Cáfolja a temesvári orvos, hogy megsértette a székelyföldi kosaraslányokat

Rostás Szabolcs 2018. február 21., 10:13 utolsó módosítás: 2018. február 21., 10:20

Cáfolja a Krónikának a temesvári megyei kórház egyik orvosa, hogy székelyföldi diáklányokat alázott meg hiányos románnyelv-tudásuk miatt. Dr. Livia Popescu szerint a kosárlabdázók kézdivásárhelyi edzője tévesen értelmezi a történteket.

Fotó: Pixabay

„Ha olyan lennék, mint amilyennek az edző úr beállít, visszautasítottam volna a lányok kivizsgálását. De szó sem volt ilyesmiről” – reagált lapunknak a temesvári Pius Brînzeu megyei sürgősségi kórház orvosa azokra a vádakra, miszerint nemrég sértően beszélt háromszéki diáklányokkal, amiért alig értenek az állam nyelvén.

Dr. Livia Popescut azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző elmondta: a Nagy Mózes iskolás sportklub U14-es női kosárlabdacsapatának egyik játékosát a vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta, kifogásolva, hogy a 12 éves lány nem beszél románul. Az országos bajnokság elődöntőjére készülő kosarasok közül néhányan azért fordultak a bánsági megyeszékhely egészségügyi intézményéhez, mert a játékengedélyükhöz hiányzott a sportorvosi láttamozás, amit helyben pótolni kellett.

Dr. Livia Popescu kedden a Krónikától értesült a többek között ellene felhozott vádakról. Elmondta, emlékszik az esetre, arra is, hogy három lányról volt szó, szerinte azonban szó sem volt incidensről.

„Helytelen, amit az edző állít. Semmiféle incidens nem történt, egyedül amiatt volt gond, hogy a lányok nem értették az összes, általunk románul feltett kérdést, de bennünket az orvosi vizsgálat eredménye érdekelt” – nyilatkozta lapunknak a megyei kórház sportorvosi járóbeteg-rendelőjének ekográfiára szakosodott szakembere.

Elmondta, a sportolóknak normális esetben egy harminc pontból álló, többek között a páciensek és családtagjaik kórtörténetét firtató kérdőívet kellett volna kitölteniük, ám erre az idő rövidsége miatt nem volt lehetőség, mivel a kosarasoknak egy órán belül mérkőzésük volt. Dr. Livia Popescu állítja, egyikőjüket sem sértette, alázta meg.

„Egyikük jobban értett románul, a többi kevésbé, de végül is elboldogultunk. Nem értem, mi lehetett a probléma, mit állít az edző. Kizárólag a kórtörténe­tükről érdeklődtünk, nem is érdekelt bennünket, mennyire tudnak vagy nem tudnak románul.

Nem akartuk, hogy elveszítsék a mérkőzést amiatt, hogy hiányos a csapat, ezért annak ellenére igyekeztünk megvizsgálni őket, hogy semmit nem tudtunk róluk” – magyarázta a felsorolt vádakra meglepően nyugodtan és türelmesen reagáló temesvári orvos, hozzátéve: az engedély megadása amúgy nem az ő, hanem a sportorvos hatásköre volt.

A doktornő tisztázta azt is, hogy ő az edző állításával ellentétben nem belgyógyász, hanem kardiológus, a Farkas Alpár által – a Maszol portál révén – nyilvánosságra hozott küldőpapír hátoldalára pedig azt írta: „olyan gyermek, aki nem beszél románul, nem lehet információt beszerezni róla”. (Az iraton látható pecséten egyébként Popescu belgyógyászként szerepel). Mindennek azért van jelentősége, mert a kézdivásárhelyi edző szerint az orvos kézzel írott megjegyzése úgy is olvasható, értelmezhető: „ az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal”.

Dr. Livia Popescu elmondta, alig váltott néhány szót Farkas Alpárral, kérdésünkre pedig elismerte, nem ő volt az egyetlen orvos, aki megvizsgálta a lányokat.

A kézdivásárhelyi edző különben a február 9-én történt esetet előbb a Székely Hírmondó napilapban tárta a nyilvánosság elé, majd Benkő Erika parlamenti képviselő múlt csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén bejelentette, hogy az általa vezetett Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat minden lehetséges fórumon el fog járni, ha megkapja az érintett szülők beleegyezését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat