Példamutatásra nevel Daum a dánok elleni kolozsvári vb-selejtező előtt

Példamutatásra nevel Daum a dánok elleni kolozsvári vb-selejtező előtt

Fotó: Barabás Ákos

Fegyelemre van szükség – állapította meg Christoph Daum, Románia labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya, amikor keddi sajtótájékoztatóján a rájuk váró, Dánia elleni világbajnoki selejtezőmérkőzés helyett inkább csapatépítési kulisszatitkokról beszélt.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2017. március 21., 17:312017. március 21., 17:31

Rámutatott, hogy kevés idejük van a közös munkára, éppen ezért zsúfolt a programjuk. Még csak most sikerült kielemezniük a Lengyelország elleni 3-0-s kudarcot, ezért először a mentális téren igyekeztek „erősíteni”. Keddtől már az automatizmuson és a szinkronizáción dolgoztak, hogy a játékosok mind egyénileg, mind csapatként jobbá váljanak. Egy GPS-rendszer segítségével követik figyelemmel a futballisták aktuális formáját, és egy olyan követhető, „szurkolóbarát\" rendszert próbálnak gyakorlatba ültetni, amelyet a folytatásban más korcsoportok is átvehetnek.

„A szövetség székhelyén olvasható Bajnokok Háza felirat nem csak egy üres frázis. Meggyőződésünk, hogy vannak közöttük bajnokok, de ahhoz, hogy ez megmutatkozzon, minden egyes futballistának tapasztalatra van szüksége, hogy utána felelősségteljesen játsszon a posztján. A mentális erőnlétet optimális szintre kell hoznunk, és akkor az eredmények is jönni fognak\" – vallja a német szakember.

Hozzátette, kerete mindenki előtt nyitva áll, de annak összeállításakor nem csak az egyéni teljesítményt veszi figyelembe, hanem azt is, hogyan működnek együtt a társaikkal. „Nekem nem a legjobb tizenegy játékost kell kiválasztanom, hanem azt a tizenegy játékost, aki a lehető legjobb csapatot tudja alkotni\" – szögezte le. Megjegyezte, hogy a folytatásban is támadó szellemre neveli az együttest, ugyanakkor ez nem nyílt sisakos futballt jelent, hanem egy olyan kiegyensúlyozott teljesítményt, amely során a stabil védelem mellett az első pillanattól fogva a legutolsóig az előretörést tartják szem előtt. „Mondtam nekik, hogy akkor is támadjanak, amikor nincs náluk a labda, mert ha elveszítik, akkor is nyomás alá kell helyezniük az ellenfelet a játékszer visszaszerzése érdekében\" – summázta Daum.

A 2018-as oroszországi vb kvalifikációs szakaszában Románia négy forduló alatt csak 5 pontot gyűjtött, ezért Lengyelország (10 pont), Montenegró (7) és Dánia (6) mögött a negyedik helyről várja Kolozsváron rendezendő, vasárnapi összecsapást. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!