HIRDETÉS

Vállalta az Iszlám Állam az isztambuli merényletet

MTI 2017. január 02., 12:19 utolsó módosítás: 2017. január 02., 17:36

Az Iszlám Állam hétfőn magára vállalta a szilveszteri isztambuli terrortámadást. A terrorszervezet közleményben jelentkezett be, és hős katonának nevezte a támadó férfit. Még mindig keresik az elkövetőt a hatóságok.

A terrorszervezet nyilatkozatában azt írta, a merényletet „a kalifátus egyik hősi katonája\" hajtotta végre, aki „megtámadta a leghíresebb éjszakai szórakozóhelyet, ahol a keresztények éppen pogány ünnepüket tartották\".

Közben a török hatóságok is bejelentették: úgy sejtik, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet hajtotta végre a szilveszteri mészárlást Törökországban. A 39 emberrel végző elkövető valószínűleg egy közép-ázsiai országból, Üzbegisztánból vagy Kirgizisztánból származik – írta meg a török kormánypárti Karar lap és a Hurriyet újság is. A török rendőrség több párhuzamot is felfedezett a júniusi, Ataturk repülőtéren elkövetett terrortámadás és a szilveszteri mészárlás között, és arra gyanakodnak, hogy ugyanaz a terrorsejt lehet a felelős a merényletekért.

A Hurriyet török napilap titkosszolgálati forrásra hivatkozva rekonstruálta a merénylő – akiről feltételezik, hogy az IÁ egyik közép-ázsiai tagja – útját a Reina klubba, illetve menekülését a merényletet követően. Eszerint az elkövető taxival közelítette meg a helyszínt, de a sűrű forgalom miatt – más információk szerint nem volt elég pénze, ezért a taxis korábban kirakta – egy rövid szakaszon gyalogolva érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe gépkarabélyával vaktában tüzet nyitott.

Szakértők a fegyverhasználatból képzett, háborús tapasztalatokkal rendelkező terroristára következtetnek. Szemtanúk beszámolója szerint a földre rogyott sebesültek egy részét a merénylő még fejbe is lőtte. A lövöldözés után eldobta fegyverét és télikabátját, amelyben a helyszínelők 500 török lírát találtak. A rendőrség továbbra is nagy erőkkel nyomoz a terrorista után.

Az már korábban megerősítést nyert, hogy a merényletnek se magyar, se román áldozata nincs.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS