HIRDETÉS

Pataky István

2018. augusztus 10., 14:51

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

Érkezett néhány külföldön dolgozó román állampolgár. Szépen beálltak a tévések elé, elővették transzparenseiket, volt, aki Avram Iancut éltető zászlót emelt ki a csomagtartóból, de dáknak öltözött is akadt közöttük. Annyira voltak spontánok, mint a hagyományos vasárnapi húslevest fejcsóválva kóstolgató nagymama.

Az elfogulatlan sajtómunkások csodálattal rajongták körül a hazájukért sok száz vagy több ezer kilométert utazó, megfáradt diaszpórásokat, s még véletlenül sem jutott valamelyik, mikrofonnal hadonászó újságíró eszébe, hogy megkérdezze, ki készítette azokat a tökéletesen egyforma, de más-más üzenetekkel ellátott transzparenseket. Van-e tán egy kis műhely valahol Olaszországban, ahol tüntetős táblákat lehet rendelni, s azokat futárszolgálat szállítja ki az igénylőknek?

Jókora átverésnek lehetünk tanúi a külföldön élők pénteki kormányellenes demonstrációja kapcsán. Tudjuk, a Nyugat-Európában kenyerüket kereső románok nagy többsége valóban a háta közepére kívánja a PSD-t, de a mostani, százezres nagyságú hazatérés csupán egy nagy és színes ellenzéki médialufi. Hogy mostanában sokan átlépték a határt nyugatról? Hát mikor, ha nem a szabadságolások kellős közepén? Jönnek, mint általában augusztusban.

Az ellenzék nagy erőket próbál megmozgatni, így várhatóan sokan lesznek a pénteki bulin a kormányépület előtt, de a többség aligha a külföldön élőket fogja képviselni. Mint arra a Deutsche Welle román adásának elemzője emlékeztet, az ország határain kívül dolgozó román állampolgárok mindössze tíz százaléka szavazott a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában. Azaz nehezen állítható, hogy egy politikailag aktív társadalmi rétegről beszélhetünk. A médiában ugyanakkor remekül eladható az országból a korrupció miatt elmenekült, becsületesen gürcölő, hazája jobbulásáért tüntető derék atyafiak ügyesen koreografált képe.

A tavaly februári monstre tiltakozássorozat valóban spontán társadalmi megnyilvánulás volt a hatalom alattomos túlkapása ellen. Annak őszinte hangulatát azóta is próbálja visszavarázsolni az igazi alternatíva felvázolására képtelen ellenzék. De sehogyan sem sikerül neki. A csillogó szemű fiatal demonstrálókból mára már csak a „kapd be, PSD” szlogen maradt. Külföldön és belföldön egyaránt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 10., péntek

Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai sertéspestisjárvány nyomán kialakult helyzetnek.

 

Páva Adorján 2018. augusztus 07., kedd

Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta végeláthatatlan. És emiatt természetesen a vásárlók is szüntelen morognak, oda-oda vetnek egy-egy szúrós tekintetet, mondatot.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 06., hétfő

Utódállami irigység

Elindult vasárnap a kárpátaljai Csapról a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett azon gyermekek utolsó csoportja, akik a magyar kormány költségén egy héten át üdülnek a Velencei-tónál.

Páva Adorján 2018. augusztus 03., péntek

A Dâmboviţa-parti dzsungel törvénykönyve

Fullasztó, átláthatatlan posztkommunista esőerdő, balkáni dzsungeltörvények, egymást mardosó bizsnicár törzsek, vérre szomjazó, smekker bennszülöttek – a 100 éves Románia „tiszteletére” rendezett abszurd színjátékban mindenki megtalálja a maga helyét.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2018. augusztus 02., csütörtök

Az alpáriságnál több kell

Ha nem az állami hatóságok inkompetenciájáról és mélységes átpolitizáltságáról, továbbá a romániai társadalom súlyos erkölcsi válságáról szólna, a fungáló bukaresti hatalom ellen egyedi rendszámtáblával tiltakozó román férfi esetén akár jót is szórakoz

Bálint Eszter 2018. augusztus 01., szerda

A 22-es csapdájában: albérlet vs. saját otthon

Miért vállalja be a rizikót a romániai lakosság nagy része, és vásárol akár változó kamatozású jelzáloghitellel is saját otthont ahelyett, hogy leélné az életét albérletben, ahogy sok nyugat-európai teszi? 

HIRDETÉS
Balogh Levente 2018. július 28., szombat

Washington figyel ránk. De miért is?

Kiemelt figyelmet szentelünk a magyar–román viszony alakulásának – mondta Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete azt követően, hogy a hét elején Csíkszeredában magyar és román politikusokkal, megyei vezetőkkel tárgyalt.

Rostás Szabolcs 2018. július 26., csütörtök

Hiteltelennek lenni és látszani

Rengeteg időt és spáciumot felemésztene a névleg Viorica Dăncilă, de facto viszont Liviu Dragnea vezette román kormány valamennyi elhibázott intézkedésének, hajmeresztő megnyilvánulásának felsorolása.

Kiss Judit 2018. július 25., szerda

Utánunk a szemétözönvíz

Tengernyi, óceánnyi műanyaghulladék, pillepalack, tonnákban számolható kidobott élelem, országnyi letarolt erdők, állandóan égő villanyok, alig használt, méregdrága, divatdiktátorok cégei által röpke életűre tervezett ruhadarabok halmai a kukákban – így élünk mi.

Páva Adorján 2018. július 24., kedd

Szülőföldvakító nyugati csillogás

Nincs mit szépíteni: egy külföldre szegődő fiatal ma mezőgazdasági munkásként, pincérként vagy kamionsofőrként már a középiskola után, 19 éves korától annyit kereshet a messze idegenben, mint itthon egy felsőfokú végzettséggel rendelkező közép- vagy csúcsvezető.

HIRDETÉS
Vélemény
Rostás Szabolcs: Játék a kórral

Okkal és joggal érzi úgy a lakosság, hogy a román hatóságok egyáltalán nem urai az afrikai ...

Páva Adorján: Gyengék munkaereje

A szupermarket pénztárosa ideges: a futószalag mögött kígyózó sor órák óta ...

Rostás Szabolcs: Utódállami irigység

Elindult vasárnap a kárpátaljai Csapról a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett azon gyermekek utolsó csoportja, ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS