Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Dodon bekeményített: se román nyelv, se EU-zászló

MTI | 2016.12.26. [14:51] | Utolsó módosítás: 2016.12.26. [19:09]

Levették az Európai Unió lobogóját a hivatalába beiktatott új moldovai elnök chișinăui rezidenciájának épületéről – adta hírül hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökség.

dodon_b

Beszámoltak arról is, hogy az oroszbarát Igor Dodon hivatalos államfői internetes oldalának román nyelvű változatát moldovai nyelvűre változtatták.

A Moszkva-barát szocialista politikus november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást, pénteken iktatták be hivatalába. Az ország európai irányultsága ellen fellépő új elnök egyben a Moldovai Köztársaság függetlenségének ügyét is zászlajára tűzte, vagyis szemben áll az unionista – a két román nyelvű állam egyesítését célzó – törekvésekkel. Ezt a szemléletét akarja kifejezni, hogy az elnöki honlap angol és orosz nyelvű változata megmarad, de a román nyelvű honlapot moldovai nyelvűre változtatták.

A szomszédos Románia – melynek egykor része volt a mai Moldovai Köztársaság területe – az utóbbi években nem követte az unionista politikát, ehelyett stratégiai célként kezeli Moldova európai integrációját, Chișinău európai orientációjának visszavonhatatlanná tételét, és ennek előmozdításában Bukarest főszerepet akar játszani.

Ez utóbbi irányvonal legfőbb szorgalmazója Traian Băsescu korábbi román elnök volt, aki a moldovai választási kampányban, november 3-án feleségével együtt Chișinăuban letette a moldovai állampolgársági esküt. Ezzel a gesztussal Igor Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni. Nem véletlen tehát, hogy Dodon „ellengesztust” tett, másfél héttel ezelőtti televíziós interjújában jelezte: beiktatása után azonnal kezdeményezi a Băsescu házaspár moldovai állampolgárságának visszavonását.

Választási győzelme után a Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva Dodon kijelentette: a választási eredmény azt jelzi, hogy Moldova népe az Oroszországhoz való közeledésre és a Dnyeszter menti konfliktus rendezésére szavazott.

A romániai legfelső védelmi tanács (CSAT) Klaus Johannis államfő elnökletével tartott november 29-i ülésén elfogadta a Románia és Moldova közötti különleges kapcsolat közép és hosszú távú stratégiáját, amely révén Bukarest hatékonyabb, pragmatikusabb, és előreláthatóbb módon akarja segíteni a moldovai reformokat, Románia keleti szomszédjának európai közeledését.

A moldovai nyelv lényegében megegyezik a román nyelvvel, noha a belpolitikai porondon és a kulturális élet képviselőinek a körében évek óta hosszú viták tárgya ez a kérdés. Az egyik tábor azt vallja, hogy a moldáv nem önálló nyelv, inkább az irodalmi román nyelvnek egyfajta dialektusa. A másik táborban felsorakozó politikusok és tudósok azonban azt hangoztatják, hogy a moldáv nyelv az ősi időkben alakult ki, a román állam viszont csak a XIX. században jött létre, akkor született a modern kori román nyelv. Kétségtelen, hogy a moldovainak nevezett nyelv valamivel archaikusabb, mint például a Bukarestben vagy Erdélyben használatos román. Az utóbbi két évtizedben azonban napi politikai töltetet kapott ez a vita.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
6.
Magasbukk
2016.12.26., hétfő [23:53]
se tenger, tehát tehetelen a tengerész ...
5.
bukfenc
2016.12.26., hétfő [17:57]
Érdekes, Basescu most ,iért nem hangoztatja hogy a Dnyeszter a román határ ? Putyin ?
4.
Magyar ékesszólás
2016.12.26., hétfő [17:28]
Megjegyzésedre röviden csak ennyit:

"Keveri a szezont a fazonnal".
3.
sohajtas
2016.12.26., hétfő [16:51]
Nem vagyok dr. Bubo huu -huu.De ,nagyon fel fogjak szivni a vizet a Moldav intezkedesekkel szemben egyes akarkik,hat igy is jol van!!!.Tetszik!?!?!?.Kinek nem inge ne vegye magara.
2.
Csupereszku
2016.12.26., hétfő [16:44]
Nem logikKUS!
1.
Eszkíl
2016.12.26., hétfő [15:14]
Ha a román nyelv mellett létezik a moldáv nyelv, akkor a magyar nyelv mellett külön létezik a székely nyelv is - logikus nem?
Hozzászólások6