Öt év börtönre ítélték Relu Fenechiu közlekedési minisztert korrupció miatt

Balogh Levente 2013. július 12., 16:01 utolsó módosítás: 2013. július 14., 13:15

Öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte pénteken a legfelsőbb bíróság Relu Fenechiu közlekedési minisztert abban a perben, amelyet különösen nagy kárt okozó hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt indított ellene és több társa ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

Az ítélet nem jogerős, ellene a nemzeti liberális párti (PNL) politikus a legfelsőbb bíróság öttagú bírói testületénél fellebbezhet. Ugyanakkor rögtön a kihirdetése után lemondott a miniszteri tisztségről, az ügyvivő tárcavezető Victor Ponta miniszterelnök. A 2012-ben megfogalmazott vádak szerint a jelenlegi tárcavezető két társával, testvérével, Lucian Fenechiuval és Mihai Bogdan Damiannal több cég részvényeseként 2002 és 2005 között 1970 és 1980 között gyártott transzformátorokat adott el az Electrica Moldova áramszolgáltatónak olyan áron, mintha azok vadonat újak lettek volna.

Az ügyészség vádat emelt az áramszolgáltató három egykori vezetője ellen is. A vádirat szerint az Electrica Moldova 2002 és 2005 között a közbeszerzési törvény előírásait figyelmen kívül hagyva, a Fenechiuék által irányított négy céget jogtalanul előnyben részesítve vásárolta meg a transzformátorokat. A berendezések zöme ezt követően a cég raktáraiban porosodott.

A cég áfa nélkül összesen 6 406 976 lejt fizetett a berendezésekért, amelyekből csupán 79 ezer lej értékű eszközt használtak. A vádirat szerint az áramszolgáltatónak okozott kár áfával együtt 7 529 594 lej. A perben egyébként károsultként az áramszolgáltató is részt vett. Az ügyészség 15 év letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte Fenechiura és társaira.

A bíróság Fenechiu mellett testvérét és üzlettársukat, Mihai Bogdan Damiant is öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, Ioan Turbatut, az áramszolgáltató 2002 és 2004 közötti vezérigazgatóját pedig hat év szabadságvesztésre, emellett öt évre a közügyektől is eltiltotta. Ugyanezt az ítéletet rótták ki a cég 2004 és 2005 közötti vezérigazgatójára, Ion Mărghidanra is. Petru Andronachét, a cég 2002 és 2005 közötti kereskedelmi igazgatóját hét év börtönnel és ugyancsak öt év közügyektől való eltiltással sújtották. Emellett a vádlottakat arra ítélték, hogy közösen fizessék meg az áramszolgáltatót ért kárt.

Relu Fenechiu még az ítélethirdetés előtt közölte, lemond ugyan a miniszteri tisztségről, ha elítélik, de mivel ártatlannak tartja magát, a politikai életből nem távozik. Mint kifejtette, korábban már öt ízben is szóba került a miniszteri kinevezése, de visszautasította, hogy az ellene zajló korrupciós eljárás ne vessen rossz fényt a kabinetre. Egyébként már Fenechiu kinevezésekor számos bírálat érte Victor Ponta miniszterelnököt, ám a kormányfő akkor azt mondta: csak akkor meneszti a tárcavezetőt, ha elmarasztaló ítélet születik ellene. A korrupció miatt vád alá helyezett politikus miniszteri kinevezése miatt a kormányfőt Traian Băsescu államfő és az Európai Bizottság is bírálta.

Mihai Voicu, a PNL szóvivője az ítélethirdetést követően csalódottságának adott hangot, és közölte: Fenechiut továbbra is megilleti az ártatlanság vélelme, mindaddig, amíg jogerős ítélet nem születik az ügyében.

Mérnök-üzletemberből miniszter
Relu Fenechiu 1965-ben született a Bákó megyei Dărmăneşti-en. 1990-ben szerzett mérnöki diplomát a jászvásári Gheorghe Asachi Műszaki Egyetemen, 2010-ben szerzett doktori címet a galaci Aldunai Egyetem közgazdasági szakán. 1996-ban lépett be a Nemzeti Liberális Párt jászvásári szervezetébe, 2004-től a párt területi szervezetének elnöke. 2007-től a párt országos elnökségének is tagja, alelnök. 1990 és 2004 között a Jászvásáron bejegyzett Fene Grup Rt. cégcsoport vezérigazgatója. 2000 és 2004 között megyei tanácsos a Iaşi megyei közgyűlésben. 2004-ben parlamenti képviselővé választották, 2005 szeptemberéig a PNL alsóházi frakcióvezető-helyettese volt. 2005 és 2008 között a képviselőház közigazgatási és területrendezési bizottságának elnöke. 2012 december 21-e óta közlekedési miniszter. Két jászvásári és egy verespataki ház szerepel a vagyonbevallásában, egy Iaşi és egy Bákó megyei hétvégi ház, valamint egy abrudbányai lakás. Emellett 4600 négyzetméternyi Iaşi megyei, 4500 négyzetméternyi Bákó megyei, valamint 10 200 négyzetméternyi verespataki telekkel rendelkezik. Egy Mercedes, egy BMW és egy Hyunday márkájú gépkocsija van, valamint 80 ezer euró értékben ékszerei és egyéb értéktárgyai. Két bankszámláján 42 ezer lejt tart, és két cégnél is részvényes. Fene Grup nevű cégétől, amely több állami vállalattal és hatósággal is szerződéses viszonyban áll, 2011-ben 1,5 millió, tavaly 405 ezer lejes osztalékot kapott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat