Hangulatkeltéssel próbálják kiiktatni a román válogatottból a magyar focistát – Rădoi kitart a kisebbik Fülöp mellett

Szucher Ervin 2019. május 24., 11:00

Nem mond le az ifjúsági román labdarúgó-válogatott bővített keretébe behívott Fülöp Lorándról Mirel Rădoi szövetségi kapitány csak azért, mert egyesek úgy vélik, hogy az FC Botoşani Puskás Akadémiához igazoló 21 éves játékosa többé nem képviselhetné Romániát.

A Puskás Akadémia 700 ezer eurót fizet a Botoșani-nak a 8 góllal és 5 gólpasszal büszkélkedő Fülöp Lorándért Fotó: Facebook/FC Botosani

A Krónika azok után kereste meg a Román Labdarúgó-szövetséget és az edzőt, miután a Gazeta Sporturilor (Gsp.ro) arra szólította fel Rădoit, hogy hagyja ki a keretből a Magyarország felé tartó Fülöpöt. A bukaresti sportlap vezércikkírója, Dan Udrea nem a sáromberki születésű futballista tehetségét vagy tudását vonta kétségbe, hanem azon ütközött meg, hogy Fülöp az NB I-es Puskás Akadémiát a magyar felnőtt válogatottba való bekerülése érdekében választotta a Botoşani helyett, melyhez még kétéves szerződés kötné.

Bármilyen jó futballista lenne, és bármilyen jól és ígéretesen játszott volna, nem érdemli meg ezt a kiváltságot. Mármint, hogy magára öltse a román trikolóros mezt, miközben az esze a budapesti válogatotton jár”

– olvasható a Gazeta Sporturilorban. A magyarellenes hangulatkeltés nem maradt eredménytelen; beindult a rosszalló kommentek áradata. A hozzászóló olvasók többsége hazaárulással vádolta Fülöp Lorándot, és, csatlakozva a lap véleményéhez, a játékos fejét követelte Rădoitól. Maga a futballista is elmondta a Krónikának, hogy az utóbbi napokban számos telefonos üzenetet kapott az úgynevezett szurkolóktól, akik a történtek után Magyarországra vagy melegebb éghajlatra küldik.

Az, hogy a tiltakozások ellenére Fülöp Loránd továbbra is ott van a bővített keretben, gondolom, jól tükrözi az álláspontomat a felvetett kérdéssel kapcsolatban”

– replikázott a lapunk által megkeresett Mirel Rădoi. A szakszövetség illetékesei nem szándékoztak belebonyolódni a témába: mint mondták, nem kívánják a Gazeta Sporturilor véleményanyagát kommentálni. A Fülöp testvérek kisebbike viszont kifakadt a bukaresti lapra, mi több, egy replikát is eljuttatott a főszerkesztőnek. Ebben arról ír, hogy

amikor hetekkel ezelőtt kifejtette, hogy számára az első opció Románia, a sportsajtó hallgatott.

A többször is magyarellenes hangulatot keltő szaklap azok után „robbantotta a bombát”, miután az FC Botoşani idei gólkirálya a napokban aláírt a Puskás Akadémiához. A magyarországi klub 700 ezer eurót fizet a moldvai együttesnek a 8 góllal és 5 gólpasszal büszkélkedő játékosért. A cikkíró szerint Fülöp ezzel a magyar felnőtt 11-hez szeretne közelebb kerülni, ugyanis a nemzetközi szabályok szerint annak, aki azelőtt egy másik ország ifiválogatottjában mutatkozott be, nem kell két évet várnia ahhoz, hogy új hazája felnőtt csapatában játszhasson. Hogy Fülöp melyik országot választaná, erről még korai beszélni – ezt maga a játékos is leszögezte.

Egyelőre a román válogatottól és edzőjétől kaptam esélyt, s el is fogadtam. Úgy vélem, nem vallottam szégyent, mindkét tavaszi mérkőzésen jól játszottam. A továbbiakban is bizonyítani szeretném, hogy megérdemeltem a behívót”

– nyilatkozta lapunknak a focista. A valamikor az ASA serdülő, majd a Sepsi OSK felnőtt csapatában is megfordult játékos „nagy hülyeségnek” tartja a román sportlap fantáziálgatását. „Nem hinném, hogy úgy játszottam vagy viselkedtem volna, mint aki Románia ellen van. Ellenkezőleg!” – tette hozzá Fülöp Loránd, aki reméli, hogy Rădoi továbbra is a teljesítménye alapján viszonyul hozzá.

A román ifiválogatott az olaszországi és San Marinó-i szervezésű U21-es Európa-bajnokságra készül, ahol a csoportban június 18. és 24. között Horvátországgal, Angliával és Franciaországgal méri össze tudását. A bővített keretnek két magyar tagja van: a kis Fülöp mellett a sepsiszentgyörgyi Rus Adrián is behívót kapott. A Sepsi OSK védőjét azonban senki nem támadta azért, mert a nyártól szintén a Puskás Akadémia csapatában folytatja pályafutását.