Érvényes lett az államfő igazságügyi témában kiírt népszavazása

Krónika 2019. május 26., 17:18

Átlépte az érvényességhez szükséges 30 százalékos részvételi küszöböt vasárnap 17 óra után nem sokkal a Klaus Johannis államfő által igazságügyi témában kiírt népszavazás.

Fotó: Veres Nándor

Az európai parlamenti választással egy időben rendezett referendumon 17.15 óráig 5,48 millió választópolgár adta le a voksát. Jelentős, egymilliós különbség észlelhető az urbánus és a vidéki lakosság referendumhoz viszonyulása között: városon 3,24, míg vidéken 2,23 millió választópolgár szavazott a referendumon.

A legmagasabb részvételt Kolozs megyében mérték, ahol a választópolgárok 40 százaléka voksolt eddig az időpontig. Kolozst követi Szeben és Ilfov megye (mindkét megyében 39 százalékos részvétellel), Brassó (35) és Fehér (33 százalék). Bukarestben 32 százalékos részvételt mértek, míg a magyarok lakta megyék közül Hargitában 33, Kovásznában 29, Marosban 32, Szilágyban 33, Szatmárban 27, Biharban 32 százalékot.

A népszavazáson két kérdésre kell válaszolniuk a választópolgároknak, mindkét kérdés külön szavazólapon kapott helyet, amelyekre igennel vagy nemmel lehet voksolni.

Az első kérdés arra vonatkozik, támogatják-e a polgárok az amnesztia és a közkegyelem betiltását korrupciós bűncselekmények elkövetői számára, a második pedig arra, hogy a kormány ne adhasson ki sürgősségi rendeleteket a bűncselekmények, a büntetések mértéke és az igazságügy működése témájában, illetve hogy ne csak az ombudsman támadhassa meg az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeleteket.

Az immár érvényes referendum akkor lesz eredményes is, ha az ezen szavazó választópolgárok legalább 25 százaléka (legalább 4 millió 567 ezer ember) azonos módon szavaz.