Kiss Judit

2018. május 30., 08:22

Szöcskék, madarak, pánikrohamok

Időről időre szárnyra kelnek pánikot keltő, szerte a nagyvilágból vagy éppen tájainkról induló hírsorozatok, amik arra engedhetnek következtetni, hogy olykor „támadásba lendül” a természet az ember ellen.

Valamilyen állat vagy növény elszaporodik, kárt okoz, ránk ront, veszélybe sodor. Biztosan emlékszünk Hitchcock apokaliptikus kultfilmjére, a Madarakra, amely sirályok, hollók gyilkos támadásának szimbólumával utal egy kiszámíthatatlan, leselkedő, pusztító veszélyre. Ez a fajta veszély szivárog ki nem ritkán a híradásokból is, maguk a rémhírek fenyegető madarakként köröznek fölöttünk.

Ilyenkor általában arról van szó, hogy tömegesen, megállíthatatlanul érkeznek, támadnak különféle állatok vagy éppen növények – gondoljunk a parlagfűre, az allergiát okozó pollenre stb. Biztosan emlékszünk arra is, hogy a közelmúltban hányféle, állatokhoz kapcsolódó infó keltett rettegést a hírfogyasztókban. Ilyen volt például a madárinfluenza-hisztéria, amikor szárnyasok által terjesztett kórtól tartottunk, régóta és permanens módon félünk a súlyos betegségeket okozó kullancsoktól, a Székelyföldön a medve avanzsált főmumussá, a napokban pedig a fogasfarkú szöcskék úgynevezett inváziója keltett pánikot.

Emiatt a Hargita megyei prefektúra utasítására nagy területet permeteztek be rovarirtóval, a biológusok pedig tiltakoztak, mondván, hogy ez a szöcskefaj nem minősíthető kifejezetten konyhakerti vagy mezőgazdasági kártevőnek, körülbelül két hétig tart a szöcskejárás, utána pedig elpusztulnak a rovarok. Ugyanakkor a biológusok nem javasolják, hogy mindent bepermetezzenek a hatóságok, mivel az a méhészek munkáját és ivóvizeinket is tönkreteheti. Ettől függetlenül azonban a gazdák nem nyugodtak, hiszen féltik a termést, nem legeltethetik állataikat stb. Az aggodalom érthető, és nyilván más esetekben is indokoltak lehetnek félelmek, hiszen a medve olykor valóban támad, a kullancscsípés alkalomadtán tényleg Lyme-kórt okoz.

Azonban mielőtt elragadna bennünket a pánik, nem árt fontolóra venni néhány szempontot. Egyrészt azt, hogy minden effajta jelenségnek rengeteg összefüggése és árnyalata van: akárcsak a medveprobléma esetében, soha nem fehér-fekete az egymásnak ellentmondó vélemények övezte kérdés. Másrészt azt, hogy a különféle állatok „támadásának” hátterében legtöbbször bizony ott húzódik az emberi tevékenységnek a környezetre tett káros hatása, kéz a kézben jár a globális felmelegedés, a természet rendjébe való beavatkozás és az állatok tömeges megjelenése, az ember életterét fenyegető jelenléte. Ha belegondolunk, ilyenformán nem a természet támad (először), hanem mi támadjuk a természetet.

Ugyanakkor nem árt, ha eszünkbe jut az is, amire a rovarjárás kapcsán a biológusok figyelmeztettek, hogy a jelenség normálisnak, sőt bizonyos értelemben véve pozitívnak tekinthető. Például a fogasfarkú szöcske székelyföldi jelenléte azt jelzi, hogy a régióban még mindig vannak gazdag, virágos kaszálók, valamint hogy az élőlényeknél nem ritka a populációk hirtelen, gyakran szabályos periódusonkénti megnövekedése. Talán azért is gyakori, hogy könnyen pánikba esünk manapság, mert egyre távolabb kerültünk és kerülünk a természet mozgásaitól, közelségétől, és egyre sűrűbben veszünk el a pánikkeltő hírek labirintusában. Úgyhogy azt is jó lenne fontolóra venni, hogy – stílszerűen – ne engedjük a fejünkre szállni a rémhírek vészmadarait.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2018. május 28., hétfő

Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is úgy döntött, hogy hátat fordít a pártnak, és átlép a PSD-t korábban irányító volt miniszterelnök, Victor Ponta Pro Románia nevű pártjába.

Rostás Szabolcs 2018. május 27., vasárnap

Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában nemigen mutatnak érdeklődést az Európai Unióban hatályos szabályok és rendeletek iránt.

Páva Adorján 2018. május 27., vasárnap

Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, legalább egyharmaduk élt a lefizetés, a csúszó- vagy hálapénzadás lehetőségével a megkérdezésük előtt eltelt egy évben.

Balogh Levente 2018. május 25., péntek

Kirabol a kormány?

Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a címben feltett kérdésre könnyen előfordulhat, hogy „igen, valamilyen formában mindenképpen” lesz a válasz.

Kiss Judit 2018. május 23., szerda

Halálos lájkvadászat

Döbbenetes, hátborzongató piros felkiáltójelnek tekinthető, hogy a közösségi oldalon való intenzív jelenlét és lájkvadászat miatt veszítette életét kilenc ember egy mikrobuszban, amelynek sofőrje élőben közvetítette vezetés közben az országúton való száguldást.

Rostás Szabolcs 2018. május 21., hétfő

Kódolt politikai válságok

Súlyosan tévedett, aki arra számított, hogy a centenáriumi évre, valamint a közelgő román uniós elnökségre tekintettel a bukaresti politikai osztály képviselői elássák a csatabárdot, és egy időre jegelik a nézeteltéréseiket.

Balogh Levente 2018. május 18., péntek

A magyarok mint potenciális terroristák

Még jóformán meg sem emésztettük, hogy az RMDSZ törvénytervezetet készül benyújtani annak érdekében, hogy a magyar közösséget ne lehessen nemzetbiztonsági kockázatnak tekinteni Romániában, máris itt az újabb, hasonló problémát felvető ügy.

Kiss Judit 2018. május 17., csütörtök

Tanügyi csillagállások és arroganciák

Valljuk be, olykor hajmeresztő tud lenni az a pökhendiség, arrogancia és nemtörődömség, amivel tanügyminisztereink viszonyulnak az oktatás egészéhez, kiváltképp annak húzódó-halasztódó, sokszor sokféleképpen elképzelt, de gyakorlatba még mindig nem ültetett reformjához.

Páva Adorján 2018. május 15., kedd

Képtelenek centenáriuma

Egyes elemzők szerint aggasztó, hogy a románok mintegy felének semmit nem jelent a „nagy egyesülés” centenáriuma, miközben mások ennél is rosszabb eredményre számítottak.

Balogh Levente 2018. május 14., hétfő

Történelmi nap Jeruzsálemben

Az majd csak az utókor számára derül ki, hogy összességében véve pozitív vagy negatív következményekkel jár a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése.

Vélemény
Balogh Levente: Helyzetbe kerülhet az RMDSZ

Jelentősen átalakulhat a román belpolitikai paletta, miután a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata ...

Rostás Szabolcs: Védelem a virtuális világtól

Az elmúlt időszakban azok is megismerkedtek a GDPR betűszó mibenlétével és jelentésével, akik általában ...

Páva Adorján: Hétköznapi korrupciókiáltások

Miközben a Romániában élők elsöprő többsége súlyos problémának tartja a korrupciót, ...

Hallgassa online rádióinkat