Semjén Zsolt köszönetet mondott minden magyarnak – tarolt a Fidesz–KDNP Magyarországon

Krónika 2019. május 26., 22:44

Nagyon magasnak minősítette az európai parlamenti (EP-) választás magyarországi részvételi arányát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke vasárnap nem sokkal a szavazókörök zárása után újságíróknak. A Fidesz–KDNP a szavazatok 52,14 százalékát szerezte meg.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán helyi idő szerint 18.30-ig

a jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Öt magyarországi párt szerzett mandátumot – előzetes adat (99,9 százalék)

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:
    FIDESZ-KDNP          -    1 777 757  (52,14 százalék)
    DK                              -     554 286    (16,26 százalék)
    MOMENTUM            -     338 314    (9,92 százalék)
    MSZP-PÁRBESZÉD  -     227 786    (6,68 százalék)
    JOBBIK                       -     219 539    (6,44 százalék)
    MI HAZÁNK              -      113 529    (3,33 százalék)
    MKKP                         -       89 635     (2,63 százalék)
    LMP                             -       74 554     (2,19 százalék)
    MUNKÁSPÁRT          -       14 385    (0,42 százalék)
    
A leadott szavazatok alapján a mandátumok megoszlása a következő:
    
    FIDESZ-KDNP:         13
    DK:                              4
    MOMENTUM:            2
    MSZP-PÁRBESZÉD: 1
    JOBBIK:                      1

Semjén Zsolt a kormánypártok eredményvárójának helyszínén, a budapesti Bálna rendezvényközpontban köszönetét tolmácsolta „minden magyarnak”. Kiemelte: nagyszerű dolog, hogy ennyivel többen elmentek voksolni, mint korábban, ez nyilvánvalóan nagy legitimációt ad a megválasztott képviselőknek.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes külön megköszönte a határon túli magyarok – köztük a vajdaságiak és a kárpátaljaiak – részvételét és szavazatait.

„Egy nemzethez tartozunk, köszönöm nekik is, hogy nemzethűségről tanúságot téve ők is részt vettek a mostani voksoláson” – fogalmazott Semjén Zsolt, aki végül köszönetét fejezte ki a kormánypártok aktivistáinak az általuk „elvégzett heroikus munkáért”.

DK: a magyarok megérezték, hogy nagy a tét

A Demokratikus Koalíció (DK) látta azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek alapján a DK lehet a második legerősebb párt és egyben a legerősebb ellenzéki párt, de egyelőre óvatosak, és meg akarják várni a végeredményt – mondta a DK frakciószóvivője vasárnap esti sajtótájékoztatóján. A párt budapesti eredményváró rendezvényén Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: lehetett számítani a negyven százalék körüli részvételre, mert az utóbbi napok közvélemény-kutatásai ezt vetítették előre.

A magyarok jelentős része megérezte, hogy a választásnak mind Magyarország, mind az Európai Unió jövője szempontjából nagy a tétje – közölte. 

A politikus a választás lehetséges végeredményéről azt mondta, hogy a magyarországi „manipulált (.) politikai és médiaviszonyok közepette" várható volt, hogy a Fidesz erősen fog szerepelni. 

Jávor Benedek: súlyos vereség az eredmény

Súlyos vereségként értékelte Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje vasárnap este a nyilvánosságra került választási adatokat, amelyek szerint a két közös listán indult párt egy mandátumot szerezhet az EP-ben.

A politikus úgy értékelt, az ellenzék nem tudta teljesíteni azt a célkitűzést, hogy gátat szabjon a Fidesz előretörésének.

Az MTI szerint hozzátette: a közös vereségből az MSZP-Párbeszéd része sokkal nagyobb, mint a többi párté. Kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, milyen hatással lesz a két párt jövőbeni viszonyára az eredmény, erről a pártok vezetőségének kell dönteni. Szerinte egy ilyen eredmény után érdemes elgondolkozni azon, hogy a követett stratégia mennyire volt sikeres, de – tette hozzá – nem gondolja, hogy közvetlenül az MSZP-Párbeszéd együttműködése volt az oka a "súlyos vereségnek".

Arra a kérdésre, hogy az MSZP vezetésének le kell-e mondania az eredmények ismeretében, Jávor Benedek közölte, eldöntik majd, hogy lemondanak-e vagy sem. Az MSZP-nek és a Párbeszédnek is a saját tagságával kell elszámolnia – tette hozzá. Jávor Benedek elmondta, amikor döntöttek az MSZP és a Párbeszéd együttműködéséről, az adatok alapján racionális döntést hoztak, három mandátum megszerzésre volt várható. Az eredmények ezt azonban nem igazolták vissza – közölte.

Lemondott az LMP elnöksége

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson – jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök Budapesten. A politikus sajtótájékoztatón a választás egyetlen pozitívumaként azt említette, hogy az LMP képes volt egy valódi sorskérdést, az éghajlatváltozást a kampány középpontjába állítani. 

Vágó Gábor listavezető a választási vereséget a tavalyi országgyűlési választás után az LMP-ben kialakult belső visszásságoknak tulajdonította.

Ahogy fogalmazott, le kell küzdeni azt a hitelességi válságot, amit „a 2018-as harakiri” okozott. A választók megbüntették az ellenzéki pártokat a 2018-as fiaskó miatt, így az LMP-t is – jelentette ki. Rámutatott: Magyarországról nem lesz képviselete az EP-ben a zöldpolitikának.