„Legyőzve bár, megtörve nem” – a megfiatalított székely fociválogatott utolsó lett a CONIFA-Eb-n

Zátyi Tibor 2019. június 11., 12:43

Dél-Oszétia sikerével ért véget a 2019-es CONIFA labdarúgó-Európa-bajnokság, a Hegyi-Karabahban rendezett kontinenstorna vasárnap esti döntőjében 1–0-ra verte Nyugat-Örményországot. Az Eb-n nyolcadikként záró Székelyföld együttesének edző-játékosával és elnökével beszélgettünk.

Fotó: Facebook/CONIFA

A székely csapat az Eb-n lejátszott öt meccséből egy döntetlent ért el, a többi négy összecsapást elveszítette, így a rangsor utolsó helyén végzett. Az eredménytelenség ellenére Gazda József pozitívan nyilatkozott.

Nem volt sikeres torna számunkra, de a fiatalítás és csapatépítés szempontjából nagyon jó volt, a hangulat tökéletes volt, a srácok pedig szinte minden idejüket együtt töltötték.

Nehéz volt a csapatszervezés. Ha Kovács Botond és Benkő-Bíró Norbert hamarabb tud csatlakozni, talán más eredményt értünk volna el az első két meccsünkön. Padánia és Nyugat-Örményország ellen nem volt tipikus középhátvédünk, improvizálnunk kellett, és ez meg is látszott az eredményen” – mesélte Gazda.

Az edző-játékos szerint a Padánia elleni meccsen sokkal jobb volt az ellenfél, az olaszok minden téren a székelyek fölé nőttek, ez pedig nagyon érződött a pályán. Nyugat-Örményország ellen 1–0-s hátránynál Gazda büntetőt hibázott, szerinte ez volt a mérkőzés fordulópontja. „Volt három nagy helyzetünk, ezeket azonban nem rúgtuk be, majd jött a kiállítás. Nem volt középhátvédünk, és ahogy tízen maradtunk, elszabadult a pokol. A nyugat-örmények nem voltak jobbak, mint mi, mégis 5–0-ra kikaptunk, ők berúgtak mindent, mi pedig mindent kihagytunk.

Amúgy kritikán aluli volt a játékvezetés, az ellenfél kezezés után szerezte meg a vezetést, majd lesgólt lőtt, végül kamutizenegyest kapott. A csoportmeccsek fontos pillanataiban sokat nyomtak a latba a bírói tévedések, sajnos a mi kárunkra”

– folytatta Gazda. A későbbi bajnok Dél-Oszétiával 2–2-es döntetlent játszott Székelyföld, ez volt a kaukázusiak egyetlen pontvesztése a 2019-es Európa-bajnokságon. „Nagyon jó meccsünk volt, Benkő-Bíró Rózsával nagyon jó párost alkotott a védelemben, nagyszerűen játszottak. Közel voltunk a győzelemhez is, ám ehhez hiányzott a szerencse” – elemezte ki az oszétek elleni meccset.

Fotó: Képernyőfotó

A játékvezetés színvonala fejlesztésre szorul

A játékvezetésről, ami az eddigi CONIFA-tornák legfőbb vitatémája volt, Gazda elmondta, nagyon amatőr szintű volt, ám nemcsak a székelyek meccsein, hanem az egész Európa-bajnokság során is. „A játékvezetés színvonalát mindenképp emelni kellene, hiszen jelenleg nagyon gyenge. Ezekből tanulni kell, főleg a CONIFA-nak,

hiszen ha kétezer kilométert utazunk egy tornára, akkor már ne csináljanak bolondot az emberből.

A házigazda Arcah Köztársaság elleni játékvezetés volt a hab a tortán, kész röhej volt. A második félidőben egy rendes kapura rúgásuk nem volt, aztán jött a játékvezető, és elintézte a mérkőzést. Itt is hiányzott nekünk a szerencse, két kapufánk volt, helyzetek maradtak ki, majd jött a menetrendszerű kiállítás” – vázolta a gondokat Gazda.

A 7. helyért Lappföld volt az ellenfél, fordulatos, izgalmas meccsen 3–2-es vereséget szenvedett Székelyföld, így az utolsó pozícióban zárta a tornát. „Ez ugyancsak egy vicces meccs volt, ám kritikán aluli volt, amit mi néha elműveltünk a pályán. Nagyon amatőr hibákat vétettünk a védelemben, kaptunk két potyagólt. Innen sikerült felállnunk, a pályán látszott, hogy jobbak vagyunk, az ellenfél pedig kezdett megroppanni. Épp cserélni akartam, amikor Ghinea nagy hülyeséget csinált és kitetette magát.

Ugye, ez volt az ötödik meccsünkön az ötödik piros lapunk.

Tíz emberrel is jobban játszottunk, kapufánk volt, majd az üres kapuba sem tudtuk betuszkolni a labdát. És ahogy a fociban történni szokott, két nagy kihagyott helyzet után jött az ellenfél gólja” – foglalta össze a torna utolsó meccsét Gazda.

Fotó: Gevorg Ghazaryan

Mindenki imádta a székelyeket

Összefoglalásként az edző-játékos elmondta, hogy nagyon büszke a csapatára, a fiúk minden utasítást betartottak, akárcsak a programot, mindig pontosak voltak, és általában a székelyeknek kellett az ellenfélre várniuk.

A legörvendetesebb az, hogy messze a legszeretettebb csapat volt Székelyföld.

Ahogy kimentünk a városba sétálni, a gyerekek rögtön letámadtak az utcán, fociznunk kellett velük. Városnézés közben ahol megálltunk, egyből vagy harminc helyi lakos rohant le minket, fotózkodtak velünk, aláírást kértek tőlünk. A legfontosabb az, hogy valamit itt hagytunk magunkból, sokan mondták, hogy mindig emlékezni fognak ránk” – zárta a beszélgetést Gazda József, aki az Arcah Köztársaság elleni meccsen játszott utoljára a székely válogatottban, a jövőben már csak a szakvezetésben segítené a csapatot.

Fotó: Gevorg Ghazaryan

Nehéz szervezés, fiatalítás

A Székelyföld válogatottját működtető egyesület elnöke, egyben a CONIFA alelnöke, Wenczel Kristóf beavatott a szervezési nehézségekbe. „Számos ok miatt anyagilag rossz helyzetben voltunk, ez pedig nagyon megnehezítette a dolgunkat. Ráadásul az előző tornán, a londoni világbajnokságon szerepelt válogatott keretéből különböző okok miatt alig páran jöttek el az idei Európa-bajnokságra. A csapatot kicsit későn sikerült kialakítanunk, ám a körülményekhez képest egy nagyon jó szellemű társaság állt össze.

Csapatként és a pályán mutatott teljesítménnyel elégedettek lehetünk. A torna szervezése nagyon magas színvonalú volt, egy életre szóló élmény volt ez a fiúknak, meg mindenkinek, aki részt vett rajta.

A játékvezetés színvonala azonban az egész tornára rányomta bélyegét, erős hiányérzetet hagyott maga után. Erre a jövőben nagyon oda kell figyelni, mivel a játék és szervezés színvonala nagyon elszakadt a játékvezetésétől. Most mi ebből nagyon rosszul jöttünk ki, de ilyen is van a fociban, nekünk pedig el kell fogadnunk ezt” – mondta Wenczel.

A válogatott elnöke szerint mindenképp megérte részt venni a hegyi-karabahi Európa-bajnokságon, mindenki büszke lehet a csapatra, a játékosokra, hiszen tisztesen helytálltak, ha az eredmény el is maradt a várttól. „Több olyan fiatal játékost találtunk, aki előtt szép jövő van a székely válogatottban. A szervezési nehézségek ellenére már aktuális volt a vérfrissítés, hiszen Londonban is idős csapattal voltunk. Nem bánom, hogy így alakult ez a torna, beáldozható volt arra, hogy megtaláljuk a jövő embereit.

Úgy érzem, hogy egy nagyon erős közösségű, összetartó csapat kovácsolódott össze, és simán elbírta a kudarcokat, általuk még tovább erősödött”

– összegzett az elnök.

Fotó: Twitter

Idén ötéves Székelyföld csapata, az elmúlt években rendezett tornákon (Európa- és világbajnokság, illetve a Magyar Örökség Kupa) közel nyolcvan játékos szerepelt a válogatottban, öltötte magára a székely mezt. „Ez egy figyelemre méltó dolog, egy nagy közösséget jelent, ami a jövőre nézve biztató” – tette hozzá Wenczel.

A CONIFA alelnökétől megtudtuk, hogy folyamatban van az első, nők számára kiírt CONIFA Európa-bajnokság szervezése, amin Wenczel reményei szerint a székely lányokból verbuvált válogatott is részt vesz majd. A férfiaknál pedig a világbajnokság következik, amit 2020-ban Afrikában, Szomáliföldön fognak rendezni.

A kvalifikáció szempontjából jól állunk, jó esélyünk van kijutni a világbajnokságra. Hogy részt tudunk-e venni vagy sem, az még a jövő kérdése, de én optimista vagyok”

– összegzett Wenczel Kristóf.

A székelyek Európa-bajnokságon szerzett öt góljából Vékás Barna kettőt vállalt, továbbá betalált Kovács Botond, Kovács Ákos és Bálint Rajmond. Rózsa Árpád pedig utolérte az eddigi válogatottsági rekordert, Szőcs Lorándot, mindketten 19 alkalommal öltötték magukra a székely válogatott mezét. A tornára nevezett 18 játékos közül 10 újonc volt, először játszott a válogatottban.

2019-es CONIFA Európa-bajnokság

A csoport
Abházia–Chameria 3–1
Arcah Köztársaság–Lappföld 3–2
Chameria–Arcah Köztársaság 4–1
Abházia–Lappföld 1–0
Abházia–Arcah Köztársaság 1–1
Chameria–Lappföld 4–0

Az A csoport végeredménye
1. Abházia 3 2 1 0 5–2 7
2. Chameria 3 2 0 1 9–4 6
3. Arcah Köztársaság 3 1 1 1 5–7 4
4. Lappföld 3 0 0 3 2–8 0
B csoport
Padánia–Székelyföld 4–0 (1–0), kiállítva Rózsa (84.). Székelyföld: Mihók – Ghinea, Rózsa, Dézsi, Lázár N. – Gajdó, Péter (Kovács B.), Gazda (Albu), Vékás (Gál) – Bálint – Kovács Á. (Lázár A.).
Nyugat-Örményország–Dél-Oszétia 1–2
Székelyföld–Nyugat-Örményország 0–5 (0–1), kiállítva Tankó (58.). Székelyföld: Mihók – Péter, Tankó, Dézsi, Lázár N. – Gazda, Albu (Hadnagy), Kovács B. (Ghinea) – Gáll, Kovács Á. (Bálint), Gajdó (Vékás).
Dél-Oszétia–Padánia 2–1
Dél-Oszétia–Székelyföld 2–2 (0–0), gólszerzők Vékás (52.), Kovács B. (82.), kiállítva Bálint (72.). Székelyföld: Farkas – Ghinea, Benkő-Bíró, Rózsa, Lázár N. – Kovács B., Péter (Dézsi), Bálint, Gáll (Tankó) – Lázár A. (Kovács Á.), Vékás (Gajdó).
Padánia–Nyugat-Örményország 1–1

A B csoport végeredménye
1. Dél-Oszétia 3 2 1 0 6–4 7
2. Nyugat-Örményország 3 1 1 1 7–3 4
3. Padánia 3 1 1 1 6–3 4
4. Székelyföld 3 0 1 2 2–11 1
Az 5–8. helyért:
Padánia–Lappföld 4–0; Arcah Köztársaság–Székelyföld 2–1 (0–0), gólszerző Vékás (62.), kiállítva Lázár A. (74.). Székelyföld: Farkas – Ghinea, Rózsa, Benkő-Bíró, Lázár N. – Kovács B., Gazda (Albu), Tankó (Dézsi), Gál (Péter) – Vékás, Gajdó (Lázár A.). Az 5. helyért: Padánia–Arcah Köztársaság 0–2. A 7. helyért: Lappföld–Székelyföld 3–2 (2–1), Bálint (34.), Kovács Á. (55., büntetőből), kiállítva Ghinea (68.). Székelyföld: Mihók – Ghinea, Benkő-Bíró, Rózsa, Lázár M. – Gáll (Péter), Tankó (Hadnagy), Bálint, Kovács B. (Gajdó) – Kovács Á. (Dézsi), Vékás.
Az elődöntőben:
Abházia–Nyugat-Örményország 1–1, büntetőkkel 0–3; Dél-Oszétia–Chameria 0–0, büntetőkkel 6–5. A 3. helyért: Abházia–Chameria 0–0, büntetőkkel 5–4. A döntőben: Nyugat-Örményország–Dél-Oszétia 0–1.
A torna végeredménye
1. Dél-Oszétia 5 3 2 0 7–4 +3 11
2. Nyugat-Örményország 5 1 2 2 8–5 +3 5
3. Abházia 5 2 3 0 6–3 +3 9
4. Chameria 5 2 2 1 9–4 +5 8
5. Arcah Köztársaság 5 3 1 1 9–8 +1 10
6. Padánia 5 2 1 2 10–5 +5 7
7. Lappföld 5 1 0 4 5–14 −9 3
8. Székelyföld 5 0 1 4 5–16 −11 1
A székely válogatott kerete
Kapusok: Mihók Levente (Barcarozsnyói Olimpic Cetate), Farkas Róbert Attila (KSE).
Hátvédek: Ghinea Hunor (Kézdivásárhelyi SE), Lázár Norbert (Baróti VSC), Rózsa Árpád (csapat nélkül), Benkő-Bíró Norbert (Salgótarjáni BTC).
Középpályások: Hadnagy István (FK Székelyudvarhely), Albu Norbert (KSE), Vékás Barna (Székelyudvarhelyi FC), Dézsi Csaba (Székelykeresztúri Egyesülés), Péter Mózes (SZFC), Tankó Előd (SZFC), Gazda József (KSE), Kovács Botond (Szolnoki MÁV), Gáll Attila (KSE), Gajdó Gothárd (KSE).
Támadók: Kovács Ákos (Egyesülés), Lázár Attila (Barót), Bálint Rajmond (SZFC).
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot június 11-én.