Cáfolják a Krónikának a magyarországi románok, hogy eltiltották volna őket a centenáriumi ünnepségtől

Rostás Szabolcs 2018. november 18., 17:19 utolsó módosítás: 2018. november 27., 13:32

Határozottan cáfolták a Krónikának a magyarországi román közösség képviselői Eugen Tomac állítását, miszerint a magyarországi román pedagógusoknak a budapesti hatóságok megtiltották, hogy részt vegyenek egy román centenáriumi ünnepségen.

Eugen Tomac Fotó: Facebook

Az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke vasárnapi gyulafehérvári sajtótájékoztatóján számolt be az állítólagos incidensről. Közölte, szombaton maga is részt vett a Békés megyei Gyulán a Románia megalakulásának századik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

Itt állítása szerint több tanártól azt az információt kapta, hogy sokan lemondták a részvételüket, mert megfenyegették őket, hogy megrovásban részesülnek, amennyiben részt vesznek az eseményen.

„Saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen, amikor egy szomszéd ország primitív románellenes politikát folytat. Írásban fogom kérni a román külügyminisztériumot, hogy reagáljon a budapesti kormány e brutális románellenes támadására” – idézte Tomac szavait az Agerpres hírügynökség. A Traian Băsescu volt államfő által alapított párt vezetője szerint több tanár abban az „igen kényelmetlen helyzetben” találta magát, hogy bár kitüntették volna a román identitás megőrzéséhez Magyarországon nyújtott hozzájárulásáért, nem mentek el átvenni oklevelüket. „Képzeljék el, mi történne, ha a romániai magyar tanároknak megtiltanák, hogy részt vegyenek a magyar közösség által szervezett eseményeken. Tiszteletet kérni annyit jelent, hogy te is megadod a tiszteletet másoknak” – jelentette ki Eugen Tomac.

Csakhogy a politikus állítását egyáltalán nem erősítették meg a magyarországi románok.

Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának vezetője vasárnap a Krónikának elmondta: határozottan állítja, hogy ilyen utasítás biztosan nem érkezett hozzájuk a budapesti hatóságoktól. A magyarországi román közösség vezetője kérdésünkre elmondta, hallott a szombaton Gyulán rendezett centenáriumi ünnepségről, ez azonban tudomása szerint „nem nagy volumenű, sok embert megmozgató” rendezvény volt. „A kisebbségi román iskoláknak mi vagyunk a fenntartója, tehát ha történt volna ilyen jelzés, akkor nekünk szólnak, nem a pedagógusoknak vagy az iskolaigazgatóknak. Nyugodt szívvel állítom önnek, hogy ilyen nem történt” – jelentette ki lapunknak Juhász Tibor. Hozzátette, az országos önkormányzat történetesen nemrég szorgalmazott további lépéseket a román-magyar megbékélés érdekében, szerinte azonban a Tomac-féle nyilatkozatok nem illenek ebbe a törekvésbe.

Határozottan cáfolta a bukaresti politikus állítását a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium igazgatója is. Czeglédiné Gurzó Mária vasárnap a Krónikának elmondta, soha nem érkezett ilyen utasítás hozzájuk a magyarországi hatóságoktól. „Úristen, ez egyszerűen nem igaz! Nekünk soha nem mondtak ilyet” – szögezte le kérdésünkre a viharsarki román tanintézet vezetője, hozzátéve: ő családi okokból nem tudott részt venni a szombati centenáriumi rendezvényen.

Az MTI szerint a határon túli románok minisztériumának alárendeltségében működő Eudoxiu Hurmuzachi Intézet a hét elején közölte honlapján, hogy a Magyarországon román nyelven megjelenő Foaia Românească szerkesztőségével és a gyulafehérvári Helyi Politikák Központjával közösen konferenciát szervez a száz évvel ezelőtti eseményekről november 17-én a gyulai Erkel szállóban. „A magyarországi románok hozzájárulása a nagy egyesüléshez és a román hadsereg szerepe Budapest bolsevik csapatok alóli felszabadításában” című konferenciára – a bejelentés szerint – történészek, diplomaták, román állami képviselők és civil szervezetek képviselői, valamint a magyarországi román személyiségek kaptak meghívást. Az előre meghirdetett programban egy olyan ünnepség is szerepelt, mely keretében az Eudoxiu Hurmuzachi Intézet a magyarországi román közösség reprezentatív személyiségeit, valamint a román iskolák igazgatóit díjazta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat