Makkay József

2018. november 13., 06:21

Manfred Weber és Európa jövője

Nem vitás: Manfred Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa és az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője – az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjeként – a lehető legjobb választás az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A jobboldali-konzervatív pártokat tömörítő EPP múlt heti, helsinki kongresszusán Weber gond nélkül győzött, kihívója, Finnország korábbi miniszterelnöke, Alexander Stubb esélytelen volt. A finn politikus a baloldali-liberális pártok retorikáján is túltéve, keményen bírálta a renitenskedő „keleti” országokat – elsősorban Magyarországot és Lengyelországot –, azt követelve, hogy az Unió intézményei ne bánjanak kesztyűs kézzel sem Budapesttel, sem Varsóval.

Stubb leszavazása azt is jelzi, hogy az Európai Néppárt a huszonnegyedik órában felébredt. Orbán Viktor szavaival élve: „Európa a nemzetek Európája lesz vagy nem lesz”. Akik pár hete még azt ünnepelték az Európai Parlamentben, hogy a Magyarország ellen benyújtott Sargentini-féle politikai jelentés vitája mennyire megosztja a néppártot – amely már nem tud falazni a „magyar diktatúrának” –, most keserű szájízzel kell megtapasztalják, hogy a jövő májusi EP-választásokat követően Manfred Weber a legesélyesebb jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az a német politikus, aki nemcsak a magyar kormány barátja, hanem határozott víziója van az Európai Unió jövőjével – így Kelet-Európa felzárkóztatásával – kapcsolatban is.

A szocialistáknak, a zöldeknek, a liberálisoknak – egyszóval a balliberálisoknak – a lehető legrosszabb hír ez, hiszen egy markánsan konzervatív-jobboldali vezetésű Európai Bizottság gyökeresen szakíthat a szintén néppárti Jean-Claude Juncker mai EB-elnök politikájával, amely egyféle kormányozhatatlan hajóvá tette az Európai Uniót. Józan (és főként ezen van a hangsúly) politikai ítélőképességét befolyásoló szenvedélyén túl Junckernek az a legnagyobb baja, hogy semmiféle víziója nincs Európa jövőjével kapcsolatban, és ez többek között a migránskérdés felelőtlen kezelésében nyilvánult meg, amikor – a tagországok akarata ellenére – folyamatosan igyekezett elosztani az unió határait átlépő illegális bevándorlókat. A határait kerítéssel védő magyar kormányt közellenségnek kikiáltó EB feje mára rájött, hogy politikája tarthatatlan, így a négy évvel ezelőtti megválasztását támogató néppárti lobbi kihátrált hasonszőrű társai mögül.

Az Európai Unió történetében még soha nem volt annyi belső viszály és feszültség, mint az utóbbi négy esztendőben. Az Unióból egyre jobban kiábránduló kelet-európai országok állampolgárai csak azt látják, hogy társulásukért cserébe a nyugati tagországok egy minden szempontból könnyen megszerezhető és olcsó piachoz jutottak, beleértve a munkaerőpiacot is. Ezekből a keleti régiókból gyakorlatilag bármilyen mennyiségben elszipkázható a számukra szükséges munkavállalói tömeg. De ez mégsem elegendő: a „keletieknek” Brüsszel abban is diktálni akar, hogyan éljenek, miben higgyenek, és milyen színezetű kormányt válasszanak maguknak.

Érthető, hogy ez a fajta együttműködés hosszabb távon halálra van ítélve. Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból rég figyelmeztető jel kellett volna hogy legyen, de Brüsszel nem a Brexit kiváltó okaival foglalkozott, inkább a bennmaradó országok fölötti autoritását akarta erősíteni. Miután Lengyelországban is egyre erősödő körök vetik fel az EU-ból történő lehetséges kilépés forgatókönyvét, a tagországok és Brüsszel viszonyában átfogó reformokat tervező Manfred Weber valóban a huszonnegyedik órában foglalhatja el az Európai Bizottság vezetői székét. Persze, abban az esetben, ha a néppárt nagy családjához tartozó pártok zöme győz a tagországokban, és a 705 EP-képviselő több mint fele az EPP soraiból fog kikerülni. Abba ugyanis rossz belegondolni, hogy egy új Jean-Claude Juncker, vagy egy nála is rosszabb balliberális jelölt kerül 2019-ben az Európai Bizottság élére.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat