Băsescu is megtalált: divatos kampányfogás a magyarokat támadni

Krónika 2019. május 23., 09:52

Románia egykori államfője, Traian Băsescu is beszállt a magyarellenes kánonba, igaz, nem valószínű, hogy erről őt sokat kellett volna győzködni.

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

A volt államfő ugyanis az RMDSZ-t és Magyarország miniszterelnökét, dr. Orbán Viktort egyszerre vette célkeresztbe – szerinte az RMDSZ nem képvisel már semmit, csak végrehajt egy olyan tervet, amit Orbán Viktor adott át neki.

Ez a terv Románia destabilizálása lenne, a végső cél persze Erdély leválasztása – mondja ezt a volt államfő egy olyan környezetben, amikor a legutóbbi felmérés is azt hozta ki, hogy a románok Magyarországtól félnek a leginkább, anyaországunktól jobban már csak az orosz veszély borzasztja el őket még erősebben. Nos ha így gondolkodik a többség, akkor Traian Băsescu az ő szájuk íze szerint kezdett el beszélni, a mioritikus, örök szavatossággal bíró teóriákat vázolva fel hallgatóságának.

Erdély leválasztásának és Románia destabilizálásának tervét ugyanis – mily megengedő az egykori államfő, ugye?! – nem Budapest találta ki, azt nem „magyar laboratóriumokban főzték ki”, hanem Moszkvában. És akkor a rettegésfaktor kimaxolva – dörzsölhette a kezét a kampányspecialista, hisz a két ügyeletes ördög, az orosz és a magyar összefog a dicső, ám jó szándékú keresztény román ellen –, kell-e ennél jobb mozgósító szöveg egy kampányban? Aligha. A baj csak az, hogy mindez egy volt államfő szájából hangzik el, aki a Legfelsőbb Védelmi Tanács, a hadsereg elnöke stb. volt, ilyenformán az ő szavai nagyobb súllyal esnek latba.

Băsescu állításainak alátámasztásaként komoly érveket is felhozott, ezek közül a legerősebb az, hogy az RMDSZ a kongresszusán elfogadott egy határozatot, miszerint a piros-fehér-zöld és a magyar himnusz az erdélyi magyarság jelképei közé tartozik. Igen, az egykori államfő ezzel igazolja a Budapest–Moszkva-tengely létezését és annak románellenességét.

Persze mint minden igazi politikus, aki egyúttal jó román hazafi is, Băsescu is tud megoldást a problémára: a románoknak el kell menni szavazni, és akkor az RMDSZ nem jut be. A szociális médiában megjelenő Băsescu-szavazók kommentjei alapján pedig még ennél is tovább mennek: az RMDSZ-t be kell tiltani!