HIRDETÉS

Washingtont aggasztja a „lex CEU", nem köt megállapodást Budapesttel

MTI 2017. április 11., 14:06 utolsó módosítás: 2017. április 11., 14:18

Az Egyesült Államok aggódik a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása miatt, amely Washington szerint a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) ellen irányul – közölte kedden Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára budapesti látogatása alkalmával.

Fotó: Tamás Attila

„Az Egyesült Államok aggódik a jogszabály miatt, amelyet tegnap írt alá az államfő, mert nagyon egyértelműen veszi célba és fenyegeti (...) ezt a fontos amerikai-magyar intézményt\" – mondta Yee a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette, hogy „az egyetemet és az oktatási szabadságot sértő lépés\" ellenére Magyarország továbbra is az Egyesült Államok fontos szövetségese marad.

Az Országgyűlés a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését hivatott szabályozni. Áder János köztársasági elnök hétfőn írta alá az elfogadott jogszabályt, amely egyebek mellett azt követeli meg, hogy a külföldi egyetemek származási országukban is folytassanak oktatási tevékenységet, és magyarországi működésüket kormányközi szerződés szabályozza.

Yee úgy véli, lehet vitatni a törvény jellegét, de „az egyetem számára jóval nehezebbé válik, hogy folytassa működését Magyarországon\". A diplomata szerint a CEU távozásának első számú vesztesei a magyarok volnának.

Az AP amerikai hírügynökségnek Yee azt mondta: a magyar kormánynak „komoly, sürgős és jóhiszemű” tárgyalásokat kellene kezdenie a CEU-val a jogszabályváltozásokról. Yee telefonon úgy nyilatkozott, hogy bár Washington „nagyon aggódik a jogszabály miatt”, az ügyben a magyar kormánynak és a CEU-nak kell megállapodásra jutnia. Yee kitért arra is, hogy az Egyesült Államok nem köt olyan megállapodásokat, amilyet Magyarország szorgalmaz a CEU-val kapcsolatban.

A jogszabály bírálói szerint a törvény célja a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése. A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője már korábban hangot adott aggodalmának a javaslattal kapcsolatban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
10 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS