Krónika Online
2017. április 30., vasárnap; Ma Katalin, Kitti napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Döntőbe „ugrott” Drăgulescu a kolozsvári Eb-n

Vásárhelyi-Nyemec Réka | 2017.04.20. [17:01]

A férfiak között, hazai színekben csak Marian Drăgulescu jutott döntőbe, míg a magyarországi csapatból Berki Krisztián mellett Kardos Botond és Babos Ádám is pályára léphet a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságának hétvégi fináléiban.

dragkvar_b

Újfent Marian Drăgulescu mentette meg a hazai gimnasztika becsületét a férfiak mezőnyében, amikor talajon és ugrásban is döntőbe jutott a tornászok Kolozsváron zajló egyéni Európa-bajnokságán. A többszörös kontinentális és világbajnoki érmes „veterán" ugrásban az első helyről – de az ukrán Igor Radivilovval megegyező pontszámot gyűjtve – jutott a hétvégi fináléba, miközben talajon, a spanyol Miguel Zapata Rayderley mögött a második legmagasabb pontszámot érte el.

„Ha ez így alakulna a döntőben is, akkor én lennék a legboldogabb, hiszen egy ilyen versenyen mindenki dobogóra szeretne állnia" – nyilatkozta a férfiak szerda este befejeződött selejtezői után. Ezzel értelemszerűen a szövetségi edző, Ioan Suciu is elégedett lenne, ám azt megjegyezte, hogy hétvégén már az eddiginél is nehezebb feladat hárul Athén olimpiai ezüstérmesére.

„Rendkívül sokat számít majd, hogy hogyan használjuk ki addig az időt, mert egyelőre még nem mondhatom, hogy aranyéremre számíthatunk. Nem lesz egyszerű, a finálé a nulláról indul. Egy teljesen más verseny, a nyomás is más lesz. Minden jegy elkelt, elképzelhetik, milyen hangulat lesz. Ugyanakkor hiszem, hogy Marian képes lesz kezelni a helyzetet" – ecsetelte a szakember. Suciu szerint a 36 éves tornásszal ellentétben a csapat többi tagja – Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong és Andrei Ursache – „áldozatául esett" a hazai szereplés okozta izgalomnak, emiatt nem sikerült a legjobb 24 közé jutniuk. Laurențiu Nistor, mint ismeretes, nyújtógyakorlata közben szenvedett hátizom-sérülést, míg egyéni összetettben eleve nem volt esély fináléra, hiszen senki sem indult mind a hat szeren.

Ott viszont lesz magyarországi képviselet, mivel csütörtök hajnalra hivatalossá vált, hogy Kardos Botond és Babos Ádám is megmérkőzhet a pénteki döntőben. „A döntőnek már nem lesz tétje, felszabadultan versenyezhetnek. Sajnálom, hogy Kállai Zoltán és Vecsernyés Dávid is második számú tartalék, de Vecsernyés csak 0,033 ezreddel maradt el a nyújtó döntőjétől, ráadásul pont egy olimpiai bajnok miatt. Mindez azt jelenti, eljutott egy szintre, ott van a kapuban, most kell még egy lapáttal rátennie, hogy ott lehessen a legjobbak között" – fogalmazott dicsérően Sóvárgó Lajos.

A szövetség hivatalos honlapja által idézett magyar kapitány nem mulasztotta el megemlíteni az olimpiai bajnok Berki Krisztián kiváló gyakorlatát sem, hiszen ő „kimagaslott a mezőnyből". A lólengés mestere az első helyről jutott a döntőbe, ahol ismét főesélyesként pályázik az aranyéremre. „Két napunk van, hogy az apróságokat finomítsam az edzéseken. Azt egyelőre nem tudom, hogy ugyanezzel a gyakorlattal indulok-e, vagy bevetjük a 6.5-ös kiinduló pontszámút, de szerencsére még van időnk, hogy ezt kitaláljuk" – nyilatkozta.

Cătălina Ponorral, Larisa Iordachéval, Olivia Cîmpannal és Ioana Crişannal a mezőnyben a nők selejtezői csütörtökön este fejeződnek be. Pénteken pedig már az egyéni összetett döntőit rendezik (a férfi 13-15.45 órakor, a női 17.30-19.30 órakor), hogy másnaptól már a szerenkénti finálékban avassanak Európa-bajnokot. Szombaton 13.30 és 16.40 között a talaj, a lólengés és a gyűrű fináléi lesznek a férfiaknál, míg a nők ugrásban és korláton mérkőznek meg. Vasárnap ugyanezen időpontban az ugrás, a korlát és a nyújtó férfi finalistái lépnek pályára, míg a nők gerendán és talajon versengenek. Az Eb-t, mint ismeretes, a TVR és az M4 Sport is élőben közvetíti.

A hazai sportminiszter Marius Dunca pedig úgy véli, hogy az Eb-érmek visszaadnák a reményt a romániai gimnasztika újraélesztéséhez. Az Agerpesnek azt is megjegyezte, hogy mandátuma alatt a tornasportot prioritásként kezeli, és szeretné ha a korábbi sikeredzők, Octavian Bellu és Mariana Bitang visszatérnének segíteni a válogatottnak.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét