Jó úton halad a sztrádafelhajtó építése – összekötik Nagyváradot az autópályával

Balogh Levente 2019. június 12., 18:16

Jóváhagyta a kormány szerdai ülésén a Nagyváradot az épülő észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi út műszaki és gazdasági paramétereit, így elvileg záros határidőn belül elkezdődhet a város sztrádafelhajtójának építése.

Belehúznak. A gyorsforgalmi út megvalósítása során 12 híd, három felüljáró és 3 új közúti csomópont épül meg Fotó: Haáz Vince

Viorica Dăncilă miniszterelnök a kormány ülése előtt tájékoztatta a nyilvánosságot a beruházás részleteiről. Eszerint váradi körgyűrűt az A3-as autópályával Bihar térségében összekötő gyorsforgalmi út hossza 19 kilométer lesz. A beruházás értéke 719 millió lej, amelyet egyrészt kormányzati forrásokból, másrészt vissza nem térítendő külföldi támogatásokból biztosítanak.

A beruházást a közutak üzemeltetéséért felelős országos társaság (CNAIR) menedzseli majd.

Az út pontos hossza 18,6 kilométer, szélessége 2x7 méteres lesz. Megvalósítása során 12 híd, három felüljáró és 3 új közúti csomópont épül meg.

Az útszakasz megtervezését egyébként a nagyváradi önkormányzat vállalta el és kivitelezte. Ilie Bolojan polgármester még tavaly elmondta, többek között egy, a Sebes-Körös fölött átívelő híd, egy, a Budapest felé vezető Borsi út, valamint egy vasútvonal fölött átvezető felüljáró is megépül, és az út Bihar község és Paptamási között csatlakozik majd be az észak-erdélyi autópályába.

A sztráda országhatártól Bihar községig tartó, 5 kilométeres szakaszát jelenleg építi a nagyváradi Selina cég, és az ígéretek szerint akár már az idei év végére elkészülhet.

Közben a magyar oldalon is épül az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki – vagyis az országhatár – közötti szakasza, ez a tervek szerint 2020 januárjára készül el.

Ehhez csatlakozik az észak-erdélyi sztráda most Bihar község és Nagykereki között épülő üteme, illetve a hamarosan megépülő nagyváradi felhajtó, amely ily módon beköti majd a partiumi várost az európai autópálya-hálózatba.