Balogh Levente

2018. november 02., 18:30

Egy bukás, és ami utána következik

Egy korszak végének a kezdete – valószínűleg így vonul majd be a történelembe Angela Merkel német kancellár bejelentése, amelyben közölte: decemberben már nem indul újra az általa 2000 óta vezetett Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért, és a 2021-ben esedékes választásokon már semmilyen politikai tisztségért nem száll harcba.

Merkel ezzel gyakorlatilag elismerte a bukását, ám úgy értékeli: a kancellári tisztség megőrzésével még megmenthet valamit az imázsából. Másrészt megpróbálhatja megtalálni, illetve „kinevelni” azt, akinek átadhatja a stafétabotot. Kérdéses ugyanakkor, hogy lesz-e rá elég ideje, mivel a bukás beismerése nyomán már hamarabb a kormányrúd átadására kényszeríthetik.

Az valószínű, hogy 2005 óta tartó kancellári mandátumának a 2015 óta tartó szakasza marad meg a legélesebben mindenki emlékezetében. Ez az időszak volt az, amelyben a migrációs válsággal szembesülve megméretett és könnyűnek találtatott. Olcsó népszerűség-hajhászás, a divatos, a józan gondolkodást gúzsba kötő politikai korrektségnek, illetve az azt markánsan képviselő szociáldemokrata koalíciós partnernek való megfelelési kényszer és a helyzet súlyosságának félreismerése arra ösztönözte, hogy a migránsáradat kezelését abban lássa kivitelezhetőnek, ha gyakorlatilag valamennyi, az életkörülményeivel elégedetlen közel-keletinek meghívót küld.

Emlékezetes marad a kijelentése, miszerint Németország minden szíriai migránst befogad, másrészt hogy a politikai menedékjogra jogosultak befogadásának nincs felső korlátja.
Motivációi között – a nyugatiasnak mondható közegből érkező török bevándorlók bizonyos mértékig sikeres integrációja nyomán – az is szerepet játszhatott, hogy a képzettebb bevándorlók befogadásával képzelte megoldhatónak a demográfiai válság nyomán fellépő munkaerőhiányt.

A folytatás már ismert: az európaitól gyökeresen eltérő kulturális és vallási közegből érkező, a nyugati, pláne a protestáns munkamorált hírből sem ismerő tömegek elhelyezése, integrálása gyakorlatilag kivitelezhetetlennek bizonyult. Ez, valamint az iszlamisták által elkövetett merényletek aztán látványosan megrendítették a saját jobboldali pártszövetségének, illetve a koalíciós partner szociáldemokratáknak a népszerűségét. A választók megüzenték: nem kérnek a Wir schaffen das! kincstári optimizmusban fogant semmitmondásából, ehelyett világos jövőképet és biztonságot akarnak.

Merkel fokozatosnak tervezett visszavonulása természetesen az Európai Unió jövőjére is kihat, hiszen az EU motorja jelenleg is Németország. A fröccsöntött, áramvonalas, igazi jövőkép kidolgozására mérsékelten alkalmas politikus mintapéldányával, Emmanuel Macron francia elnökkel közösen egyre inkább egy Európai Egyesült Államok felé próbálták az EU-t tolni, ami az utópiák gyógyíthatatlan rajongói számára bizonyára jól hangzik, ám a kellő ellensúly hiányában valójában annyit jelentene, hogy a német–francia tandem nyomasztó hegemóniájával rátelepedne a többi tagállamra, és a mélyebb integráció, valamint az európai értékek homályos jelszavai mögé bújva saját kénye-kedve szerint irányítaná az uniót. Az ellenzők kizárása a „belső klubból”, a kétsebességes Unió sem kívánatos alternatíva.

A szorosabb, katonai és gazdasági együttműködés persze üdvös lenne, ám a politikai unió súlytalanná tenné a kisebb tagállamokat, többek között ezért is lépnek fel ellene a visegrádi négyek. És ezért öngyilkos taktika a román államfő kritikátlan elkötelezettsége a projekt mellett. (Ami persze lehet, hogy a hagyományokhoz híven csupán olcsó trükk ahhoz, hogy a törleszkedéssel jó pontokat és elnézőbb magatartást csikarjon ki Bukarest számára).

A helyzet egyelőre képlékeny. Merkel ugyan még hatalmon van, de befolyása mind bel-, mind külföldön várhatóan egyre olvad majd. A kérdés az, hogy leendő, reményei szerint általa kinevelendő utódja mennyiben fog majd az általa kitaposott úton haladni, és pártja mennyire ragaszkodik Merkel irányvonalához.

Érdemes arra felkészülni, hogy a merkeli politika Merkel nélkül is tovább él majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. március 12., kedd

Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos magyar önrendelkezési törekvésekkel szembeni hozzáállásáról mindaz, ami a hétvégén a székely szabadság napja, illetve az autonómiát célzó jogi küzdelem kapcsán történt.

Pataky István 2019. március 11., hétfő

Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. Messze előzte a hasonló tematikájú magyarországi csatornákat szakmaiságban, objektivitásban. 

Balogh Levente 2019. március 08., péntek

Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő Európai Néppárt (EPP) egyik tagja, a PNL elnöke, Ludovic Orban éppen most jelentette be, hogy nagyon nem szeretne egy másik EPP-tagpárttal, az RMDSZ-szel közösen kormányozni.

Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Vélemény
Balogh Levente: Magyar autonomisták, román „csillagászok”

Kiváló képet ad a magyar közösség helyzetéről és a román hatóságoknak a jogos ...

Pataky István: Magyargyűlölők valósága

Itt van ez a Realitatea (Valóság) nevű bukaresti hírtelevízió. Egykor igazi mérce volt a műfajában. ...

Balogh Levente: Milyen értékek fontosak az Európai Néppártnak?

Romániában az elvileg az európai konzervatív és kereszténydemokrata pártokat tömörítő ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat