Hang és szó éve: kiköltözött a kultúra a szabadba Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2013. június 04., 16:14

A Hang és szó évét tartják idén a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld kulturális fővárosa projekt keretében: a programkínálat népszerű elemei a múzeumkerti koncertek és az Erzsébet park pavilonjában szervezett szabadtéri filmvetítések.

A szabadtéri mozit tavaly indították, egy- egy vetítésre közel 200 néző is beült. Idén május közepén az Európa Napján rajtolt a projekt, többnyire magyar, és néhány román film vetítését tervezik. Több regényadaptáció látható, ma a Molnár Ferenc híres ifjúsági regényéből készült, A Pál utcai fiúk című alkotás lesz látható. A színes magyar–amerikai filmet Fábri Zoltán rendezte, a román feliratos vetítés 21.30-kor, sötétedés után kezdődik, rossz idő esetén a vetítést újratervezik. A filmet a Kónya Ádám Művelődési Ház Huszárik filmklubja és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében vetítik.

A tervek szerint műsorra tűzik még Huszárik Zoltán első játékfilmjét, a Krúdy Gyula Szindbád történeteinek felhasználásával készült  Szindbád című magyar filmdrámát, sora kerül a Jadviga párnája című filmre Deák Krisztina rendezésében, vetítik Szabó Istvántól a Rokonok és Az ajtó című alkotásokat. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgyi Fiókintézete és a  MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében június 16-án levetítik Az ember tragédiája című animációs filmet, a rendező Jankovics Marcellel lesz közönségtalálkozó.

A Székely Nemzeti Múzeum kertjében sorra kerülő nyári koncertsorozat már harmadik éve zajlik, idén műfajilag sokszínű fellépéseket terveznek, régizenében, jazzben, bluesban, világzenében, népzenében járatos hazai és külföldi zenészek lépnek fel, és rövid irodalmi momentumokkal egészítik ki a zenei élményt. A heti rendszerességgel sor kerülő koncertek közül több kötődik majd a július 6 és 14 között sorra kerülő hetedik nemzetközi dzsessztáborhoz, fellép majd a Codex együttes, István Ildikó és barátai, Tom White és barátai, a csíkszeredai MeseHetes és Pakot istván és barátai rendkívül népszerű Alias Sinatra című produkcióját is itt mutatja be újra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat