Napfelkeltétől napnyugtáig szól a zene Torockón – átnevezett színpadok, új előadóterek a júliusi Double Rise fesztiválon

Bede Laura 2019. május 23., 18:02

Ismertették a szervezők a július 3–6. között rendezendő Double Rise fesztivál végleges programját. Három, sikerekkel és tanulságokkal tűzdelt év után negyedszer is rengeteg színes programmal várják a Torockóra érkező napfelkelőket.

A magyar zenei kínálatból idén sem maradhat ki a 2018-as fesztiválhimnuszt szerző Hiperkarma Fotó: Tamás Attila

Az idei Double Rise fesztiválon fontos szerepet kap a természet, a „gyere ki a zöldbe” szlogennel kívánják felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy a Fehér megyei rendezvény nem csupán változatos programkínálata miatt kiváló kikapcsolódási lehetőség, hanem Torockó és a Székelykő csodálatos környezetének köszönhetően is. A szervezők

zöldebbé kívánják tenni a július 3–6. közötti fesztivált,

hiszen a „dupla napfelkelés birodalmának” célja az értékmentés és -teremtés, ezért mind zenei felhozatalában, mind a környezetre való odafigyelésében erre törekszik. Fontos újítás, hogy nem lesznek szívószálak, elsősorban dobozos sört árusítanak a műanyag poharas helyett, ugyanakkor kukoricaalapból készült, lebomló poharakkal is találkozhatunk a rendezvény több helyszínén.

Régi terek új élettel:
Double Stage és Rise Stage

Az egykor nagyszínpadként ismert előadóteret a rendezvény megálmodói az idei évben Double Stage-re keresztelték, ahol

számos nemzetközi, magyarországi, valamint román előadó is fellép.

A fesztivál első nemzetközi fellépője az izlandi GusGus lesz, a bosnyák Dubioza Kolektiv a Balkán pezsgését hozza el, míg a holland Dope DOD az igazán őrületes ütemekért felel majd. James Marvel és MC Mota a legnagyobb európai elektronikus zenei fesztiválok világába repíti a közönséget, de velünk lesz az Asian Dub Foundation, valamint Erb N Dub is az Egyesült Királyságból.

A Double Stage-en hallhatjuk majd Románia egyik legismertebb elektronikus formációját, a Golant, valamint a Roát. A magyar zenei kínálatból nem maradhat ki idén sem a 2018-as fesztiválhimnuszt szerző Hiperkarma, az erdélyi közönségkedvenc Bagossy Brothers Company, az Ivan and the Parazol, a 30Y és a Kiscsillag.

A koncertélmények ínyencségeként említhető a ritkaságszámba menő Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös koncertje,

ami rendszeresen telt házas estéket hoz a kluboknak, valamint szülinapi koncert is lesz, hiszen a Tankcsapda a Székelykő lábánál ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Számos hazai lemezlovassal találkozhatunk majd a Double Stage-en, mint például Mad Liquid, DJ Snow ft. MC Agent vagy Iced out Boy.

A Rise Stage-nek elkeresztelt egykori kisszínpadon is megjelennek a külföldi fellépők. A Szabó Benedek és a Galaxisok, az Esti Kornél, a Mangorise, a Blahalouisiana vagy az AWS koncertjei után, késő este a brit The Buddha Pests lép fel. Ezen a színpadon a Roadkillsoda és a Rehab Nation képviseli a román zenekari világot. A Rise Stage további fellépői között találjuk a Zagar, Run Over Dogs, Indeed és Fatal Error zenekarokat, de ugyanezen a színpadon lép fel az ethno funk koronázatlan királya, a Baricz Gergővel kiegészült Kerekes Band.

Színház, irodalom a
Planetárium művészeti udvaron

Összművészeti fesztiválként a Double Rise idén is változatos színházi előadásokkal várja a jelenlevőket.

A Kriza János Művelődési Házban magyar, illetve román nyelvű előadásokat is megtekinthetünk.

Színpadra lép többek között a román Reactor, a Navarra Dance Stúdió, a Szín-Kron csoport, valamint a marosvásárhelyi és kolozsvári színművészeti egyetem diákjai is. Elmerülhetünk az irodalom legkülönfélébb műfajai között. A NEST slamworkshopot tart, könyvbemutatókon vehetünk részt, irodalmi beszélgetéseket hallgathatunk meg az E-MIL szervezésében. A Planetárium művészeti udvar mindemellett kiállítások, filmklub és kézműves sörök otthona is lesz.

Folkliget és MVM Electri-City: mulatás napfelkeltéig

A Hagyományok Házával közreműködésben megvalósuló Folkligetben idén sem maradhatnak el a jól bevált nappali tevékenységek, amelyek családosok, kisgyerekek és fiatalok csoportját is kiválóan szórakoztatja. Amíg a déli óráktól kezdődően a gyermekeket kézműves foglalkozások, meseelőadások, tánc- és énektanítás köti le, addig ugyanezek a programok segítik a szülőket, hogy a szomszédos borudvarban a legkiválóbb magyar borokat kóstolhassák meg. Délután a FolkLigetben adatközlők koncertjeivel hangolódhatunk az estére, vagy éppen Berecz András kalauzolhat minket a mese világába. A házigazdák már megszokott módon Kacsó Hanga Borbála, Berecz István és a Tokos Zenekar lesznek, akik segítenek az esti táncházra begyakorolni a leghasznosabb tánclépéseket vagy a legkapósabb dalokat. Az esti órákban hallhatjuk a FolkLiget színpadán a Szalonna és Bandáját, a Dűvő Zenekart vagy az Üver Zenekart.

A Rendhagyó Prímástalálkozó vagy az Etnorom koncert után

a jól bevált esti táncház sem maradhat el,

amelyen a Tokos Zenekarral hajnalig mulathatunk, miközben át-átkacsinthatunk a borudvarba egy-egy hűsítő fröccsért.

Az MVM Electri-City (egykori Hanglegelő) a budapesti CityMatiné jóvoltából biztosít napközbeni bulihelyszínt számos DJ-vel. A nagy népszerűségnek örvendő délelőtti bulikat kiegészítik a lemezlovasok késő esti fellépései, többek között Hunay, Soulshaker, Eye Scream, Beatjunkz biztosítja a jó hangulatot. A Double Rise fesztiválra szóló bérletek május 31-ig kedvezményesen 249 lejért elérhetők.