„A halott katona többé nem ellenség” – koporsót helyeztek el a budapesti román nagykövetség bejárata előtt

MTI 2019. június 12., 14:02

A Mi Hazánk Mozgalom szerint szükségessé vált a magyar–román alapszerződés felülvizsgálata az úzvölgyi katonatemető meggyalázása nyomán – jelentette ki a párt alelnöke szerdai, Románia budapesti nagykövetsége előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

Novák Előd (archív felvétel) Fotó: Facebook/Novák Előd

Novák Előd hozzátette, a diplomáciai szabályokat felrúgó román nagykövetet ki kellene utasítani Magyarországról.

Az ellenzéki párt aktivistái egy A halott katona többé nem ellenség feliratú, magyar nemzeti színű zászlóval letakart koporsót helyeztek el a nagykövetség bejárata előtt.

Novák Előd úgy fogalmazott, hogy az „úzvölgyi magyar hősök forognak a sírjukban a temetőgyalázás, majd a magyar kormány szolgalelkűsége miatt”, ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter „szó nélkül elfogadta” a katonatemető államosítására vonatkozó román diktátumot, azt, amit még az RMDSZ is ellenez. Szerinte ezzel a magyar kormány elárulta az erdélyi magyarságot, ahhoz hasonlóan, mint amikor feltétel nélkül támogatta Románia uniós csatlakozását.

{K2}

Gyalázatosnak nevezte a magyarországi balliberális pártok hozzáállását is, hivatkozva arra, hogy a Momentum például Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét tette felelőssé a temetőgyalázásért.
Dorogi György, a párt Csongrád megyei elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a szegedi román főkonzulátus háborítatlanul rendez megemlékezést évről évre a szegedi Belvárosi temetőben a román katonai síremléknél. Az úzvölgyi temetőgyalázás miatt tiltakozást tartottak a főkonzulátusnál és az akciót folytatják – közölte.

{K1}