HIRDETÉS

Őrizetbe vették a Maros megyei főtanfelügyelőt – Érintett lehet a katolikus iskola

Pap Melinda 2016. november 03., 17:39 utolsó módosítás: 2016. november 04., 10:48

Ügyészségi források szerint többek között a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium létrehozásával kapcsolatosan hallgatta ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelőt, akit csütörtökön este 24 órára őrizetbe vettek, és kezdeményezték 30 napos előzetes letartóztatását.

Fotó: Boda L. Gergely

Az intézményvezetőt csütörtökön kísérték be kihallgatásra a korrupcióellenes ügyészek, nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek ügyészségi források. Ezek szerint a főtanfelügyelő ellen több ügyben is vizsgálat zajlik, ezek egyike a marosvásárhelyi iskola létrehozása. Ügyészségi források szerint Someşannak többek között azt róják fel, feltételezhetően hamis dokumentumokkal hozzájárult ahhoz, hogy az újonnan létrehozott tanintézet osztálytermeket vegyen el az Unirea Főgimnáziumtól. 

A Vásárhelyi Hírlap megtudta, hogy csütörtök reggel bekísérték a DNA székházába Tamási Zsoltot, a katolikus gimnázium igazgatóját is.

Ugyanezen források szerint a főtanfelügyelőt azzal is gyanúsítják, hogy jogosulatlan jutott különböző javakhoz a pedagógusi és igazgatói versenyvizsgák során. Az ügyben a tanfelügyelőség más alkalmazottai is érintettek.

A marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében még 2015-ben indított vizsgálatot az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi irodája. A korrupcióellenes ügyészek azt vizsgálták, jogszerűen szolgáltatta-e vissza az állam a római katolikus egyháznak az épületet, amelyben az egyik legrangosabb marosvásárhelyi iskola, az Unirea gimnázium is működik. Sajtóinformációk szerint az ügyészség a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă blogger feljelentése alapján indított nyomozást hivatali visszaélés ügyében.

Az impozáns épületet 2004-ben szolgáltatták vissza az egyháznak, a restitúciós határozatot a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal bíróságon támadta meg, de elveszítette a pert. Az ügyben a legfelső bíróság hozott végleges, az egyháznak kedvező döntést. A katolikus oktatás 2004-ben a Bolyai Farkas Gimnázium termeiben indult be Marosvásárhelyen. Az önkormányzat 2014 júliusában járult hozzá a római katolikus gimnázium létrehozásához, az intézmény a 2015–2016-os tanév elejétől költözhetett be az egyházi épületbe, amelyet az Unirea főgimnáziummal oszt meg, de az idei tanév elején a két tanintézet között vita alakult ki az osztálytermek elosztásáról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS