Krónika Online
2017. március 22., szerda; Ma Beáta, Izolda napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Sok a szíriai pokolgépes támadás civil áldozata

MTI | 2017.01.07. [20:51] | Utolsó módosítás: 2017.01.08. [11:27]

Legalább 43-an meghaltak egy pokolgép robbanásában szombaton egy észak-szíriai városban, amely a lázadók kezén van, az áldozatok többsége civil – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) aktivistahálózat.

azazrobb_b

Az üzemanyag-szállító teherautóba rejtett pokolgépet a török határ közelében lévő Azáz város egyik piacán, egy bírósággal szemben robbantották föl. A halottak között legalább hat lázadó fegyveres van, soknak a kilétét egyelőre nem ismerik. A sebesültek száma több tucatnyi. Az Anadolu török hírügynökség idézett egy azázi orvost, aki szerint a halottak száma elérheti a hatvanat is.

A robbanást a török határ túloldalán lévő Kilis városban is lehetett hallani – jelentette a Dogan hírügynökség. Kilis kórházában felkészültek arra, hogy sebesülteket fogadjanak Azázból, és az Anadolu szerint 23 embert már át is szállítottak oda. A robbantás elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett senki, de több hasonlót hajtott már végre a környéken az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet.

Azáz a Törökország támogatta, több lázadócsoport alkotta Szabad Szíriai Hadsereg nevű szervezet egyik erőssége. Ennek a koalíciónak török katonai segítséggel sikerült elűznie az IÁ-t a határ térségéből. A török hadsereg szombaton közölte, hogy támogatásával a lázadók az utóbbi 24 órában 21 dzsihadistát öltek meg különböző helyszíneken. Török harci gépek pedig az IÁ 12 épületét, illetve járművét semmisítették meg.

A december 30-án életbe lépett tűzszünet ellenére – amely az IÁ-ra nem vonatkozik – összecsapások voltak szombatra virradóan Damaszkusz környékén, és ezekben meghaltak kilencen, köztük két civil – közölte az OSDH. A szíriai kormányerők és lázadók közötti harcok egy olyan körzetben – Vádi Barad – folytak, amely a lázadók kezén van, és amely a fővárosnak és környékének fő ivóvízforrása.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét