Cáfolja Coldea a SRI és a sajtó összefonódásáról szóló vádakat

Balogh Levente 2017. szeptember 20., 10:57 utolsó módosítás: 2017. szeptember 20., 11:45

Határozottan cáfolta Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) idén furcsa körülmények között lemondott első igazgatóhelyettese Daniel Dragomir volt SRI-ezredes vádjait, amelyek szerint a titkosszolgálat szorosan összefonódott volna a korrupcióellenes ügyészséggel és a sajtóval.

Coldea a Ziare.com portálnak adott interjúban kijelentette: nem igaz, hogy Dragomir a helyettese lett volna, és leszögezte:

a SRI és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) közötti együttműködés szigorúan a törvényes keretek között zajlott,

nem fordult olyan elő, hogy a SRI munkatársai állítottak volna össze vádiratokat.

Titkosszolgák a sajtóban? A MÚRE szerint nehéz a beépített ügynökök leleplezése
Vezető, a jelenlegi kormánnyal szemben kritikus, az államfőhöz viszont közel álló újságírókat vádolt meg Daniel Dragomir volt SRI-ezredes azzal, hogy a titkosszolgálatok emberei. A romániai magyar sajtóban nincs igazán napirenden a téma.

Coldea hazugságnak nevezte az erre vonatkozó állításokat, amelyeket annál veszélyesebbnek nevezett, mivel egy volt hírszerzőtiszttől származnak. Hazugságnak nevezte azt is, hogy irodája lett volna a DNA-nál, és

azt is cáfolta, hogy a SRI bármilyen ügyben nyomást gyakorolt volna a DNA-ra bármely gyanúsított őrizetbe vétele vagy a vádemelés érdekében.

Azt is tagadta, hogy Dragomir láthatta, amint a sajtóban dolgozó fedett ügynökök jöttek ki az irodájából. Coldea a legnagyobb és legveszélyesebb hazugságnak azokat az állításokat nevezte, miszerint az ügyészek és a bírák között is ott lennének a SRI fedett ügynökei. Állítása szerint ezt a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) és a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottság is többször ellenőrizte.

Arra a felvetésre, miszerint a sajtóban dolgozhatnak fedett ügynökök, Coldea megismételte a SRI közleményét: a többi szolgálathoz hasonlóan ők is alkalmaznak fedett ügynököket minden, a nemzetbiztonság szempontjából fontos területen, de csakis „a törvényeket szigorúan betartva”.

A volt SRI-s vezető határozott „nemmel” válaszolt arra a kérdésre, hogy a sajtóban tevékenykedő ügynökök vajon nem jelentenek-e fenyegetést a sajtószabadságra,

illetve nem áll-e fenn az esélye, hogy bizonyos érdekek mentén manipulálják a közvéleményt. Coldea szerint Dragomir egyszerűen kétségbeesett, mivel neki magának is büntetőügyekkel kell szembenéznie, és valakik csupán felhasználják őt egy magasabb rendű terv végrehajtásában.

Dragomir vasárnap este az Antena 3 hírtelevízióban nyilatkozva azt állította: a jelenlegi szociálliberális kormánnyal szemben álló sajtóorgánumok közül több – így a Digi 24 és a HotNews – is a SRI utasításait követő újságírókat foglalkoztat. Emellett korábban azt is kijelentette, hogy a DNA több vádiratát is a SRI állította össze.

Dragomirt keddre a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottság is beidézte meghallgatásra az általa megfogalmazott vádak ügyében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat