Jól tejlesítettek a Leader csoportok Háromszéken

Bíró Blanka 2015. november 23., 12:37 utolsó módosítás: 2015. november 23., 15:57

Közel 9 millió euró vissza nem térítendő támogatást és a pályázati önrésszel együtt több mint tízmillió eurót hívtak le és osztottak szét a háromszéki Leader akciócsoportok az elmúlt időszakban – derült ki a Kovászna megyei önkormányzat által szervezett, a vidékfejlesztésben elért eredményeket kiértékelő rendezvényen.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke szerint egyértelműen pozitívnak nevezhető az önkormányzatokból, vállalkozókból és civil szervezetekből, öntevékeny módon szerveződött helyi közösségekből alakult Leader akciócsoportok tevékenysége.

Úgy vélte, az elkövetkező időszakban nagyobb mértékben kellene segíteni az innovatív beruházásokat, a fiatal mezőgazdászokat, a kis és közepes vállalkozókat, például a tejár-liberalizáció kapcsán felmerült nehézségekre kellene összpontosítani. Bejelentette, eddig évi 20-20 ezer euróval járult hozzá a megyei önkormányzat a csoportok működéséhez, ezt az összeget jövőtől 30 ezer euróra emelik.

Salamon Balázs, az Angustia akciócsoport ügyvezető igazgatója közölte, eddig 2,2 millió eurót hívtak le, pályázataiknak köszönhetően jött létre többek között a torjai zöldségfeldolgozó kisüzem, a lemhényi sertéshizlalda, valamint a csomortáni gombatermesztő egység.

Az Alutus akciócsoport ügyvezető igazgatója, Antal Esztilla elmondta, fontos volt számukra, hogy olyan pályázókat támogassanak, akik „kicsi, de annál érdekesebb pályázatokat nyújtottak be, amelyekkel országos szinten labdába sem rúghattak volna, ám a támogatás nagyot lendített a tevékenységükön”. Így fazekas- és könyvkötő műhelyek jöttek létre, de támogatták egy agropanzió létrehozását, valamint egy turisztikai eszközkölcsönző kialakítását is. A legtöbb pályázat révén mezőgazdasági beruházások valósultak meg. 25 olyan fiatal gazdát támogattak, akik vállalták, hogy otthon maradnak és a felmenőiktől átvett mezőgazdasági területeket megművelik, vagy fejlesztik farmjaikat.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Agrárkamara vezetője leszögezte, Kovászna megye három akciócsoportjának hatékony, működőképes stratégiákat kell kidolgoznia, kimondottan helyi igényeket kielégítő intézkedéseket kellene foganatosítani, és nem a nemzeti vidékfejlesztési terv intézkedéseit átvenni kisebb léptékben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat