FRISSÍTVE – Bevonult a börtönbe a három és fél évre ítélt Liviu Dragnea PSD-elnök

Rostás Szabolcs 2019. május 27., 13:59

Három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság hétfőn kihirdetett, jogerős ítéletében Liviu Dragneát, a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. A politikus délután bevonult a rahovai börtönbe.

Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikust a fiktív alkalmazások miatt indult büntetőperben ítélték el. Ebben a perben alapfokon ugyancsak három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság.

A verdikt azt jelenti, hogy Liviu Dragneának még a nap folyamán börtönbe kell vonulnia, hogy megkezdje büntetése végrehajtását.

A bukaresti legfelsőbb bíróság öttagú tanácsa – négy igen és egy ellenszavazat mellett – helybenhagyta az alapfokon hozott ítéletet, és hivatali hatalommal való visszaélésre történő felbujtásban találta vétkesnek a kormányzó alakulat vezetőjét. Az ötödik bíró különvéleményt fogalmazott meg, azt javasolva, hogy tárgyalják újra az ügyet, mivel szerinte az alapfokú testületnek korrupciós ügyekre szakosodott bírákból kellett volna állnia.

{K1}

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádirata szerint 2006 és 2013 között, amikor Dragnea a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei önkormányzat költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak. A bíróság a tavaly júniusban kihirdetett alapfokú ítéletében felmentette az okirathamisításra való felbujtás vádja alól a politikust, de bűnösnek találta a hivatali visszaélésre való felbujtásban.

Liviu Dragnea hétfőn 17 óra után nem sokkal egy személygépkocsiban megérkezett a rahovai börtönbe, és jelentkezett büntetése végrehajtása érdekében. Mivel a politikust már a lakása előtt újságírók és tüntetők hada várta, a PSD letöltendő szabadságvesztéssel sújtott elnöke cselhez folyamodott: otthona mélygarázsából kis időeltéréssel két autó is útnak indult, és mivel az egyiknek lesötétített ablakai voltak, a sajtósok ezt kezdték üldözni. A szándékosan vagy véletlenül éppen csíkos inget öltött Dragnea azonban a másikban tartózkodott, és ezzel érkezett meg a fogvatartási intézetbe. Utólag kiderült, hogy az elítéltnek a rendőrség segített abban, hogy a szabadlábon töltött utolsó percekben elkerülje a nyilvánosságot: a rendőrség egy megkülönböztető jelzés nélküli, besötétített ablakú autójában ülve távozott villája garázsából. A lakása, valamint a börtön előtt összeverődött tömeg „Börtönbe!”, és „Megérdemled a sorsod!” felkiáltással fogadták. Dragnea 21 napig karanténban lesz, ez idő alatt orvosi vizsgálatoknak vetik alá, illetve megszabják, hogy milyen tevékenységeken kell részt vennie fogvatartása alatt.

Az öttagú bírói tanács az ügy többi vádlottja közül hatot bűnösnek talált és felfüggesztett börtönbüntetéseket szabott ki esetükben. Dragneához hasonlóan letöltendőt kapott Floarea Alesu, a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi hatóság volt igazgatója is, akinek esetében a jogerős ítélet helybenhagyta az alapfokon kiszabott 3 év, hét hónap és 20 nap szabadságvesztést. Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana esetében szintén helybenhagyták az alapfokon született, az eljárás megszüntetéséről szóló ítéletet, miután bűnösségét elismerve már korábban befizette az államkincstárnak a több mint százezer lejre becsült kár egy részét.

Dragneának egyébként ez már a második korrupciós pere. 2016-ban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Traian Băsescu volt államfő leváltását célzó 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A politikus különben vasárnap este rendkívül ingerülten reagált arra az újságírói kérdésre, miszerint a jogerős ítéletre tekintettel „becsomagolt-e már”. „Ez egy olcsó színjáték, nagyon olcsó. Nem csomagoltam be” – jelentette ki Dragnea az európai parlamenti választások eredményét kiértékelő sajtótájékoztatóján. Amikor egy másik újságíró azt firtatta, készen áll-e a börtönbüntetésre, a PSD elnöke visszakérdezett: „és maga felkészült?” „Senki nem áll készen ilyesmire, asszonyom” – tette hozzá Dragnea.

Cikkünk frissül