Elmozdul a holtpontról a gázügylet? – folytatja a tárgyalásokat a fekete-tengeri kitermelésről a román kormánykoalíció

Pataky István 2019. május 21., 08:48

A szociálliberális kormány folytatja a tárgyalásokat az ExxonMobil–OMV-konzorcium képviselőivel a koncessziós szerződés meghosszabbításáról, illetve a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdéséről.

A gázkitermelésnek 2024 első harmadában kellene elkezdődnie, de a bukaresti kormány szeretné előrehozni az időpontot Fotó: E-nergia.ro

Folytatjuk a tárgyalásokat az ExxonMobillal a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdése ügyében – válaszolta kérdésünkre Vio­rica Dăncilă miniszterelnök. A kormányfőt annak kapcsán kérdeztük marosvásárhelyi látogatásakor, hogy a projekt a további optimista nyilatkozatok ellenére sem kezdődött még el. Dăncilă elmondta, korábban többször is találkozott az amerikai ExxonMobil vállalat képviselőivel.

A cég elégedetlenségei az offshore törvénnyel kapcsolatosak, egy olyan jogszabállyal, amelyet a román parlament már megszavazott”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt is, aki a minap azt mondta, a kormánynak különös figyelmet kell szentelnie a koncessziós szerződés meghosszabbítására, hiszen a két vállalat azért halogatja a döntést a tengeri gázmező kitermeléséről, mert lejár a megállapodás. „Arra kértem az energiaügyi minisztert, hogy vizsgálja ki a helyzetet, s tágyaljon az ExxonMobil–OMV-konzorcium képviselőivel is, hogy tisztán lássunk az ügyben. A gázkitermelésnek 2024 első harmadában kell elkezdődnie, de a mi érdekünk az, hogy előrehozzuk a kitermelés megkezdésének időpontját” – tájékoztatott érdeklődésünkre Marosvásárhelyen Tăriceanu.

A bukaresti kabinet az év elején elfogadott egy kormányhatározatot, amellyel

15 évvel, 2045-ig meghosszabbította a koncessziós szerződést,

de Tăriceanu szerint a kormány alárendeltségébe tartozó, ásványkincseket kezelő ügynökségnek is engedélyeznie kell a kitermelési megállapodás meghosszabbítását.

Mint ismeretes, az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV alkotta ­konzorcium termelheti ki a Fekete-tenger Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget, de a két vállalat még nem döntött a beruházás elindításáról. Bár a román gazdasági miniszter néhány héttel ezelőtt arról beszélt, hogy a beruházók napokon belül bejelenthetik a projekt elindítását, azóta sem történt elmozdulás a kitermelés ügyében. Az OMV–Petrom vállalat a május elején közzétett első negyedéves jelentésében megállapította:

a jelenlegi romániai törvényi feltételek nem tesznek lehetővé egy több milliárd eurós beruházásról szóló döntést.

A parlament 2018 végén fogadta el az offshore törvénycsomagot, amely egyebek mellett arra kötelezte a termelőket, hogy a Fekete-tengerből kinyert gáz legalább felét belföldön adják el, és felemelte a gázkitermelés adóját. A fekete-tengeri gáztermelés megkezdésében Magyarország is érdekelt, ez ugyanis alternatívát jelenthetne az Oroszországból származó földgáz­importra. Tavaly magyar vállalatok kötötték le a fejlesztés alatt álló, a két ország gázhálózatát összekötő román–magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.