Krónika Online
2017. április 30., vasárnap; Ma Katalin, Kitti napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Washingtont aggasztja a „lex CEU", nem köt megállapodást Budapesttel

MTI | 2017.04.11. [14:06] | Utolsó módosítás: 2017.04.11. [14:18]

Az Egyesült Államok aggódik a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt, amely Washington szerint a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) ellen irányul – közölte kedden Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása alkalmával.

Hoyt-Brian-Yee_bHoyt Yee

„Az Egyesült Államok aggódik a jogszabály miatt, amelyet tegnap írt alá az államfő, mert nagyon egyértelműen veszi célba és fenyegeti (...) ezt a fontos amerikai-magyar intézményt" – mondta Yee a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy „az egyetemet és az oktatási szabadságot sértő lépés" ellenére Magyarország továbbra is az Egyesült Államok fontos szövetségese marad.

Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését hivatott szabályozni. Áder János köztársasági elnök hétfőn írta alá az elfogadott jogszabályt, amely egyebek mellett azt követeli meg, hogy a külföldi egyetemek származási országukban is folytassanak oktatási tevékenységet, és magyarországi működésüket kormányközi szerződés szabályozza.

Yee úgy véli, lehet vitatni a törvény jellegét, de „az egyetem számára jóval nehezebbé válik, hogy folytassa működését Magyarországon". A diplomata szerint a CEU távozásának első számú vesztesei a magyarok volnának.

Az AP amerikai hírügynökségnek Yee azt mondta: a magyar kormánynak „komoly, sürgős és jóhiszemű” tárgyalásokat kellene kezdenie a CEU-val a jogszabályváltozásokról. Yee telefonon úgy nyilatkozott, hogy bár Washington „nagyon aggódik a jogszabály miatt”, az ügyben a magyar kormánynak és a CEU-nak kell megállapodásra jutnia. Yee kitért arra is, hogy az Egyesült Államok nem köt olyan megállapodásokat, amilyet Magyarország szorgalmaz a CEU-val kapcsolatban.

A jogszabály bírálói szerint a törvény célja a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése. A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője már korábban hangot adott aggodalmának a javaslattal kapcsolatban.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
10.
freddy
2017.04.13., csütörtök [11:47]
Mind hallom hogy ellehetetlenitik a CET-t. Hogy uraim? Ne csak nyomjak a propagandat, feleljenek miert nem tud mukodni tovabb a CEU... Es miutan feleltek a kerdesre, azutan tudjak ertekelni hogy a Sapientianal fennall ugyanaz a helyzet? Hat nem... sajnos akik itt es mas forumokon ugykodnek provokatorok.
9.
9**
2017.04.12., szerda [13:45]
Világos beszéd.
8.
Sarki Levente
2017.04.12., szerda [08:59]
Nem olyan fantasztikus jó és szükséges a CEU Magyarországnak. Biztosan jó fizetéseket adnak az ottan oktatóknak. De a szakok LÉHA szakok.:
Filozófia, Kognitív tudomány, Környezettudomány és környezetpolitika, Középkortudomány, Közgazdaságtudomány, Közpolitika, Nacionalizmus tanulmányok, Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok Politikatudomány
Szociológia és Szociális antropológia, Társadalmi nemek tanulmánya.
Nincsenek termelési munkára oktató szakok
Jó kellenek ilyen szakok is, de nagyon nem kell olyan oktatás, ami egy ország társadalmi rendjét igyekszik megzavarni felboritani.
Milyen ember lehet az a Soros, aki azon igyekszik hogy minnél több idegen nemzetiségü, idegen vallású embert akar zúditani Európára ?
7.
Sarki Levente
2017.04.12., szerda [08:57]
Nem olyan fantasztikus jó és szükséges a CEU Magyarországnak. Biztosan jó fizetéseket adnak az ottan oktatóknak. De a szakok LÉHA szakok.:
Filozófia, Kognitív tudomány, Környezettudomány és környezetpolitika, Középkortudomány, Közgazdaságtudomány, Közpolitika, Nacionalizmus tanulmányok, Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok Politikatudomány
Szociológia és Szociális antropológia, Társadalmi nemek tanulmánya.
Nincsenek termelési munkára oktató szakok
Jó kellenek ilyen szakok is, de nagyon nem kell olyan oktatás, ami egy ország társadalmi rendjét igyekszik megzavarni felboritani.
Milyen ember lehet az a Soros, aki azon igyekszik hogy minnél több idegen nemzetiségü, idegen vallású embert akar zúditani Európára ?
6.
Irenaeus
2017.04.11., kedd [22:22]
A 4. megjegyzéséhez: Ön müvészien kimagyaráz dolgokat! A CEU problémáját meg lehet oldani, DE, a CEU csak a hisztizéshez ért és ahhoz, hogy a diákjait sztrájkra búzdítsa manipulált és hazug szövegekkel!! Ezek, a diákok CSAK a nyugati médiának pózolnak, hogy mocskolják Magyarországot! Miért bocsájtott el a CEU magyar tanárokat??? Miért elégedetlenek a volt Szovjetunió tagállamai, Bulgária, a balkáni országok vezetõi a CEU-ban tanult diákok Soros propagandáival, melyek ezen országokat járatják le? Mire manipulál a CEU? Köszönjük Szépen Orbán Viktornak és Áder Jánosnak, hogy kiállnak a Magyar ügyekért! Az Erdélyben müködõ magyar Egyetemek BETARTJÁK A ROMÁN TÖRVÉNYEKET!! NE TESSÉK MELLÉ BESZÉLNI!!
5.
Irenaeus
2017.04.11., kedd [22:09]
Megszoktuk, hogy amikor Magyarországot mocskolják külföldön, akkor az mindég Magyarországon egy bizonyos csoport munkájának az eredménye! Nekik van nemzetközi média kapcsolatuk! Mindég kiderül, hogy hamis és manipulált adatokat továbbítanak, melynek a célja Magyarország lejáratása. A Hazugságokat minden esetben dokumentumokkal megcáfolják Magyarországon! De, ahelyett, hogy bocsánatot kérnének a folyóiratok, mint ahogyan a civilizált emberek teszik, csak hallgatnak, mert a cél a gyülölet keltése a Magyarsággal szemben! Hála, hogy sok magyar él külföldön, akik tiltakoznak e hazugiságok ellen!! Az emberek már kezdenek NEM hinni e lapok tartalmában!!!!
4.
4.
2017.04.11., kedd [22:07]
Nem ártana egy kicsit óvatosabban fogalmazni, főleg, ha olyanról van szó, amihez nem ért. Hoyt Yee profi diplomata, aki 1996 óta dolgozik az amerikai külügynek, fontos poziciókat töltve be (s volt egyetemi tanár mellesleg). Az Egyesült Államokban az oktatásügy az nem a szövetségi kormány feladatköre, hanem tagállami jogkör. Vagyis: az amerikai szövetségi kormány nem szól abba bele, hogy egy New York államba bejegyzett egyetem vagy alapítvány külföldön nyít-e egyetemet. New York állam nem köthet nemzetközi szerződéseket. Az amerikai szövetségi kormány pedig nem köt nemzetközi oktatásügyi egyezményeket - ezt a tényt pedig bárki megtudhatja, aki csak akarja. Kétlem, hogy a magyar kormányzatban (a magyar külügyben) ezt ne tudták volna, ezt ne mondták volna el a Fidesz-nek. A lex CEU pedig nemzetközi szerződést kíván azamerikai szövetségi kormánnyal, amit nem fognak az amerikaiak megkötni, mert a saját törvényeik ezt nem engedik. Vagyis: akik a magyar törvényt megfogalmazták, azok tudatosan lehetetlenítették el a CEU-t

A Sapientia-t a magyar állam finanszírozza, tudomásom szerint a román állam nem ad oda pénzt. Bármikor születhet egy törvény Ro-n, hogy külföldről nem kaphatnak pénzt a hazai egyetemek. S akkor mi lesz??
3.
Bulibasa
2017.04.11., kedd [18:45]
A Sapientia romániai egyetem.Tehát ilyen eset nem fordulhat elő.Nem amerikai ,nem magyar ,hanem román,vili?
2.
1_2_3
2017.04.11., kedd [16:45]
Es mi van akkor ha a Roman allam is ugy veli hogy ellene tevekenykedik a Sapientia egyetem?!
Ezen mi is felhaborodnak!
Es barmikor hozhat torvenyt, amit be kell tartani.
1.
Papcsak Enikő
2017.04.11., kedd [15:32]
Ezek az obamás-hylaris külügyérek,még mindig nem értik a lényeget,de inkább nem akarják...nem lehet egyik egyetem vagy iskola sem külön törvény szerint,magyarán törvényen kivüli "kedvezményezet"...be kell tartani,és tartatni a magyar törvényeket,mert azon kivül folyamatosan a magyarság,Magyarország ellen tevékenykednek,amint az elmúlt időszakban láttuk,és hallottuk trágárságaikat,erőszakosságaikat a tüntetéseken. És hogy mit tanítanak?Olvassák el a Magyar Időkben. Felsorolják őket.A mai,és főleg a tegnapi lapszámban.
Hozzászólások10