Krónika Online
2017. március 29., szerda; Ma Auguszta napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Trump: Moszkva állhat a számítógépes támadások mögött

MTI | 2017.01.11. [22:14] | Utolsó módosítás: 2017.01.12. [07:42]

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke minden idők legnagyobb munkahelyteremtőjének nevezte magát, s úgy vélte, hogy ha Putyin orosz elnök kedveli őt, akkor az nem teher, hanem előny is lehet. Szerdai sajtótájékoztatóján Trump bejelentette azt is, hogy két fiának adja át vállalatbirodalmát.

trimpny55_b

Elnökké választása óta először tartott sajtókonferenciát Donald Trump, aki a New York-i Trump-toronyban rendezett, mintegy egyórás tájékoztatón gazdasági elképzeléseiről és vállalatbirodalma jövőjéről beszélt, valamint többször is reagált az Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól szóló hírekre, az orosz hackertámadásokra, s egy hírportál kínos vádaskodásokat felsorakoztató, kedden este nyilvánosságra hozott összeállítására.

A megválasztott elnök bírálta a Buzzfeed hírportál által közzétett jelentést, amelyben a portál hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Oroszországnak kompromittáló információi vannak róla és ezért bámikor zsarolhatja. Trump visszautasította az állításokat s egyúttal megköszönte az információk közlését visszautasító médiumok viselkedését. „Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni ezeket a megalapozatlan állításokat" – jelentette ki és később egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a hírportálnak számolnia kell a következményekkel.

Donald Trump elismerte, hogy Oroszország valószínűleg belekeveredhetett az amerikai választási folyamatba. „Azt gondolom, hogy Oroszország állhatott a számítógépes támadások mögött" – fogalmazott, de leszögezte: más országok és más személyek is intéztek hackertámadásokat amerikai rendszerek ellen. A Demokrata Országos Bizottság elleni hackertámadásokért a demokratákat okolta, mondván, hogy nem volt megfelelő számítógépes védelmük, hiszen a Republikánus Párt és az ő kampánycsapata számítógépeit nem sikerült feltörni.

Trump kijelentette: bár előny lehet, hogy Putyin elnök állítólag kedveli őt, még nem tudja, hogyan jön ki majd az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki viszont, hogy sikerül megtalálni a hangot Moszkvával. Leszögezte: nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekkonfliktusokhoz vezethetne. „Elhiszi bárki is, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én?" – tette fel a kérdést Trump, utalva a demokrata párti elnökjelöltre.

Trump bejelentette azt is, hogy cégbirodalmát teljes egészében átadja két fiának, s ő egyáltalán nem vesz részt az ügyek bonyolításában, még konzultálni sem fog a fiaival, s amíg ő az Egyesült Államok elnöke, addig a cégek tartózkodnak attól is, hogy külföldi üzleteket kössenek. A megválasztott elnök közölte, nem akar várni az amerikai-mexikói határra ígért fal építésével, és beiktatása után azonnal egyeztetni kezd az építkezésről, a fal megépül, és költségeit Mexikó állja majd, akár adók, akár közvetlen finanszírozás formájában.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét