Páva Adorján

2018. november 15., 19:42

Erdélyi pápalátogatás ima és diplomácia között

II. János Pál pápa csaknem 20 évvel ezelőtti romániai látogatása alkalmával azzal vigasztalták a római katolikus hívek hoppon maradt százezreit, hogy a történelmi jelentőségű bukaresti vizit egyfajta előkészítése a szentatya erdélyi útjának. Nos hamarosan kiderül: az egyházi és világi diplomácia mire jut két évtizednyi „gondolkodás” után.

A 2005-ben elhunyt, 2014-ben szentté avatott II. János Pál 1999-ben történelmet írt romániai vendégeskedésével, hiszen az 1054-es egyházszakadás óta az első római katolikus egyházfő volt, aki egy többségében ortodoxok lakta országba látogatott.

Bár normális körülmények között természetes lett volna, hogy a szentatya ott is tiszteletét teszi, ahol romániai híveinek zöme él, erdélyi útja végül meghiúsult: a szentszéki diplomácia – figyelembe véve a kommunizmus ideje alatt mesterségesen szított felekezeti és az ettől elválaszthatatlan etnikai feszültségeket – „beáldozta” ezt az ortodox egyházzal való megbékélési szándék oltárán. Ugyanakkor bizonyára a szentatyának sem volt könnyű megkötnie a vendéglátók által kikövetelt kompromisszumot. Hiszen a látogatás előtt az erdélyi katolikus püspökök levélben kérlelték a pápát, hogy romániai látogatása alkalmával ne mulassza el felkeresni az erdélyi római és görögkatolikus egyházközpontokat se, miközben a gyulafehérvári főegyházmegye nyilvánosan emlékeztetett a katolikusokat ért, szűnni nem akaró hatalmi jogtiprásokra. Az egyházi-világi diplomácia kompromisszumkötésébe azonban nem fértek bele az erdélyi kérések, aminek az lett a következménye, hogy a szentatya bukaresti szabadtéri miséjén a várt százezrek helyett csupán néhány tízezren vettek részt: az erdélyi római katolikusok szervezett utazása elmaradt.

Az akkori beszámolók szerint II. János Pál sajnálatát fejezte ki mindezek miatt, és együttérzéséről biztosította püspökeit, híveit, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy legközelebb Erdélybe is eljut. Ez sajnos nem történt meg, és utódjának, XVI. Benedeknek sem adatott meg. A 2013-ban megválasztott Ferenc pápa azonban most igen közel áll ahhoz, hogy Romániába látogasson, ám rengeteg a kérdőjel, esetleges erdélyi útját pedig még nagyobb homály fedi. Ugyanakkor a pápalátogatás ügyében az a legszomorúbb, hogy a legutóbbi vizit óta csaknem húsz év telt el, a katolikusoknak (és nem csak) pedig ma is ugyanazokról a sérelmekről, az egyházi javak visszaszolgáltatásának ellehetetlenítéséről kell beszámolniuk.

„Akkor válik lehetővé a pápa romániai látogatása, ha Bukarest biztosítja, hogy a hívek gyakorolhassák az alkotmányos kisebbségi és felekezeti jogaikat” – szögezte le tavaly tavasszal a gyulafehérvári főegyházmegye, miután egyes bukaresti egyházi és politikai illetékesek „szinte biztosra” vették, hogy Ferenc pápa idén – a román centenárium évében – Romániába látogat. Ez (szerencsére) már biztos nem történik meg, de a diplomáciai látványkonyhán ügyködő bukaresti kormány nem csügged: idén már azt hangoztatták többször is, hogy jövőre eljön a katolikus egyházfő.

Bár a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia még tavaly meghívta Ferenc pápát többek között Csíksomlyóra, Máriaradnára, az erdélyi híveknek most nem szabad csalódásként megélniük a késlekedést. Szívből reméljük, hogy a csendes imádkozás, várakozás, a türelem meghozza a gyümölcsét, és a halogatás csakis azért történik, mert most valóban a pápalátogatáshoz méltó romániai és legfőképpen erdélyi körülmények kialakításán dolgoznak. Hiszen bizonyára a Vatikán is tudja: II. János Pál pápa látogatásakor adósok maradtak.

Az ellentétek kibékítése, a sérelmek gyógyítása, az egység igazságos elősegítése pedig nemcsak imáinkon múlik, hanem a szentszéki diplomácián is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Balogh Levente 2019. április 19., péntek

A Notre-Dame és a feltámadás

Azt mondják, rendszerint mindenki emlékszik arra, éppen hol volt, és mivel foglalkozott, amikor valamilyen világrengető jelentőségű esemény – például a Kennedy-gyilkosság vagy a 9/11-es terrortámadás – történt.

Kiss Judit 2019. április 17., szerda

Szemetelők és bizakodók

Úgy tűnik, mintha az igazi, napsütéses tavasz érkeztével egyre többeket kezdene zavarni a természetben és a lakott területeken is szétterjedő szemét.

Vélemény
Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...

Makkay József: Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy ...

Balogh Levente: Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még ...