A lehetőségek variációja – emberileg és szakmailag is fejlődnek a brassói Rubik-kocka kirakó bajnokságon részt vevő diákok

Bede Laura 2019. május 21., 13:23

Ismét a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban szervezik meg a Rubik-kockát forgatók bajnokságát, a rendezvényt szerdán tartják. Bencze Mihály matematikatanár, a vetélkedő ötletgazdája 1980-tól kezdődően minden évben megrendezte a versenyt.

Magával ragadó a bűvös kocka kirakásának izgalma, világszerte népszerű a logikai játék Fotó: Haáz Vince

Több évtizedes múltra tekint vissza a Rubik-kockát forgatók bajnoksága, amelyet Bencze Mihály brassói pedagógus 1980. december 11-én szervezett meg első alkalommal. Mint megkeresésünkre kifejtette, abban az évben sikerült eljutnia a magyarországi Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetbe, ahol találkozott többek között Erdős Pállal, a világ egyik leghíresebb matematikusával, valamint Rubik Ernővel, a logikai játék feltalálójával, akitől kapott egy bűvös kockát.

Matematikusként az ember elgondolkodott, hogy más módszerének a megfigyelése nélkül hogyan lehetne új megoldást találni a kocka kirakására. Néhány nap után én is találtam egy megoldást, amely mint kiderült, eredeti volt. Ezt megjelentettem egy matematikai lapban, és onnan jött az ötlet, hogy ezt jó lenne megismertetni a diákokkal, az egész országban terjeszteni. Mert ez egy olyan logikai játék, amely szellemi fejlődéshez vezet, és a kombinációk, a lehetőségek felmérését és megtalálást segíti elő”

– mondta el érdeklődésünkre Bencze Mihály matematikatanár, a verseny ötletgazdája és szervezője. Hozzátette, akkor a brassói Vörös Zászló Líceumban oktatott, és a tan-
intézet lett a központja a megmérettetésnek.

Nagyon sokan jelentkeztek, és az az egyetlenegy Rubik-kocka népszerűvé vált a diákok körében.

„A diákjaim szép eredményeket értek el a versenyen, a Brassói Lapok pedig ezt megírta. Így értesült róla a bukaresti magyar nagykövetség, amely meghívott az 1981-es Rubik-kocka-világbajnokságra. Viszont a hatóságok nem engedtek át a határon, pedig a nagykövetség a teljes költséget támogatta volna. Szomorúak voltunk, nem esett jól, de nem az a típus vagyok, aki feladja” – részletezte az ötletgazda. Mint kifejtette, a brassói Vörös Zászló Líceum magyar tagozatát az 1989-es rendszerváltás nyomán felszámolták, ám megalakult az Áprily Lajos Főgimnázium, ahol munkát vállalt. Eleinte ott sem voltak kimagasló eredmények, hiszen csak néhányan tudták egy perc alatt teljesíteni a feladatot.

Bencze Mihály 2013-ban a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója lett, és ott folytatta a verseny szervezését.

„Ott még nehezebb körülmények fogadtak, mert elég nehéz volt ösztönözni a tanulókat. Két-három diákom nagyon ügyes volt, egyikük ütötte a nemzetközi mércét, most is nagy szakértője a bűvös kockának” – mutatott rá a matematikatanár, aki tavaly ősszel visszakerült a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumba.

A szervező elmondta, a versenyre való jelentkezésnél nincs korosztályi megkötés, óvodástól kilencvenévesig bárki részt vehet, és mindenkinek négy próbálkozási lehetőséget nyújtanak. „Az értékelésnél nemcsak az időtartamot veszik figyelembe, a versenyzőnek nem betanult módszert kell alkalmaznia, hanem a »szétrakott« kocka kombinációjából rá kell jönnie, hogy melyik a legrövidebb út. Merem állítani, hogy mindenkinek jó megtanulni ezt, hiszen a tér transzformációja, átszerkesztése minden ember életében fontos”

– hangsúlyozta a Krónikának az ötletgazda, akinek volt olyan diákja, aki 18 másodperc alatt kirakta a kockát, és olyan versenyző is, aki két perc alatt.

Bárki jöhet, mert bármilyen megmérettetés mindenkinek tanulságos, hangulatos, elgondolkodtató. Minden diák, aki részt vett a bajnokságon, fejlődött emberileg, szakmailag, logikailag a játék szempontjából. Megragadja az embereket a játék szépsége, amely a logika és a lehetőségek variációjában rejlik”

– fogalmazott Bencze Mihály.

Ifjabb Rubik Ernő 1974. május 19-én rukkolt elő bűvös kockájával, amelyet eredetileg a tér geometrikus bemutatására készített el hallgatóinak. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló, egyetemi tanár találmánya a világ egyik legnépszerűbb játékává vált. Minden ötödik ember tartott már a kezében bűvös kockát, amit a 43 trilliónál több lehetséges állásból kiindulva elméletileg legfeljebb húsz forgatással ki lehet rakni.