Cáfol a Kaufland: manipuláció volt a miccskérős kisvideó

Krónika 2017. szeptember 02., 13:20 utolsó módosítás: 2017. szeptember 02., 13:33

Nem azért nem szolgálták ki a székelyudvarhelyi Kauflandban miccset vásárolni szándékozó férfit, mert románul szólította meg az eladót, hanem azért, mert nyitás előtt próbált vásárolni – tudatta az áruházlánc a belső ellenőrzése előzetes eredményeit.

Fotó: Barabás Ákos

Az áruházlánc a térfigyelő kamerák felvételeinek a tanulmányozása alapján megállapította: a férfi előbb fél órával a nyitás előtt akart vásárolni, ekkor az eladó közölte vele, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A közzétett filmecske a harmadik sikertelen kísérletét mutatja, amely 13 perccel a nyitás előtt történt.

Az áruház közleménye szerint, bár a férfinek a tudomására hozták, hogy nyitás előtt nem szolgálják ki, ellenben ennek ellenére 16 perc alatt háromszor próbálkozott.

Előbb 9.31 órakor akart vásárolni, amikor közölték vele, hogy csak tíz óra után szolgálhatják ki, ennek ellenére 9.37 órakor ismét jelentkezett, majd a harmadik, szintén nyitás előtti, 9.47 órakor regisztrált próbálkozásakor a kamerát is bekapcsolta.

A Kaufland közleményében rámutat, hogy a kisfilm készítője nem közölte, hogy a videó a harmadik beszélgetés eredménye, és meg van vágva, ahogy az sem derül ki, hogy az eladó viselkedése az előző interakciók eredménye.

Ennek ellenére nem toleráljuk a vásárlókkal való ilyen fajta viselkedést egyetlen romániai üzletünkben sem, bármilyen régióban legyen”
- jelenti ki közleményében a cég vezetése, hozzátéve, hogy a belső szabályzat értelmében meghozzák a szükséges intézkedéseket, hogy elkerüljék a hasonló esetek megismétlődését. Kifejtik,

még az alkalmazottak számára tartandó román nyelvtanfolyamok szervezését is fontolgatják.

Az áruházláncnál különböző nemzetiségű alkalmazottak dolgoznak, és mindannyian elsődlegesnek tekintik a kliens iránti udvariasságot és tiszteletet, hangsúlyozza közleményében a német vállalat.

Péntek este az áruházlánc egy újabb közleményben a fogyasztóvédelmi hatóság vezetőinek az állításait is cáfolta. Közölte:

a pénteki ellenőrzés során a fogyasztóvédők az áruház büféjében a termékek szavatosságát, a tárolási feltételeket és a menüket vizsgálták,

a kiállított jegyzőkönyvön pedig egyértelművé tették, hogy a bírságot az interneten közzétett kisfilm alapján, és nem a pénteki ellenőrzés során tapasztaltak miatt rótták ki.

Az áruházlánc szerint az a 2015-ös bírság „sem létezik”,

amelyet a - fogyasztóvédelem vezetői szerint - kizárólag magyar nyelvű szórólapok használata miatt rótt ki a hatóság.

A fogyasztóvédelmi hatóság az elárusítók hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes bírságot rótt ki a székelyudvarhelyi áruházra - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.

A fogyasztóvédelmi felügyelők azt követően szálltak ki székelyudvarhelyi ellenőrzésre, hogy a román média tág teret szentelt csütörtökön este egy magyarul nem beszélő román vásárló állítólagos hátrányos székelyudvarhelyi megkülönböztetésének.

Az esetről telefonnal készített videofelvételen az áruház büféjében kiszolgáló fiatal nő látszik, aki értetlenül viszonyul román vásárlóhoz. Utóbbi nagy hangon gyalázkodással vádolja az elárusítót. A felvételt Hans Hedrich ismert erdélyi környezetvédelmi és emberi jogi aktivista a médiamanipuláció tipikus eseteként mutatta be.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség Hargita megyei illetékese, Laurentiu Moldovan elmondta, a péntek délelőtt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy

az áruház egyik alkalmazottja egyáltalán nem beszél románul, egy másik alkalmazott pedig alig tudja kifejezni magát,

ezért „a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés” miatt bírságoltak. Azt is hozzátette: a videofelvételen látszó elárusítót pénteken nem találták a munkahelyén.

Claudiu Susanu, a fogyasztóvédelem brassói regionális irodájának az igazgatója a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

az áruházba küldött ellenőreik ugyanúgy jártak, mint a filmet készítő férfi: „románul fordultak az eladóhoz, és őket sem szolgálták ki”.

A regionális vezető szerint 2015-ben egyszer már megbírságolták a székelyudvarhelyi áruházat, mert csak magyar nyelvű szórólapot használt.

A fogyasztóvédők szerint az utóbbi években több panasz is érkezett a hatósághoz, és több bírságot is kiróttak a fogyasztók román nyelvű tájékoztatására vonatkozó törvényi előírások székelyföldi megsértése miatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat