Pataky István

2018. augusztus 10., 14:51

Diaszpóraparti

Főnyeremény a hangulatkeltésből élő bukaresti hírtelevízióknak a pénteki hakni. Már szerda este ott sorakoztak a kamerák a nagylaki határátkelőnél.

Érkezett néhány külföldön dolgozó román állampolgár. Szépen beálltak a tévések elé, elővették transzparenseiket, volt, aki Avram Iancut éltető zászlót emelt ki a csomagtartóból, de dáknak öltözött is akadt közöttük. Annyira voltak spontánok, mint a hagyományos vasárnapi húslevest fejcsóválva kóstolgató nagymama.

Az elfogulatlan sajtómunkások csodálattal rajongták körül a hazájukért sok száz vagy több ezer kilométert utazó, megfáradt diaszpórásokat, s még véletlenül sem jutott valamelyik, mikrofonnal hadonászó újságíró eszébe, hogy megkérdezze, ki készítette azokat a tökéletesen egyforma, de más-más üzenetekkel ellátott transzparenseket. Van-e tán egy kis műhely valahol Olaszországban, ahol tüntetős táblákat lehet rendelni, s azokat futárszolgálat szállítja ki az igénylőknek?

Jókora átverésnek lehetünk tanúi a külföldön élők pénteki kormányellenes demonstrációja kapcsán. Tudjuk, a Nyugat-Európában kenyerüket kereső románok nagy többsége valóban a háta közepére kívánja a PSD-t, de a mostani, százezres nagyságú hazatérés csupán egy nagy és színes ellenzéki médialufi. Hogy mostanában sokan átlépték a határt nyugatról? Hát mikor, ha nem a szabadságolások kellős közepén? Jönnek, mint általában augusztusban.

Az ellenzék nagy erőket próbál megmozgatni, így várhatóan sokan lesznek a pénteki bulin a kormányépület előtt, de a többség aligha a külföldön élőket fogja képviselni. Mint arra a Deutsche Welle román adásának elemzője emlékeztet, az ország határain kívül dolgozó román állampolgárok mindössze tíz százaléka szavazott a legutóbbi elnökválasztás második fordulójában. Azaz nehezen állítható, hogy egy politikailag aktív társadalmi rétegről beszélhetünk. A médiában ugyanakkor remekül eladható az országból a korrupció miatt elmenekült, becsületesen gürcölő, hazája jobbulásáért tüntető derék atyafiak ügyesen koreografált képe.

A tavaly februári monstre tiltakozássorozat valóban spontán társadalmi megnyilvánulás volt a hatalom alattomos túlkapása ellen. Annak őszinte hangulatát azóta is próbálja visszavarázsolni az igazi alternatíva felvázolására képtelen ellenzék. De sehogyan sem sikerül neki. A csillogó szemű fiatal demonstrálókból mára már csak a „kapd be, PSD” szlogen maradt. Külföldön és belföldön egyaránt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Vélemény
Pataky István: Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási ...

Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...