Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Véres bandaháború rengeteg halottal egy brazil börtönben

MTI | 2017.01.02. [21:34] | Utolsó módosítás: 2017.01.02. [23:34]

Véres bandaháború tört ki egy brazíliai börtönben; a nem végleges adatok szerint több mint félszázan meghaltak – közölte hétfőn a helyi ügyvédi közösség, amely közvetítői feladatokat vállalt.

brabort1_b

„Eddig hatvan holttestet számoltunk össze" – mondta egy sajtótájékoztatón Pedro Florencio, aki szerint ez volt a legsúlyosabb zavargás Amazónia állam börtöneiben.

Az összecsapások helyszíne Manaus város börtöne, az események helyi idő szerint vasárnap késő délután kezdődtek. A helyi Északi Család és déli, Sao Paulo-i Első Fővárosi Kommandó nevű rivális banda csapott össze, valószínűleg a börtön feletti ellenőrzésért. „Minden jel szerint a nagyobbik, északi banda támadta meg a kisebbet, hogy teljesen felszámolja a vetélytársat" – mondta Amazónia közbiztonsági illetékese.

Országos szinten a Sao Paulo-i banda számít a legerősebbnek és legrettegettebbnek. Manausban évekig tűzszünet volt közöttük, amely azonban tavaly szertefoszlott. A bandaháború egész éjszaka tartott, és csak hétfő reggel ért véget, amikor 12 túszul ejtett börtönőr is kiszabadult. A hatóságok közben tárgyalásba bocsátkoztak a rabokkal, akik nem követtek el semmit azon kívül, hogy ne legyenek túlkapások, amikor a rendőrség behatol a börtönbe – mondta a tárgyalásokban részt vevő egyik ügyvéd.

Egy helyi lap, a Manaus em Tempo szerint a zavargás során több holttestet lefejeztek, és a fejeket áthajították a börtön falán. Az intézmény átvizsgálása és a foglyok számbavétele – az esetleges szökevények felderítése – még tart. Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét