Tőkés siralmasnak tartja a romániai jogállamiságot – feljelentést tett az MPP a temetődúlás ügyében

Krónika 2019. június 12., 16:17

„Dragnea és Tăriceanu Romániája minden eddiginél messzebb áll az egyesült Európától” – jelentette ki szerdán Nagyváradon Tőkés László európai parlamenti képviselő. Eközben összesen nyolc bűncselekmény kivizsgálását kéri az MPP az úzvölgyi katonai temetőnél történtekkel kapcsolatban.

Fotó: Pinti Attila

Súlyos diszkriminációk és provokációk áldozata a romániai magyarság – állapította meg szerdán Tőkés László európai parlamenti képviselő. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke az Európa és Románia – Kézdivásárhelytől az Úz völgyéig szimbolikus címet kapott nagyváradi sajtótájékoztatóján kijelentette: miközben Bukarest EU- és NATO-tagsággal, valamint az uniós soros elnökségével és a románság európai elkötelezettségével dicsekszik, Klaus Iohannis államfő pedig a pápa előtt felsőfokon nyilatkozik Románia példamutató kisebbségpolitikájáról, aközben a magyar kisebbség egyes vezetői börtönben ülnek bizonyos kirakatperek nyomán, a magyar háborús hősök sírjait meggyalázzák, a magyar orvos- és gyógyszerészképzést felszámolják, a pápa csíksomlyói miseruhájára varrt magyar feliratot letakartatják, a magyar nemzeti jelképeket üldözik, a közösség anyanyelvhasználatát korlátozzák.

Vagyis se szeri, se száma a magyarellenes megnyilvánulásoknak és intézkedéseknek a balkáni országban

– mondta az EP-képviselő a sajtóirodája által lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint.

„Dragnea és Tăriceanu Romániája minden eddiginél messzebb áll az egyesült Európától. A jogállamiság siralmas hazai helyzete méltán vonta magára az EU – a bizottság és a parlament – szigorú elmarasztalását” – fogalmazott Tőkés László. A romániai folyamatokat elemezve az EMNT elnöke a lezajlott európai parlamenti választások „visszásságairól” is szólt: a kormányzó román pártok kudarcairól és „a velük cinkosságot vállaló RMDSZ évek óta tartó hintapolitikájáról”, amelyek szerinte nemcsak a román néptömegek, hanem az itteni magyarság kiábrándultságának okozói is.

Tőkés úgy véli: ha Orbán Viktor nem áll be a szövetség kampányába, és a román nacionalisták úzvölgyi magyarellenes provokációja nem kelt veszélyérzetet a székelyekben, akkor a szervezet meg sem tudta volna ugorni a bejutási küszöböt.

A sajtótájékoztatón részt vevő Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke hasonló következtetésre jutott az EP-választások eredményeinek elemzése során, megállapítva ugyanakkor, hogy „a teljes magyar összefogás elutasításával az RMDSZ vízválasztóhoz érkezett: már nem tudja megszólítani a romániai magyar közösség egészét, különösen nem az interetnikus városi közegben élőket és a fiatalokat”. Az úzvölgyi fejlemények kapcsán a román közigazgatási és bűnüldözési illetékesek által alkalmazott kettős mércét kárhoztatta, és emlékeztetett: az EMNP az igazságszolgáltatáshoz fordult a nemzeti közösségünket ért súlyos sérelmek miatt.

Temetődúlás: feljelentést tett a Magyar Polgári Párt

Eközben összesen nyolc bűncselekmény kivizsgálását kéri a Magyar Polgári Párt az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án történtekkel kapcsolatban. Az ismeretlen elkövetők, a Nemzet Útja (Calea Neamuli) Egyesület, az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) párt, valamint Cosmin Toma, Dormánfalva polgármestere, Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa és Carmen Dan román belügyminiszter elleni feljelentést Mezei János pártelnök nevében nyújtotta be a szervezet szerdán a gyergyószentmiklósi ügyészségen.

A beadványban erőszak, dulakodás, rongálás, hatóság elleni erőszak, hivatali visszaélés, hivatali mulasztás, uszítás és sírgyalázás miatt kérik az említett személyek, szervezetek büntetőjogi felelősségre vonását.

Bizonyítékként mellékelték a június 6-i úzvölgyi történésekről készült fotók, videók, illetve az esemény szervezését, előkészítését igazoló dokumentumok interneten elérhető változatát. Mezei János szerint fennáll a veszélye annak, hogy a hatóságok elbagatellizálják az ügyet, ezért mutatnak rá, milyen sokféle törvénysértés történt.

{K1}