Verespatak: dollármilliárdokat követel kártérítésként a Gabriel Resources

Krónika 2017. június 30., 10:40 utolsó módosítás: 2017. június 30., 10:51

A verespataki aranybányát megnyitni akaró Gabriel Resources kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól, amiért az megakadályozta a beruházás megvalósítását. A cég közölte, pénteken nyújtja be kártérítési követelését a román állammal szemben a Világbank egyik kereskedelmi bíróságán.

A kanadaiak szerint Románia megsértette a beruházási szabályokat azzal, hogy engedélyezte a bányalicenc megvásárlását, majd később megakadályozta a kanadaiak beruházását. Azt állítják, hogy ezáltal 4,4 milliárd dollár kár érte őket – írta az MTI a vállalat csütörtöki közleményére hivatkozva.

A Gabriel Resoruces az erdélyi Érchegységben, Verespatakon akarta megnyitni Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében.

A kanadai cég romániai leányvállalatán, a Rosia Montana Gold Corporation-on keresztül vásárolta meg a bányalicencet, majd mintegy 15 éven keresztül próbálkozott a megnyitáshoz szükséges engedélyek beszerzésével.

A bukaresti parlament 2014. júniusában utasította el a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet, azóta lekerült a kérdés napirendről.

A román hatóságok elutasító döntése azt követően született meg, hogy nagyszabású utcai tüntetések voltak Romániában a beruházás ellen.

A kanadai vállalat 2015 elején még reménykedett, hogy újraindulhat a beruházás engedélyezési folyamata, de most közölték, pénteken nyújtják be kártérítési követelésüket a román állammal szemben a Világbank egyik kereskedelmi bíróságán, ahol eljárást indítottak az ügyben.

A ciántechnológiás bányaberuházást civil szervezetek, a Román Tudományos Akadémia, az ortodox egyház és Magyarország is ellenezte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat