A kibicnek semmi sem drága

Rostás Szabolcs 2016. augusztus 24., 19:17

VEZÉRCIKK – Victor Ponta ideiglenesnek gondolja tavalyi kényszerű háttérbe vonulását, és csupán a megfelelő alkalomra vár, hogy visszatérhessen a bukaresti politika első vonalába.

Legalábbis ezt bizonyítják a volt miniszterelnök elmúlt napokban tett kijelentései, amelyek első hallásra egyszerű magyarázkodásnak tűnnek egy enyhén szólva is vitatott (közel)múlttal rendelkező politikus részéről. A látszat azonban csal, a szociáldemokrata politikus ugyanis nemcsak védekezik, hanem jól kifundált stratégia mentén ellentámadásba lendül, így próbálva visszanyerni pozícióit pártjában és a közéletben egyaránt. A bökkenő csak az, hogy ez a stratégia a hazugságon és a durva manipuláción alapszik.

Amikor a 2014-es elnökválasztás idején a külföldi képviseletek előtti „diverzáns” sorban állókról beszél, Ponta kísértetiesen hasonlít a tényeket a végóráiban is cáfolni igyekvő Nicolae Ceaușescu diktátorra, aki a rögtönítélő katonai bíróság előtt is tagadta, hogy Romániában az élelmiszerért is sorba állni kénytelenek az emberek. Ráadásul a plagizáló exkormányfő nem először próbálja beletörölni a lábát a külföldön élő románokba, akiket felváltva szociáldemokrata párttársai is durván sértegetnek. (Talán emlékszünk még Ioan Rus volt közlekedési miniszterre, aki az „eperszedő” itthon hagyott feleségét lekurvázta, a gyerekeit pedig csavargónak nevezte.)

Nem lehet nem észrevenni, hogy Ponta és a többi PSD-s ugyanúgy megpróbálja bevonni a belpolitikai csatározásokba a román diaszpórát, mint a magyarországi ellenzék, amely a választójoggal rendelkező külhoni magyar állampolgárokra mutogatva követeli a levélszavazás biztosítását a külföldre telepedett anyaországiak számára. (Miközben nem vitás, hogy a levélszavazás utóbbiakat is megilletné.) Mindez annak az előjele, hogy az év végi parlamenti megmérettetés kampánya ugyanolyan mocskosnak ígérkezik, mint a két évvel ezelőtti államfőválasztást megelőző korteshadjárat.

Az erkölcsi szempontból az elmúlt 26 év egyik legkártékonyabb román politikusának számító volt miniszterelnök azzal a hagymázas forgatókönyvvel magyarázza tavalyi lemondása okait, miszerint a tüntetők kormányzati épületek felgyújtására, polgárháború kirobbantására készültek. Már csak az marad, hogy bízzunk a választók józan ítélőképességében, és reménykedjünk, hogy Ponta nem fog visszatérni a politikai porondra, hazugságon nyugvó elméleteivel pedig csak kibicként traktálhatja a közönséget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat