Páva Adorján

2018. november 15., 19:42

Erdélyi pápalátogatás ima és diplomácia között

II. János Pál pápa csaknem 20 évvel ezelőtti romániai látogatása alkalmával azzal vigasztalták a római katolikus hívek hoppon maradt százezreit, hogy a történelmi jelentőségű bukaresti vizit egyfajta előkészítése a szentatya erdélyi útjának. Nos hamarosan kiderül: az egyházi és világi diplomácia mire jut két évtizednyi „gondolkodás” után.

A 2005-ben elhunyt, 2014-ben szentté avatott II. János Pál 1999-ben történelmet írt romániai vendégeskedésével, hiszen az 1054-es egyházszakadás óta az első római katolikus egyházfő volt, aki egy többségében ortodoxok lakta országba látogatott.

Bár normális körülmények között természetes lett volna, hogy a szentatya ott is tiszteletét teszi, ahol romániai híveinek zöme él, erdélyi útja végül meghiúsult: a szentszéki diplomácia – figyelembe véve a kommunizmus ideje alatt mesterségesen szított felekezeti és az ettől elválaszthatatlan etnikai feszültségeket – „beáldozta” ezt az ortodox egyházzal való megbékélési szándék oltárán. Ugyanakkor bizonyára a szentatyának sem volt könnyű megkötnie a vendéglátók által kikövetelt kompromisszumot. Hiszen a látogatás előtt az erdélyi katolikus püspökök levélben kérlelték a pápát, hogy romániai látogatása alkalmával ne mulassza el felkeresni az erdélyi római és görögkatolikus egyházközpontokat se, miközben a gyulafehérvári főegyházmegye nyilvánosan emlékeztetett a katolikusokat ért, szűnni nem akaró hatalmi jogtiprásokra. Az egyházi-világi diplomácia kompromisszumkötésébe azonban nem fértek bele az erdélyi kérések, aminek az lett a következménye, hogy a szentatya bukaresti szabadtéri miséjén a várt százezrek helyett csupán néhány tízezren vettek részt: az erdélyi római katolikusok szervezett utazása elmaradt.

Az akkori beszámolók szerint II. János Pál sajnálatát fejezte ki mindezek miatt, és együttérzéséről biztosította püspökeit, híveit, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy legközelebb Erdélybe is eljut. Ez sajnos nem történt meg, és utódjának, XVI. Benedeknek sem adatott meg. A 2013-ban megválasztott Ferenc pápa azonban most igen közel áll ahhoz, hogy Romániába látogasson, ám rengeteg a kérdőjel, esetleges erdélyi útját pedig még nagyobb homály fedi. Ugyanakkor a pápalátogatás ügyében az a legszomorúbb, hogy a legutóbbi vizit óta csaknem húsz év telt el, a katolikusoknak (és nem csak) pedig ma is ugyanazokról a sérelmekről, az egyházi javak visszaszolgáltatásának ellehetetlenítéséről kell beszámolniuk.

„Akkor válik lehetővé a pápa romániai látogatása, ha Bukarest biztosítja, hogy a hívek gyakorolhassák az alkotmányos kisebbségi és felekezeti jogaikat” – szögezte le tavaly tavasszal a gyulafehérvári főegyházmegye, miután egyes bukaresti egyházi és politikai illetékesek „szinte biztosra” vették, hogy Ferenc pápa idén – a román centenárium évében – Romániába látogat. Ez (szerencsére) már biztos nem történik meg, de a diplomáciai látványkonyhán ügyködő bukaresti kormány nem csügged: idén már azt hangoztatták többször is, hogy jövőre eljön a katolikus egyházfő.

Bár a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia még tavaly meghívta Ferenc pápát többek között Csíksomlyóra, Máriaradnára, az erdélyi híveknek most nem szabad csalódásként megélniük a késlekedést. Szívből reméljük, hogy a csendes imádkozás, várakozás, a türelem meghozza a gyümölcsét, és a halogatás csakis azért történik, mert most valóban a pápalátogatáshoz méltó romániai és legfőképpen erdélyi körülmények kialakításán dolgoznak. Hiszen bizonyára a Vatikán is tudja: II. János Pál pápa látogatásakor adósok maradtak.

Az ellentétek kibékítése, a sérelmek gyógyítása, az egység igazságos elősegítése pedig nemcsak imáinkon múlik, hanem a szentszéki diplomácián is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Pataky István 2019. február 21., csütörtök

Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára már csak a botrányai miatt híres rendezvényt, az eurovíziós dalversenyt.

Kiss Judit 2019. február 20., szerda

A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel gazdagodik a hírfogyasztó, ugyanis nem múlik el nap anélkül, hogy ne rukkolna elő vadonatúj reformelképzeléssel Ecaterina Andronescu régi-új tárcavezető.

Rostás Szabolcs 2019. február 19., kedd

A kiszámíthatatlanság bizonyossága

A romániai gazdaság jelenlegi állapota, de ami ennél is lényegesebb: a kilátásai szempontjából igen aggasztó hírek láttak napvilágot a közelmúltban, ráadásul az ország fejlettebb, nyugati régiójában.

Makkay József 2019. február 18., hétfő

Megkurtították a világ legdrágább titkosszolgálatát

Aki az ellenzéki pártok képviselőinek a véleményét olvassa a román titkosszolgálatok büdzséjének megnyirbálásáról, megeshet, hogy valamiféle együttérzést érez a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi titkosszolgálat költségvetésének megkurtítása miatt.

Balogh Levente 2019. február 15., péntek

Bozgorok a cigányok ellen

Minden héten háború – kis túlzással lassan az amerikai futball világát bemutató hollywoodi film magyar címe alkalmazható a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságra is, mióta a magyar tulajdonosú, magyar többségű városban működő Sepsi OSK is az első osztályban játszik.

Pataky István 2019. február 14., csütörtök

Műemlékek gyilkosai

Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének, a Sza­páry-fürdőnek a tetőzete. Az A kategóriás műemlék állapota az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott és alighanem végnapjait éli Erzsébet császárné egykori kedvelt fürdőhelye.

Kiss Judit 2019. február 13., szerda

Ködbe vesző kérdések

Enyhén szólva is beszédes, hogy jelen állás szerint egyre nagyobb homály veszi körül az egyszeri ember igazságérzetét mélyen fölkorbácsoló hétvégi incidenst, miszerint a Maros megyei Magyarón rendőr kezében elsült lőfegyver sebesített meg súlyosan egy járdán gyalogló járókelőt.

Balogh Levente 2019. február 12., kedd

Románia világpolitikai „jelentősége”

Amikor a román illetékesek arról álmodoztak, hogy Románia a világpolitika homlokterébe kerüljön, nem feltétlenül azt szerették volna, hogy ez az Egyesült Államok és Oroszország közötti stratégiai és geopolitikai vetélkedésben való érintettsége miatt történjen meg.

Rostás Szabolcs 2019. február 11., hétfő

A mi szélhámosaink

Bár a kritikusok nem sorolják Steven Spielberg legütősebb alkotásai közé, a háromszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező Kapj el, ha tudsz című életrajzi filmje ettől függetlenül roppant élvezetes és tanulságos. Szakzsargonnal élve: odaragasztja a nézőt a fotelhez.

Vélemény
Balogh Levente: Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás ...

Pataky István: Eurovíziós botrányverseny

Giccses politikai bulvár – talán így lehet a legtalálóbban jellemezni az elegáns nevű, de mára ...

Kiss Judit: A kutya vacsorája

Semmi új vagy meglepő nincsen abban, hogy a tanügyminiszteri ötlettár újabb és újabb gyöngyszemeivel ...

Hallgassa online rádióinkat