.

Az Orange mobiltelefon szolgáltatását tavaly év közepén 10,53 millió ügyfél vette igénybe, a francia vállalat árbevétele a tavalyi első fél évben elérte az 546 millió eurót.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat