Bálint Eszter

2017. augusztus 27., 23:11

Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kötelező magánnyugdíjak államosítását helyezte kilátásba oly módon, hogy felszámolják a második pillért, az eddig összegyűlt összegeket pedig visszaadják a polgároknak, akiknek megadják a lehetőséget, hogy válasszanak, az állami nyugdíjalapba vagy a harmadik pillérbe, a fakultatív magánnyugdíjkasszába utalják azt át.

És jól gondoltuk. Hiába helyesbített rögtön a pénzügyi tárca vezetője, és cáfolt mindent a miniszterelnök, lám kiderült, szemet vetettek ezekre a pénzekre (is).

Most azt mondják, hogy nem államosításról van szó, és amit befizettünk, az ott is marad, de felére csökkentenék a magánnyugdíjalaphoz való hozzájárulás mértékét, a különbözetet pedig az állami alapba irányítanák át. Mert annak jobb a hozama – mondják. Valószínűleg igazuk is van, hiszen a mindenkori kormányok kényük-kedvük szerint emelgetik a nyugdíjpont értékét, így próbálva bebiztosítani maguknak a szavazótábor hűségét.

Évek óta zajlik a becslés, hogy hány év kell addig, hogy az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlanság miatt csődöt mondjon. A felvetés pedig – mint tudjuk – jogos, hiszen egyre nő a várható élettartam, míg térségünkre a negatív természetes szaporodás jellemző, s akkor még a jobb élet reményében külföldön munkavállalókat nem is említettük.

A legfrissebb statisztikák szerint már most hatalmas hiány tátong az állami nyugdíjalapban: a befizetett hozzájárulás a nyugdíjakra kifizetett összegek 64-65 százalékára elég, a többi pénzt a költségvetésből finanszírozza az állam, magyarán, mehetnének azok az összegek mondjuk autópályákra is. Félreértés ne essék, nem sajnálunk mi egyetlen lejt sem a nyugdíjasoktól – na jó, a különleges nyugdíjakat leszámítva –, csak azt próbáljuk illusztrálni, hogy az állami nyugdíjrendszer így nem fenntartható a végtelenségig, és éppen ebből a megfontolásból alakult ki a hárompilléres nyugdíjrendszer. 

Hogy működhetne-e jobban? Valószínűleg működhetne. De egyelőre nem látunk jobb konstrukciót. A magánnyugdíjak államosításának hívei persze jöhetnek azzal, hogy Magyarországon is így jártak el. De ne feledjük, hogy a Tudose-kormány most önkényesen irányítaná át az államkasszába a hozzájárulásunk egy részét, az Orbán-kormány viszont megadta a választási lehetőséget.

Ismét bebizonyosodott tehát, hogy Dragneáék nem mondtak igazat, amikor váltig állították, hogy van pénz a fizetés- és nyugdíjemelésekre, s most kapkodnak mindenfelé, hogy előteremtsék a szükséges összegeket. És ahogy várható volt, ezt is a mi zsebünkből húzzák ki.

Jövőre 16 százalékról 10 százalékra tervezik csökkenteni a jövedelemadót, és ekkor várhatók az első látványos fizetésemelések a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény alapján. Már nem is merünk becslésekbe bocsátkozni, hogy honnan fedezhetik az így keletkező hiányt, mert nem szeretnénk tippeket adni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Vélemény
Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...