HIRDETÉS

Kirgiz állampolgár az isztambuli merénylő

Hírösszefoglaló 2017. január 03., 13:54 utolsó módosítás: 2017. január 03., 16:07

Azonosították a török hatóságok a Reina klubban lövöldöző férfit: a támadó 28 éves, kirgiz állampolgár, és Lakhe Mashrapovnak hívják. Kedden egy videofelvétel került elő a támadóról, amint a Taksim téren egy szelfivideot csinál.

Azt nem tudni, jelenleg hol tartózkodik a szilveszterkor Isztambulban lövöldöző férfi, de állítólag tavaly novemberben, másfél hónappal a merénylet előtt érkezett a török városba. A férfi az Iszlám Államhoz közel álló források szerint már elmenekült Törökországból.

A Sky News csatorna korábban egy pénzváltós videót szerzett meg a feltételezett elkövetőről, de a legújabb felvétel szerint  a férfi Isztambul híres turistaközpontjában, a Taksim térnél is „vizsgálódott”. A rendőrség már korábban házkutatást végzett egy isztambuli lakásban a Zeytinburnu negyedben – tudta meg a Haber Turk hírcsatorna. A Dogan hírügynökség szerint az akciót a rendőrség különleges osztaga hajtotta végre, egy helikopterrel megerősítve.

Hétfőn a török hatóságok még nyolc őrizetbe vett személyről beszéltek, és azt mondták, már közel járnak a terrorista beazonosításához. Kedd reggel végül felbukkant egy útlevél fotója, amin a fénykép igen hasonlít a terrorista által készített videón látható arcra. „Az ujjlenyomatok és a terrorista személyleírása már a birtokunkban van. Ezután már gyorsan be lehet azonosítani” – mondta Numan Kurtulmus török miniszter-helyettes egy sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

Közben az újévi isztambuli merénylet elkövetőjének felesége azt állítja, a televízióból értesült a támadásról. A Habertürk című török napilap internetes oldalán közölt cikk szerint a kedden őrizetbe vett nő a hatóságoknak leszögezte: még arról sem volt tudomása, hogy a férje az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szimpatizánsa lenne.

Egyébként a szilveszteri támadáskor a merénylő először egy rendőrrel és a szórakozóhely előtt álló férfivel végzett, majd a bárba belépve lövöldözni kezdett az újévet ünneplő hatszáz fős tömegre. Körülbelül 180 golyót lőtt ki hét perces támadása alatt, ezzel kioltva harminckilenc ember életét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS