CNCD: nem diszkriminálta a román vloggert a magyar elárusító

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 06., 15:35 utolsó módosítás: 2017. szeptember 06., 16:18

Nem érte hátrányos megkülönböztetés az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerint azt a román vloggert, aki azt próbálta bizonygatni a székelyudvarhelyi Kauflandnál készített filmjével, hogy a nemzetisége miatt nem szolgálják ki.

Fotó: Barabás Ákos

Az Asztalos Csaba vezette testület hivatalból indított eljárást azután, hogy a Milițianul nevű videoblogger egy héttel ezelőtt kisfilmet tett közzé arról, hogy azért nem szolgálták ki az áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót. A kisfilm megtekintése után a CNCD igazgatótanácsa szerdai ülésén arra a következtetésre jutott, hogy a film készítője nem tartotta be az etikai szabályokat a feltételezett diszkrimináció bizonyítására hivatott teszt során.

A diszkriminációellenes testület megállapította, hogy a vlogger elmulasztotta megemlíteni, miszerint először a nyitás előtt fél órával próbált vásárolni a Kaufland falatozójánál, ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A kisfilmen a férfi harmadik vásárlási próbálkozása látható, amelyre 13 perccel a nyitás előtt került sor. Ekkor az elárusító előbb elvette tőle a pénzt, de miután megállapította, hogy a pénztárgép még nem működik, visszaadta a bankjegyet. Egyébként az áruházlánc kültéri kamerái által rögzített felvételek egyértelműen rávilágítanak, hogy a román férfi összesen háromszor kereste fel a grillezőt a nyitás előtt.

Egyhangúlag elfogadott határozatában a CNCD vezetősége megállapítja, hogy a szóban forgó kisfilmben bemutatott jelenet nem meríti ki a közvetlen diszkrimináció fogalmát, mivel nem történt hátrányos megkülönböztetés, és nincs ok-okozati összefüggés a tények és a hivatkozott körülmények között.

Sérelmezi a szakhatóság, hogy a film készítője nem tette közzé a teljes, vágatlan felvételt. A CNCD szerint fellépésével a vlogger provokál, bujtogat és rosszindulatúan értelmezi az elárusító magatartását, miközben tisztában van vele, hogy a büfé hivatalos nyitva tartása még nem kezdődött meg, és ezért a többi, a helyszínen sorban álló vevőt sem szolgálják ki. Sőt a diszkriminációellenes tanács szerint a vlogger által végrehajtott helyzetfelmérésről (situation testing) szóló, fél- és hamis információkat tartalmazó film közzététele etnikai alapú gyűlöletre történő felbujtást váltott ki a társadalomban.

„A CNCD nyilvánosan elítéli a fél- vagy hamis információk felhasználásával elkövetett etnikai alapú uszítást, amelynek során kiaknázzák a romániai társadalomban fellelhető előítéleteket, és amelyeknek az a céljuk, hogy feszültté tegyék az etnikumközi kapcsolatokat” – szerepel a testület állásfoglalásában.

A diszkriminációellenes tanács egyúttal azt javasolja az ügyben érintett áruházláncnak és valamennyi hazai kereskedelmi egységnek, foganatosítsanak intézkedéseket annak érdekében, hogy az ügyfelek kiszolgálásáért vagy a velük való kapcsolattartásért felelős alkalmazottaik „megfelelő szinten” ismerjék az állam hivatalos nyelvét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat