Krónika Online
2017. április 25., kedd; Ma Márk napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Meghalt Chuck Berry, a rock’n’roll atyja

Hírösszefoglaló | 2017.03.19. [16:59]

90 éves korában elhunyt Charles Edward Anderson Berry Sr., ismertebb nevén Chuck Berry amerikai gitáros, énekes, a rock’n’roll történetének egyik legfontosabb alakja. „Ha a rock’n’rollt bárhogy máshogy kellene hívni, akkor Chuck Berrynek kellene elnevezni” – mondta róla John Lennon, a Beatles együttes tagja.

chuck-berry60_b

Az 1926. október 8-án született Berry zűrös tinédzserkora után kezdett el komolyabban foglalkozni a zenével, főként gitározással. Eleinte csak mellékszerep jutott neki mások együtteseiben, de az 1950-es évek közepén már saját nevén adott ki lemezeket. Az 1955-ben megjelent Maybellene című dal már nagy sikert hozott, ezt követően jött az első saját szerzésű slágere, a Roll Over Beethoven, majd a műfaj többi klasszikus alapműve, a Johnny B. Goode, a Sweet Little Sixteen, a Rock and Roll Music és rengeteg más sláger. 

Chuck_Berry_MEM0_b

1984-ben Grammy-életműdíjat kapott, és az elsők közt iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is 1986-ban. Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak, az ő zenéjét fejlesztették tovább. Jellegzetes színpadi kacsajárása (duck walking) védjegyévé vált, de többen utánozzák, például Angus Young, az AC/DC, és Keith Richards, a The Rolling Stones gitárosa is. Chuck Berry 2014-ig hetente legalább egyszer fellépett St. Louisban, és idén, 35 év után először új albumot jelentetett meg, Chuck címmel.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét